ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φακέλωμα επιβατών με στόχο την τρομοκρατία

Τι προνοεί η Ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αντιδράσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή νομικών της Βουλής, του εναρμονιστού νομοσχεδίου στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον έλεγχο των στοιχείων των επιβατών και την καταγραφή τους σε αρχείο το οποίο θα διατηρείται για πέντε χρόνια. 

Ωστόσο έξι μήνες μετά την μέρα της καταγραφής των στοιχείων, αυτά θα ανωνυμοποιούνται. Επιπλέον μετά την παρέλευση πέντε ετών, τα στοιχεία θα διαγράφονται. Το νομοσχέδιο προνοεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα παραδίδουν στις αρχές ασφαλείας της χώρας τα στοιχεία των επιβατών. Προνοεί επίσης την σύσταση της μονάδας στοιχείων επιβατών, υπεύθυνος της οποίας διορίζεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Ενστάσεις εκφράστηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ, που έκανε λόγο για έλλειψη δικλείδων ασφαλείας ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου επισήμανε ως κενό το ότι ο έλεγχος αφορά μόνο τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς και όχι με πλοίο.

Τι προνοεί η οδηγία

Η ευρωπαϊκή οδηγία ρυθμίζει τη χρήση των δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών στην ΕΕ (Passenger Name Record PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, και διερεύνηση τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Η οδηγία θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν στις εθνικές αρχές τα στοιχεία των επιβατών για όλες τις πτήσεις από και προς χώρες εκτός ΕΕ.

Η ΕΕ εκτιμά ότι η εφαρμογή των προνοιών της οδηγίας θα παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αρχών, για ανίχνευση και δίωξη των τρομοκρατών και των λαθρεμπόρων. Με τη συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση των στοιχείων PNR οι μυστικές μας υπηρεσίες θα μπορούν να ανιχνεύουν ύποπτες συμπεριφορές που πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Οι πληροφορίες αυτές θα διατηρούνται σε βάση δεδομένων για περίοδο πέντε ετών, αλλά μετά από έξι μήνες, όλα τα δεδομένα PNR θα "ανωνυμοποιούνται" με την κάλυψη των στοιχείων που μπορούν να χρησιμεύσουν στην άμεση ταυτοποίηση του επιβάτη στον οποίο αναφέρονται (πχ. όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας).

Οι ΜΣΕ θα είναι αρμόδιες για τη συλλογή δεδομένων PNR από αερομεταφορείς, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διαβίβαση των δεδομένων αυτών ή του αποτελέσματος της επεξεργασίας τους στις αρμόδιες αρχές.

Η οδηγία ορίζει ότι η διαβίβαση δεδομένων θα γίνεται "μόνον κατά περίπτωση" και αποκλειστικά για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκληματικών πράξεων και η δίωξη των υπευθύνων.

Η οδηγία θα αφορά τις πτήσεις από και σε χώρες εκτός της ΕΕ ενώ θα εφαρμόζεται και για πτήσεις εντός της ΕΕ, (δηλαδή από μια χώρα της ΕΕ σε μία ή περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ), υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος μέλος θα το ανακοινώνει εγγράφως στην Επιτροπή.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα PNR από οικονομικούς φορείς που δεν είναι μεταφορείς, όπως ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών που παρέχουν σχετιζόμενες με ταξίδια υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων πτήσεων.

Ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχουν εκφραστεί και σε επίπεδο ΕΕ, αλλά εκτιμάται ότι η οδηγία περιέχει επαρκείς εγγυήσεις.

Το νομοθετικό κείμενο είχε εγκριθεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με 461 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση