ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορολόγηση εσόδων ψηφιακών εταιρειών προτείνει η Κομισιόν

Προτείνει τη φορολόγηση των εσόδων κάθε εταιρείας, ασχέτως του αν έχει κέρδη ή όχι

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ ότι η προτιμητέα επιλογή της είναι να φορολογεί τα κέρδη τους και όχι τα έσοδά τους, πρόθεση που χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

Τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει η αντίδραση Ευρωπαίων φορολογουμένων αλλά και εταιρειών που διαπιστώνουν πως μεγάλες εταιρείες, όπως οι Google, Facebook, Amazon κ.ά., καταφέρνουν να καταβάλλουν ελάχιστους φόρους σε σχέση με τα κέρδη και τον τζίρο τους. Η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα πρόταση για τη φορολόγηση των ιντερνετικών εταιρειών. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, υποστηρίζουν πως οι ιντερνετικοί γίγαντες μεταφέρουν, εκμεταλλευόμενοι νομικά παραθυράκια, τα κέρδη τους σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, και τελικά καταβάλλουν ελάχιστο φόρο σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που έχει δει το Reuters, μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου θα ήταν να φορολογούνται τα κέρδη των ψηφιακών εταιρειών σε χώρες όπου αυτά παράγονται.

Σήμερα τα κέρδη αυτά φορολογούνται στις χώρες όπου έχει την έδρα της η κάθε εταιρεία. Το πρόβλημα με αυτή την πρόταση είναι πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ώστε να συμφωνηθούν αυτές οι αλλαγές.

Οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και μια βραχυπρόθεσμη λύση: τη φορολόγηση των εσόδων κάθε εταιρείας, ασχέτως του αν έχει κέρδη ή όχι. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, η προσωρινή φορολογία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντελεστή φορολογίας εσόδων μεταξύ 1% και 5%. Θα ισχύσει στην περίπτωση εταιρειών που έχουν έσοδα από τη δραστηριότητά τους παγκοσμίως πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ και με έσοδα από ψηφιακή δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει την τελική της πρόταση στις 21 Μαρτίου. Καθώς πλησιάζει αυτή η ημερομηνία, η Κομισιόν οργάνωσε χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση με εκπροσώπους των τεχνολογικών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Amazon, Google και Facebook. Οι εταιρείες θα προτιμούσαν τη φορολόγηση των κερδών, κάτι που θα προστάτευε νεοφυείς εταιρείες που κατά κανόνα δεν εμφανίζουν κέρδη σε αυτό το στάδιο της εξέλιξής τους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήξη της συνάντησης. «Και τα δύο αυτά σημεία είναι σύμφωνα με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σχολίασε ο αξιωματούχος. «Υπήρξε καλή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που προσέφερε σημαντικά στοιχεία ώστε να συνεχίσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Αν και προς το παρόν δεν έχει αποκλειστεί καμία επιλογή, η Κομισιόν έστειλε σήμα πως ακούει τις προτάσεις των εταιρειών και πως το προσχέδιο της πρότασης ενδέχεται να τροποποιηθεί σημαντικά μέχρι να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή. Η πρόταση για τη φορολόγηση των εσόδων βρίσκει αντίθετες κυρίως τις εταιρείες που λειτουργούν με μικρό περιθώριο κέρδους και που συνήθως πληρώνουν λίγο ή καθόλου φόρο επειδή τα κέρδη τους είναι περιορισμένα. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon είναι μία από τις εταιρείες που θα πλήττονταν περισσότερο στην περίπτωση που επιλέξει η Κομισιόν την πρόταση για φορολόγηση των εσόδων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τον φόρο που καταβάλλουν στην Ε.Ε. από τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Ουδέν σχόλιο από πλευράς Αστυνομίας για το χρόνο και τόπο του φονικού

«MONO ZHMEIA MPOREI NA KANEI STH SWSTH KAI EPAGGELMATIKH DIEREYNISH KAI STOIXEIO8ETISH THS OPOIAS EREUBAS ...»
PETROS JOSEPHIDES  |  16:16

Σε διαφορετικό χώρο και χρόνο το διπλό φονικό

«MONO ZHMEIA MPOREI NA KANEI STH SWSTH KAI EPAGGELMATIKH DIEREYNISH KAI STOIXEIO8ETISH THS OPOIAS EREUBAS ...»
PETROS JOSEPHIDES  |  16:16

#PoliticsBlog Ποιος φοβάται τον Ματσάκη και άλλες ιστορίες για φόνους

«Δυστυχώς οι ποσοστώσεις στους διορισμούς αυτά έχουν! Θα γίνουν ανυπόφορες σε τυχών λύσης του κυπριακου! ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  13:02

Αποδέσμευση €8 εκ. για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας

«Γιατί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και να μην κουρευτουν όλα τα ταμεία προνοίας, ειδικά του συνεργατισμου ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  07:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση