ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

EY: Ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και καινοτομία οι προτεραιότητες των τραπεζών

Τα δύο τρίτα των τραπεζών αναμένουν ότι μέχρι το 2020 θα καταστούν ψηφιακά ώριμες ή ψηφιακά πρωτοπόρες

Newsroom K

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ,Global Banking Outlook 2018,το 85% των τραπεζών προσδιορίζουν την εφαρμογή προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού ως την κύρια επιχειρηματική τους προτεραιότητα για το 2018. Την ίδια ώρα οι τραπεζικοί οργανισμοί θεωρούν ως καίριας σημασίας για βιώσιμη ανάπτυξη, τις επενδύσεις στην τεχνολογία που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους, τη διαχείριση των εξελισσόμενων κινδύνων και την αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης.

Το 89% των τραπεζών διεθνώς αξιολογεί ως κύρια προτεραιότητα τους την αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, σε σύγκριση με τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη φήμη, τις ενέργειες και την κουλτούρα που ήταν η κύρια προτεραιότητα το 2017 και τώρα βρίσκεται στην έκτη θέση.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά επίσης η πρόσληψη, ανάπτυξη και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού (83%), καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να ενσωματώσουν στο οργανόγραμμα τους ειδικούς σε θέματα κυβερνοχώρου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ανώτατα στελέχη 221 ιδρυμάτων σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, αναδυόμενες αγορές και Ασία-Ειρηνικό, καταδεικνύει ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να καταστούν ψηφιακά ώριμες, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση από τον μετασχηματισμό που κατευθύνεται από κανονιστικές αρχές, σε αλλαγές που υπαγορεύονται από την καινοτομία, ώστε να προστατευτούν από μελλοντικές κρίσεις. Οι ερωτηθέντες σημειώνουν ότι λίγες μόνο τράπεζες (19%) θεωρούν σήμερα τον εαυτό τους είτε ψηφιακά ώριμες,είτε ψηφιακά πρωτοπόρες, αλλά περισσότερες από τις μισές (62%) φιλοδοξούν να καταστούν ένα από τα δύο μέχρι το 2020.

Επιπρόσθετα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας:

  • Το 59% των τραπεζών που συμμετείχαν προβλέπουν ότι ο προϋπολογισμός για την επένδυση στην τεχνολογία θα αυξηθεί κατά 10% το 2018.
  • Σε ότι αφορά τράπεζες οι οποίες αρχίζουν τώρα να επενδύουν ή να αυξάνουν την επένδυση τους σε νέες τεχνολογίες, το 44% προγραμματίζει να αγοράσει την τεχνολογία από τρίτους, ενώ, μόνο το 17% σχεδιάζει να αποκτήσουν μια εταιρεία που θα φέρει μαζί της την τεχνολογία.
  • Το 70% των τραπεζών κατονομάζει την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης ως κύριο λόγο για να επενδύσει στην τεχνολογία μέχρι το 2020.
  • Η βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια των δεδομένων είναι η πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών, με το 73% να προγραμματίζει να επενδύσει στην τεχνολογία για να μετριάσει τους κινδύνους από κυβερνοαπειλές.

Ο Σάββας Πεντάρης, Συναίτερος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει σχετικά με την έρευνα:

«Αν και οι τράπεζες δεν κατακλύζονται πλέον από προγράμματα κανονιστικών αλλαγών, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους υφιστάμενους ανταγωνιστές τους, τους νεοεισερχόμενους στην αγορά και τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Θα πρέπει να καταστούν ψηφιακά ισχυρότερες μέσα  από στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμους συνεταίρους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση