ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:55
 

Εσωτερική αστάθεια στη Σ. Αραβία επηρεάζει την J&P Overseas

Ο κολοσσός στον τομέα των κατασκευών παρουσιάζει για πρώτη φορά δυστοκία στην καταβολή μισθών, συνεπεία των εξελίξεων στην χώρα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Καθυστερήσεις σε πληρωμές προσωπικού εταιριών είναι μόνο μια από τις συνέπειες τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών στην Σαουδική Αραβία. Με τη χώρα να προσπαθεί να συνέλθει από την πρωτοφανή επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς σε κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη και τον ηγέτη της χώρας Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν να επιχειρεί να πείσει για τους χειρισμούς του σε ό, τι αφορά την πολιτική της χώρας τόσο στα εσωτερικά όσο και στην εξωτερική της πολιτική.

Πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο για συντηρητική στάση και οικονομικά προσκόμματα στην πορεία υλοποίησης επενδύσεων στην χώρα από πλευράς του Σαουδάραβα Βασιλιά, μετά και την πρόσφατη επιχείρηση κατά της διαφθοράς στο πλαίσιο της οποία φυλακίστηκαν και επιχειρηματίες, υπόθεση η οποία έφερε μεγάλη αναστάτωση στην χώρα σε πολλαπλά επίπεδα.

Πλέον ο βασιλιάς Σαλμάν επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, καθησυχάζοντας τους επενδυτές ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί επενδύσεις εκατομμυρίων. Μια χώρα η οποία παραδοσιακά κυριαρχεί στην πίτα συγκέντρωσης των μεγάλων έργων από ισχυρούς κατασκευαστικούς οίκους της Ευρώπης. Έκθεση της εταιρίας Deloitte έχει δείξει πρόσφατα ότι τα έργα που σχεδιάζονται στη Μέση Ανατολή ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο στο Ριάντ η εταιρία J&P Overseas είναι η επικεφαλής της κατασκευαστικής κοινοπραξίας η οποία ανέλαβε την ανέγερση του Qatar Foundation Stadium, χωρητικόττας 40 χιλιάδων φιλάθλων ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.
Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι οι στενές σχέσεις Κύπρου Σαουδικής Αραβίας έχουν ενισχυθεί μετά και την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ριάντ τον Ιανουάριο του 2018. Μάλιστα κατά την επίσκεψη του ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου συνομίλησε με τους υπαλλήλους της εταιρίας.

Η εταιρία J&P Overseas

Η ιστορία της κυπριακής εταιρία J&P Overseas έχει τις ρίζες της στο 1941 ενώ η δραστηριότητα της εκτείνεται σε Σαουδική Αραβία, Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη, Ομάν.

Η ιστορία ξεκινά το 1941 όταν ο Στέλιος Ιωάννου και ο Γιώργος Παρασκευαΐδης δημιούργησαν την εταιρία στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η J&P ξεκίνησαν σειρά σημαντικών έργων στον τομέα των ακινήτων και για τα επόμενα είκοσι χρόνια διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη στο νησί. Το πρώτο της έργο εκτός Κύπρου ήταν στην Λιβύη το 1961 ενώ μέχρι το 1969 η χώρα προχώρησε σε νέα ανοίγματα στην Σαουδική Αραβία με έργα μέσα στο αεροδρόμιο Drahran. Της ανατέθηκε στη συνέχεια η ανέγερση του Διεθνούς αεροδρομίου Seeb στο Ομάν. Το 2008 ανέλαβε την συντήρηση των εγκαταστάσεων των Emirates Airline στο Ντουμπάι.

Στην Ελλάδα η εταιρία ανέλαβε συμβάσεις για κατασκευή ξενοδοχείων, νοσοκομείων και αυτοκινητοδρόμων. Ακολούθησαν συμβάσεις για πετροχημικά εργοστάσια, διυλιστήρια και μεγάλα βιομηχανικά και εμπορικά συγκροτήματα, ενώ ο όμιλος ήταν σημαντικός εταίρος στην κοινοπραξία για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στον κόλπο της Κορίνθου. Το 2004, η εταιρία ήταν συμμετείχε στην κατασκευή της πλειοψηφίας των εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα.

Τα έργα της στην Κύπρο, περιλαμβάνουν την κατασκευή αυτοκινητόδρομων ενώ στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων, η J&P δημιούργησε φιλόδοξα συγκροτήματα κατοικιών, πολυώροφα κτίρια κατοικιών, ναυαρχικά γραφεία, εμπορικά κέντρα και τουριστικά θέρετρα,

Η ζώνη δραστηριοτήτων της εταιρίας εκτείνεται από τις χώρες του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή μέσω της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής προς την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Η J&P είναι η κατασκευάστρια εταιρία του διεθνούς αεροδρομίου Lahore στο Πακιστάν και του Queen Alia στο Αμμάν της Ιορδανίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Qatar Foundation Stadium Project is located in Doha, Qatar and not Riyadh Saudi Arabia as wrongly mentioned above.

Elias M L
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση