ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδιαφέρον πετρελαϊκών για τα ελληνικά κοιτάσματα

Δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Ισχυρό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες από πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο βλέπει ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς, με βάση τα όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Η Εταιρεία είναι ικανοποιημένη επειδή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον ή έχουν επισκεφθεί αίθουσες δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά στο Reuters ο κ. Μπασιάς, ενώ σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα η ιταλική ΕΝΙ δήλωσε ότι αγόρασε πακέτα δεδομένων για να δει εάν η Κρήτη «έχει ενδιαφέρον».

Στην περιοχή της Μεσογείου εκτός από την ExxonMobil και την Total, oι οποίες μαζί με τα ΕΛΠΕ προκάλεσαν με κοινή αίτηση τον διαγωνισμό για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, και της ιταλικής ΕΝΙ, δραστηριοποιούνται επίσης η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble Energy που διεξάγουν έρευνες ανοικτά του Ισραήλ ή της Αιγύπτου. Η Delek Group και η θυγατρική της Delek Drilling αρνήθηκαν να σχολιάσουν, η Noble δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένεται να καταθέσουν προσφορές στους δύο διαγωνισμούς, που βρίσκονται στον «αέρα», για την Κρήτη και το Ιόνιο στις αρχές Μαρτίου. Εκτίμηση του κ. Μπασιά είναι ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον πέραν των εταιρειών που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μεγάλες πολυεθνικές σε όλες τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ενόψει των διαγωνισμών για την παρουσίαση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Συμμετοχή αναμένεται από εταιρείες μεγάλου μεγέθους ή μεσαίου σε κοινοπρακτικά σχήματα κι αυτό γιατί τα βάθη του Ιονίου και της Κρήτης απαιτούν υψηλές επενδύσεις, ενώ παράλληλα είναι και υψηλού ρίσκου αφού πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις γεωτρήσεις που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ιταλική ΕΝΙ στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, σε ανάλογα βάθη με αυτά της Κρήτης, κόστισαν περί τα 400 εκατ. δολάρια εκάστη και στο σύνολό τους πάνω από 1,2 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον διαγωνισμό για την περιοχή του Ιονίου προκάλεσε με αίτησή της η Energean.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Τράβηξε πίσω» τις απολύσεις των υπαλλήλων ο Συνεργατισμός

«Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, είναι οι πλέον προνομιούχοι πολίτες αυτού του κράτους. Μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν ...»
Joudas Iskariotis  |  06:04

Τούσκ: Στον αέρα η ευρωτουρκική σύνοδος στην Βάρνα

«Γ’ Τουρκική Εισβολή- Το δίκαιο του ισχυρότερου Του Σεραφείμ Κυκκκώτη**** Η παραβατική συμπεριφορά ...»
serafim kykotis  |  22:25

Ακιντζί: Να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρισμού με τους Τ/κ οι Ε/κ

«Οι εκφραστες του ε/κ κεφαλαιου συνταυτιζονται με τους ναζι τραμπουκους του ΕΛΑΜ ΧρΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο πρόεδρος ...»
Russ  |  19:19

Λακκοτρύπης στην «Κ»: Το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται

«Μονο για φανφάρες είσαστε όλοι. Τουλάχιστον μη μας κοροιδεύετε.»
ΑΝΔΡΕΑΣ  |  18:59

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση