ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

Έμεινε στα σχέδια η Limni του Σιακόλα

Στην Τρ. Κύπρου περνά το έργο των 3,3 εκατ. τ.μ. κατά πάσα πιθανότητα για να ισοφαρίσει χρέος 228 εκατ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Τρίτη το πρωί ο Όμιλος του Σιακόλα δια μέσου των τριών του εταιρειών γνωστοποίησε πως ολοκληρώθηκε αναδιάρθρωση χρέους, ύψους 228 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου. Συγκεκριμένα, οι θυγατρικές εταιρείες του, Ermes Department Stores, Woolworth Properties και Cyprus Limni Resorts & Golf Cources, συμφώνησαν να παραχωρήσουν στην τράπεζα κτηματική περιουσία 228 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μέθοδο ανταλλαγής χρέους με ακίνητα, τη γνωστή και ως «debt to asset».

Πληροφορίες της «Κ» θέλουν την Τράπεζα Κύπρου να απέκτησε στο πλαίσιο της ανταλλαγής αυτής το ημιτελές έργο της Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc, το Limni Bay. Η εταιρεία ήταν ιδιοκτήτρια γης έκτασης περίπου 3,3 εκατ. τ.μ. στην περιοχή Λίμνη, του Διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Σύμφωνα με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Ομίλου Σιακόλα για την εταιρεία Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc, το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχονταν στα 226,2 εκατ. ευρώ, ποσό που δικαιολογεί και «ισοφάριση» στην αναδιάρθρωση των 228 εκατ. που ανακοίνωσε.

Το έργο έχει γίνει εξάλλου πιο ελκυστικό, μετά και την εξασφάλιση της πολεοδομικής αδειοδότησης του έργου, ικανοποιώντας, όπως είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο, «πλήρως την εθνική νομοθεσία για το περιβάλλον, καθώς και όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την πλήρη διασφάλιση της ακεραιότητας του οικοτόπου των χελώνων». Το έργο Limni Bay resort περιλάμβανε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς δύο Signature Golf Courses 18 οπών, με μια λέσχη για κάθε γήπεδο, ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 160 δωματίων, επαύλεις σε αυτόνομα οικόπεδα και οργανωμένες οικιστικές μονάδες, leisure facilities, ιστορικό μουσείο Λίμνης και ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, με ευρεία τοπιοτέχνηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το όλο έργο θα ήταν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, θα περιλάμβανε πολλά άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία και θα εναρμονιζόταν πλήρως με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο και θα αναδείκνυε.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των τριών εταιρειών του Σιακόλα ανέρχονταν στα 480 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά του στα 137 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του Ομίλου CTC που τα αποτελέσματα της Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc. περιλαμβάνονται σε αυτά του Ομίλου, στο ίδιο διάστημα ανερχόταν στα 152 εκατ., συν 102 εκατ. ευρώ, σύνολο δηλαδή 254 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός του Ομίλου CTC, που τα αποτελέσματα της Cyprus Limni Resorts&Golf Courses Plc.για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανερχόταν στα 152 εκατ

Γεμάτη ξανά η Remu

Πλέον, τα ακίνητα που περνούν στα χέρια της REMU, της ειδικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου που έχει συσταθεί για σκοπούς απόκτησης ακινήτων έναντι χρεών, μπορούν να αποπερατώνονται, να ενοικιάζονται, να επεκτείνονται και άλλα, όπως δηλαδή έπραξε η τράπεζα με το Mall της Λακατάμειας, το γνωστό Nicosia Mall.

Όμως, για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο του Σιακόλα φαίνεται να χρειάζεται να δαπανηθούνπολλά χρήματα, άρα δεν διαφαίνεται η Τράπεζα να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε με το Nicosia Mall. Η μέθοδος ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα (debt for swap) έχει φέρει την REMU να διαθέτει περιουσία 1,55 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 862 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε γη (οικόπεδα και αγροτεμάχια). Πάνω από το 97% των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων είναι στην Κύπρο, φτάνοντας τα 850 εκατ. ευρώ, γη αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ 4 εκατ. ευρώ γης βρίσκεται στην Ρουμανία.

Τα γραφεία και τα εμπορικά ακίνητα επίσης έχουν την τιμητική τους, φτάνοντας τα 275 εκατ. ευρώ. Γραφεία και εμπορικά ακίνητα εντός Κύπρου φτάνουν τα 221 εκατ. ευρώ, 47 εκατ. κτίσματα είναι στην Ελλάδα, ενώ 7 εκατ. ευρώ αξίας στην Ρουμανία.

Τρίτη μεγαλύτερη ομάδα ακινήτων που διαθέτει η REMU είναι τα οικιστικά. Συγκεκριμένα, ακίνητα αξίας 163 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην Κύπρο, ακίνητα αξίας 26 εκατ. διαθέτει στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία δεν έχει έκθεση. Οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες που διαθέτει η REMU φτάνουν τα 117 εκατ. ευρώ. Στην Κύπρο έχει 81 εκατ. ευρώ βιοτεχνίες και βιομηχανίες, ενώ στην Ελλάδα αξίας 36 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, διαθέτει μόνο στην Κύπρο, αξίας 37 εκατ. ευρώ.

Μείωση κινδύνου

Σύμφωνα με τον Όμιλο του Σιακόλα, «σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι η μείωση των τραπεζικών διευκολύνσεων και άλλων υποχρεώσεων εταιρειών του ομίλου ώστε οι εταιρείες να ανταποκρίνονται στη διαχείριση αυτών χωρίς δυσκολίες και κινδύνους. Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών του ομίλου CTC έκριναν επίσης ότι η συμφωνία είναι επωφελής και οι πράξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να ανταποκρίνονται με ευκολότερο τρόπο στο σχεδιασμό για περαιτέρω πρόοδο των εργασιών τους».

Τονίζεται πως οι μετοχές των Cyprus Trading Corporation Plc, Woolworth (Cyprus) Properties Plc, Ermes Department Stores Plc και Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc αναστάληκαν από την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι την ανακοίνωση των λεπτομερειών των συναλλαγών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X