ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Έπιασαν δουλειά για το Peninsula Resort στην Πάφο

Σε τρία χρόνια ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου, σε εκκρεμότητα παραμένει το Eden City Cyprus

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μετά από εκτεταμένες διερευνητικές ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το Τμήμα Πολεοδομίας έδωσε τελικά τον περασμένο Ιούλιο την έγκριση για έναρξη των εργασιών της επένδυσης της εταιρείας ATUM Developments Ltd στην Γεροσκήπου.

Η άδεια έλυσε τα χέρια της εταιρείας, που ξεκίνησε την ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου και δύο δωδεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή της Πάφου. Πρόκειται για το Peninsula Resort, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Zsolt Szenasi, η ολοκλήρωση του έργου Eden City Cyprus θα χρειαστεί τον τετραπλάσιο χρόνο για να ολοκληρωθεί, από την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης της εταιρείας με το κράτος.

Με αφορμή το 14ο συνέδριο του Economist στο οποίο τέθηκε επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και ο τομέας των επενδύσεων στην Κύπρο, ο κ. Szenasi άνοιξε τα χαρτιά του στην «Κ» τονίζοντας ότι αν η Κύπρος στοχεύει στην ανάδειξή της ως επενδυτικό προορισμό, θα πρέπει και η ίδια να επενδύσει σε άλλα αξιόλογα προϊόντα, πέραν του προγράμματος των πολιτογραφήσεων.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της Eden City Cyprus στην Γεροσκήπου;

-Ξεκινήσαμε την εφαρμογή της πρώτης φάσης, που είναι το Peninsula Resort. Θα είναι το πρώτο και το μοναδικό διεθνές επώνυμο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην περιοχή της Πάφου. Το σχέδιο αφορά την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της γης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, για την οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων έδωσε θετική γνώμη μετά από εκτεταμένες διερευνητικές ανασκαφές. Το θέρετρο Peninsula βρίσκεται σε μια πλεονεκτική τοποθεσία και θα προσφέρει διάφορα επιλογές στους επισκέπτες όπως σπα, εστιατόρια και μοναδικά κέντρα εκδηλώσεων. Θα κατασκευάσουμε μια οικιστική ανάπτυξη δύο κτιρίων δώδεκα επιπέδων και 122 διαμερισμάτων και ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο Peninsula Resort υλοποιείται σε συνδυασμό και παράλληλα με το έργο Eden City Cyprus, για το οποίο εκκρεμούν ακόμα διαπραγματεύσεις με το κράτος.

Το έργο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της εποχικότητας στον τουρισμού, προσφέροντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προωθώντας την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Παράλληλα αναμένεται ότι θα προσελκύσει ξένους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες.

-Δεδομένων των κανονισμών που θέτει η Πολεοδομία, πώς αναμένετε να προχωρήσει το έργο Eden City; Πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί;

-Όπως ήδη αναφέρθηκε, η προτεραιότητά μας σε αυτό το στάδιο είναι η κατασκευή του θέρετρου (Peninsula Resort), το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο θέρετρο στην περιοχή της Πάφου, και στην οποία θα διαθέσουμε 150 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός της περίπτωσης που προκύψουν απρόσμενες καθυστερήσεις, ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέσα σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου Eden City Cyprus, για το οποίο υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν 10-12 χρόνια. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που εξακολουθεί να έχει ο κύριος επενδυτής κ. Sandor Kenyeres για επιχειρηματική δραστηριότητα στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής, παρά τις αποθαρρυντικές καθυστερήσεις. Στην ουσία, εφαρμόζεται μια εναλλακτική στρατηγική που επιτρέπει την άμεση ανάπτυξη της γης που παρέχει στην ATUM τη δυνατότητα να αποδείξει τη δυναμική της. Η ATUM Developments Ltd θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους με καλή θέληση, καθώς προσβλέπει στην ταχεία υλοποίηση του έργου, το οποίο θα αποφέρει πολλά και ουσιώδη οφέλη στην κυπριακή οικονομία.

-Εκτός από την επένδυση της Γεροσκήπου, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο περισσότερων επενδύσεων στην Κύπρο;

-Είναι γεγονός ότι πολλές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του κ. Kenyeres έχουν εγγραφεί στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, σημαντική απόδειξη των επιχειρηματικών δεσμών με την Κύπρο είναι το Antara Palace στην Πόλις Χρυσοχούς. Αλλά πέραν της Κύπρου, οι εταιρείες μας δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), όπως είναι η Ουγγαρία. Ασχολούμαστε με κτηματομεσιτικά έργα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εκτελούμε έργα εύκολης αποπεράτωσης, ωστόσο θέλουμε παράλληλα να επενδύσουμε σε έργα τα οποία προσφέρουν κάτι μοναδικό. Ένα καλό παράδειγμα αυτής της επιχειρηματικής νοοτροπίας είναι το νέο μας ξενοδοχείο D8 Hotel το οποίο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της Βουδαπέστης.

-Το έργο Limni Resort ψάχνει να βρει έναν επενδυτή. Η εταιρεία σας ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτό το έργο;

Όχι, σε αυτό το στάδιο παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του υφιστάμενου έργου μας. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι το Λίμνη Resort είναι ένα σημαντικό έργο για τον τουρισμό του γκολφ το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

-Ποια είναι τα οφέλη για αυτόν που αποφασίζει να επενδύσει στην κυπριακή αγορά;

-Θα ήταν αδύνατο για την Κύπρο, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της, να μην προσελκύσει κανένα ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εδώ. Ως εκ τούτου, για την ATUM και τον ιδιοκτήτη της Sandor Kenyeres, η Κύπρος είναι στρατηγικός προορισμός επενδύσεων. Γενικά, η Κύπρος είναι μια πολύ ελκυστική αγορά. Νομίζω ότι οι απαιτήσεις πέντε αστέρων έφτασαν τελικά στην Κύπρο. Ως προορισμός, η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί τις δημοφιλείς τουριστικές αγορές όπως το Ντουμπάι. Αλλά αυτό που λείπει στον τομέα ώστε να προωθηθεί καλύτερα η χώρα είναι η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη, στοιχεία βασικά τα οποία θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Συνεπώς, θεωρούμε ως αναγκαία να υπάρχει στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, η οποία θα υλοποιήσει το όραμα που έχει το κράτος για τον τομέα. Ιδιαίτερα ενόψει του ενδεχόμενου αντίκτυπου της Brexit στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και των εσόδων από τη συγκεκριμένη αγορά, θα ήταν χρήσιμο να ανοίξουν νέες αγορές στο εξωτερικό σε συνδυασμό με έναν γενικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του τομέα στρατηγική.

Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν αρκεί

-Ήταν το κίνητρό σας για να επενδύσετε στην Κύπρο το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων;

-Ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην Κύπρο πριν από την εφαρμογή του προγράμματος για ξένους επενδυτές. Σίγουρα, αυτό το καθεστώς προσφέρει μια σταθερότητα στους επενδυτές, δημιουργώντας παράλληλα τη βάση για οικονομική ανάπτυξη. Μέσω του προγράμματος οι επενδυτές έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να αποκτήσουν ένα διαβατήριο αλλά να ζήσουν στο νησί, να εφαρμόσουν τις υπηρεσίες τους και ίσως μάλιστα να μεταφέρουν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στο νησί.

-Θεωρείτε ότι το όριο των 700 διαβατηρίων που έθεσε η κυβέρνηση λειτουργεί ανασταλτικά για τις επενδύσεις που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε;

-Ασφαλώς η πολιτική των πολιτογραφήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν ένα μέτρο το οποίο ενίσχυσε την οικονομία, ιδίως μετά την κρίση το 2013. Παρόλο που αυτή η πολιτική έχει τεράστια συμβολή σε μεγάλα έργα όπως είναι το δικό μας, εμείς ως ATUM διαθέτουμε τεράστια εμπειρία στην προσέλκυση επενδυτών. Μάλιστα πρόσφατα αριθμός επενδυτών εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με την εταιρεία μας στην επένδυση της Γεροσκήπου. Αλλά αν η Κύπρος θέλει να διαφοροποιηθεί από άλλες αγορές ώστε να είναι ελκυστική στους επενδυτές, θα πρέπει να παρέχει αξιόλογα προϊόντα. Θα έλεγα ότι ο κύριος στόχος της Κύπρου για διαφοροποίηση από άλλες αγορές είναι η παροχή επαρκών προϊόντων ώστε να είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X