ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτισαν άλλες 6.000 κλίνες για το καλοκαίρι

Αυξημένη η ζήτηση στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου - Μικρότερο το ποσοστό σε Λεμεσό και Πάφο

Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι ξενοδοχειακές μονάδες για την άφιξη των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κατασκευάζοντας επιπρόσθετες κλίνες, λόγω της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων μηνών. Οι αρμόδιοι φορείς, πάντως, κάνουν λόγο για ευοίωνο μέλλον στον τουρισμό με την πληρότητα των ξενοδοχείων να φθάνει στο 70% για τους μήνες Ιούλιο –Αύγουστο –Σεπτέμβριο και τις αφίξεις να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια και τονίζουν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στη σταδιακή αύξηση, με μεγαλύτερους ρυθμούς για τους υπόλοιπους μήνες. Ταυτόχρονα, άκρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι οποίες ανήλθαν στις 285.693 σε σύγκριση με 251.608 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 13,5%.

Σε δηλώσεις στην «Κ», ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης ανέφερε ότι 6.000 κλίνες έχουν προστεθεί στις τουριστικές εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων λόγω της αυξημένης ζήτησης, δίνοντας παράλληλα θετικά πρόσημα και φέτος, εν συνεχεία των περσινών επιπέδων ρεκόρ στην τουριστική βιομηχανία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιπρόσθετων κλινών που έχουν ολοκληρωθεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες για την ικανοποίηση των αναγκών έγιναν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και κυρίως στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, ενώ ακολουθούν σε μικρότερο βαθμό η Λεμεσός και η Πάφος. Όσον αφορά τις χώρες που τροφοδοτούν με τουρισμό την Κύπρο, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως πρώτες στη λίστα βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Ελλάδα αλλά και οι χώρες που αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όπως η αγορά του Ισραήλ με θεαματικές αυξήσεις της τάξης του 40% με 50%, έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρονιάς.

Υπάρχει, τόνισε, ένα σημαντικό ποσοστό από τους κατοίκους της Κύπρου που επιλέγουν τη χώρα τους για λόγους αναψυχής, ωστόσο λόγω του ότι ο εισερχόμενος τουρισμός ξεπερνά το 93%, το ποσοστό από τους ντόπιους θεωρείται μηδαμινό.

Αναμένεται νέο ρεκόρ

Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων για την περίοδο αιχμής ήδη βρίσκεται στο 70%, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του. «Με βάση το ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία, είμαστε βέβαιοι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση θα βρίσκεται στο 100%, ενώ αναμένουμε να έχουμε και φέτος θετικά πρόσημα αλλά και να καταγράψουμε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε επαγγελματικό επίπεδο υπηρεσιών, ώστε να αποκτήσουμε επαναλαμβανόμενους τουρίστες», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις online κρατήσεις, ανέφερε πως σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά η ροή των κρατήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη και λόγω των αυξημένων αεροπορικών θέσεων κατά 10%. Με βάση τα στοιχεία της Hermes, αναμένεται ανάλογη αύξηση και στους μεμονωμένους ταξιδιώτες που κάνουν ήδη τις κρατήσεις τους. «Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις πέραν του καλοκαιριού, κάτι το οποίο συνάδει στους στόχους που έχουμε θέσει για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βελτίωση της εποχικότητας με σταδιακή αύξηση στους χειμερινούς μήνες. Αν και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει, είναι τεράστια τα περιθώρια , αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 1/10 του αριθμού των αφίξεων που έχουμε για κάθε μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο προσελκύουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με σωστές βάσεις για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες κατά την χειμερινή περίοδο», είπε.

Επιμήκυνση της περιόδου

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελος Λοΐζου κάνει λόγο για ένα πολύ μικρό ποσοστό επιπρόσθετων κλινών που ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες και το οποίο δεν μπορεί να επιλύσει τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάστηκαν. «Οι κλίνες που κτίζονται είναι λίγες στο σύνολό τους και για τη ζήτηση που υπάρχει τις ημέρες του καλοκαιριού δεν είναι αρκετές ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις.

Ο κ. Λοΐζου εξέφρασε ταυτόχρονα στην «Κ» την ικανοποίησή του για τις πρώτες τουριστικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου του 2017, κάνοντας λόγο για την βελτίωση της εποχικότητας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών πέρσι ήταν τον Μάρτιο και φέτος τον Απρίλιο, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, ανέφερε. Πρόσθεσε πως η επιβατική κίνηση του Απρίλη είναι πολύ πιο ανεβασμένη, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξήσεις πάνω στα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2016. «Βοήθησε το γεγονός ότι έμειναν ανοικτά τα ξενοδοχεία κατά την χειμερινή περίοδο και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνεται. Πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την επιμήκυνση», είπε. Βάσει αυτών των δεδομένων αναμένονται αυξήσεις και για την καλοκαιρινή περίοδο, οι οποίες θα φέρουν θετικά πρόσημα στην οικονομία και δη στα έσοδα τους κράτους. Η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς είναι η επιμήκυνση της περιόδου, ανέφερε, τονίζοντας πως το θέμα δεν είναι να είμαστε γεμάτοι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες.

«Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε την περίοδο αιχμής μέσω μιας πιο μακροχρόνιας και στοχευμένης στρατηγικής για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε. Οι επιπρόσθετες κλίνες δεν εμπίπτουν στην βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, είπε ο κ. Λοΐζου, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε αρκετά άλλα πράγματα για να προσελκύσουμε τον σωστό τουρισμό από τις διάφορες χώρες που ζητούν κλίνες αλλά και με τους σωστούς συνεργάτες, οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο ολόχρονα και όχι για κάποιους μήνες.

Χρειάζονται, ανέφερε, επιχειρηματικές αποφάσεις και από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τους ίδιους τους ξενοδόχους. «Στο πλαίσιο αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, αναγκαστικά μπορεί να χαθούν κάποιες δουλειές, όμως πρέπει να κτίσουμε τέτοιες συνεργασίες με τους σωστούς ταξιδιωτικούς πράκτορες που να μπορούν να μας ικανοποιήσουν και τους υπόλοιπους μήνες», υπογράμμισε. Για να στηρίξει την άποψή του ο Πρόεδρος του ΚΟΤ αναφέρει πως για παράδειγμα αυτή τη στιγμή μπορούμε να δώσουμε κάποιες κλίνες πολύ εύκολα, λόγω του ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας επιδιώκει να συνεργαστεί με τους ξενοδόχους μόνο την καλοκαιρινή περίοδο προσφέροντας αμέσως τα χρήματα. Από την άλλη, ένας άλλος διοργανωτής ζητεί να συνεργαστεί ολόχρονα με τους ξενοδόχους, ωστόσο δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει για όλους τους μήνες. Με αυτά τα δεδομένα, όπως σημείωσε ο κ. Λοΐζου, όταν είσαι επιχειρηματίας βρίσκεσαι σε δίλημμα, αφού είτε θα επιλέξεις τον εύκολο τρόπο και να εισπράξεις είτε θα πιεστείς ώστε να εξασφαλίσεις δουλειά σε όλο τον χρόνο.

Να σώσουμε τον «σωτήρα της οικονομίας»

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ δεν εφησυχάζει από τα θετικά πρόσημα του τελευταίου έτους, λέγοντας πως αυτά που απασχολούν και δημιουργούν άγχος στον Οργανισμό έγκεινται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια σοβαρή κινητικότητα από τις πολιτικές ομάδες αλλά ούτε και από κάποιους άλλους φορείς της κοινωνίας. Χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό ως «σωτήρα της οικονομίας», ο κ. Λοΐζου εξηγεί πως για να τον διαχειριστούμε θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό καθυστερούν για την ενδυνάμωση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. «Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ριζική αλλαγή του τρόπου που θα εργάζεται αυτός ο οργανισμός, για τον προϋπολογισμό που θα έχει και εάν θα γίνει υφυπουργείο», σημείωσε.

Σκοπός του Οργανισμού είναι να διορθώσει βραχυπρόθεσμα το τεράστιο πρόβλημα και να κάνει αλλαγές στις προηγούμενες καταστάσεις, συνέχισε, λέγοντας πως η δημιουργία θεμελίων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την χρονική περίοδο του έτους είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί τον ΚΟΤ. Τόνισε εξάλλου πως «αν και υλοποιήθηκαν αρκετές στρατηγικές και ψηφίστηκαν νομοσχέδια της Κυβέρνησης, ως Οργανισμός απαιτούμε να γίνεται ορθή διαχείριση της όλης κατάστασης μέσα από τις μεταρρυθμίσεις λειτουργώντας ως οικοδομική επιχείρηση και όχι ως μια Αρχή, η οποία βασίζεται πάνω σε απαρχαιωμένες νομοθεσίες».

 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση