ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διοικητική απόφαση στην ΙronFX Global Ltd από την Υπηρεσία Καταναλωτή

Ύπαρξη καταχρηστικής ρήτρας σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της εν λόγω εταιρείας

Newsroom K

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε την έκδοση διοικητικής απόφασης εναντίον της εταιρείας IronFX Global Ltd. για παράβαση του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η απόφαση αφορά σε έρευνα που διενήργησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικής ρήτρας σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της εν λόγω εταιρείας.

Ο Διευθυντής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το νόμο, αποφάσισε ότι ο συγκεκριμένος όρος αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5(1), 5(4) και 7 του νόμου και άρα, είναι καταχρηστικός ή/και αδιαφανής.

Ο εν λόγω όρος αφορά, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα της εταιρείας, κατά την απόλυτη κρίση της, να αρνηθεί, να παρακρατήσει ή να αποσύρει από τους λογαριασμούς των πελατών της, την καταβολή ωφελήματος/ κέρδους από χρηματιστηριακές συναλλαγές που είχαν διενεργήσει, σε περίπτωση που υποπτευθεί ότι αυτοί έχουν καταχραστεί τους όρους της σύμβασης ή της οποιασδήποτε άλλης προωθητικής ενέργειας ή έχουν ενεργήσει κακόπιστα, χωρίς να προσδιορίζει σε τι συνίσταται η κατάχρηση και/ή τα κριτήρια βάσει των οποίων η εταιρεία ασκεί την πιο πάνω διακριτική ευχέρεια.

Η ανακοίνωση IronFXGlobal

Αναφορικά με τη διοικητική απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), περί καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της IronFXGlobal, η Εταιρεία αναφέρει τα εξής:

• Το περιεχόμενο της απόφασης είναι νομικά εσφαλμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό στο σύνολό του, για την Εταιρεία.Η IronFX εξασφάλισε πληθώρα νομικών γνωματεύσεων από νομικές εταιρείες διεθνούς κύρους, που καταδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωσήτης με τους κανονισμούς MiFID. Όλες οι γνωματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και γνωμάτευσης από κορυφαίο Βρετανό νομικό σύμβουλο (Queen’sCounsel), επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρεία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνεισε τέτοιες ενέργειες,σε περίπτωση που πελάτες της παραβιάζουν όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασης.

• Η Εταιρεία εξήγησε επανειλημμένα τη θέση της στην ΥΠΚ, προσκαλώντας στελέχη της σε συνάντηση στα γραφεία της IronFX, προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τις σχετικές γνωματεύσεις. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της Εταιρείας, καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Η Εταιρεία ενημέρωσε την ΥΠK ότι είναι αδειοδοτημένηκαι εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ότι οι υπηρεσίες της διέπονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, οι παραλήπτες των υπηρεσιών, δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία, βάσει της οποίας η ΥΠΚ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση. Αντίστοιχη περίπτωση εξετάστηκε από τρία διαφορετικά δικαστήρια στην Ουγγαρία, τα οποία αποφάνθηκαν ότι οι παραλήπτες των επενδυτικών υπηρεσιών δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

• HΕταιρεία εξήγησε στην ΥΠΚ πως η συγκεκριμένη πρόνοια, στην οποία γινόταν αναφορά, δεν ισοδυναμεί με ενέργειες «κατά το δοκούν», καθότι σε περιπτώσεις παραβάσεων οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα της Εταιρείας, η Εταιρεία δικαιούται να υλοποιήσει ενέργειες οι οποίες να είναι δίκαιες, αναγκαίες και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθεσίες, όπως επιβεβαιώνεται από τις προαναφερθείσες νομικές γνωματεύσεις. Η Εταιρεία εξήγησε, επίσης, στην ΥΠΚ πως οι αποδέκτες των υπηρεσιών της, εγγράφονταν στο σχέδιο ωφελημάτων, κατόπιν δικής τους βούλησης και επιθυμίας.

• Εκείνο που έχει διαφύγει της προσοχής της ΥΠΚ, κατά την εξέταση της συγκεκριμένης πρόνοιας, είναι ότι η Εταιρεία παρείχε το ωφέλημα ως επιπρόσθετο ποσό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κατατέθηκε ή άνηκε καθ’ οιαδήποτε στιγμή στους επενδυτές. Ως εκ τούτου,δεν μπορούσε να αποσυρθεί.

• Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία, διέκοψε την προώθηση προσφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε168, από τον Ιανουάριο 2017.

• Είναι άξιο απορίας πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι επίκαιρη σε σχέση με τα πραγματικά ή νομικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται,με βάση το άρθρο 10 του νόμου αρχής του διοικητικού δικαίου. Η Εταιρεία πιστεύει,επίσης, πως η εν λόγω απόφαση είναι αντίθετη με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πως αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με το άρθρο 52 του εν λόγω νόμου.

• ΟΌμιλος Εταιρειών IronFX, αποτελείται από επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και ρυθμίζονται από τις αρμόδιες αρχές σε Ηνωμένο Βασίλειο (FCAαρ. 585561), Αυστραλία (AFSLαρ. 417482), Νότια Αφρική (FSPαρ. 45276) και Κύπρο (αρ. 125/10). Επισημαίνουμε πως καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει δεχθεί πρόστιμο ή ποινή από αρμόδια αρχή, ούτε υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον τους.

• Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό λήψης παραπόνων από την ΥΠΚ, σε συνάρτηση με το χρονικό εξέτασής τους, καθιστούν την απόφαση άνευ αντικειμένου. Θεωρούμε επίσης πως υπάρχουν σκοπιμότητες και επιχειρείται η δυσφήμιση της IronFX, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρείας για επένδυση από θεσμικό επενδυτή της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση