ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

«Φρένο» Ριάντ στη δημόσια εγγραφή της Aramco

Εστρεψε την προσοχή του στην πρόταση εξαγοράς «στρατηγικού μεριδίου» στην εταιρεία πετροχημικών Saudi Basic Industries.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Σαουδική Αραβία έβαλε στο συρτάρι τα σχέδια για την εισαγωγή της Aramco στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στο εξωτερικό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Το Ριάντ «πάγωσε» τη συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην προετοιμασία της δημόσιας εγγραφής του πετρελαϊκού γίγαντα και έστρεψε την προσοχή του στην πρόταση εξαγοράς «στρατηγικού μεριδίου» στην εταιρεία πετροχημικών Saudi Basic Industries.

«Η απόφαση για την ακύρωση της δημόσιας εγγραφής είχε ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πρώτα διαδόθηκε η είδηση για την καθυστέρησή της», σχολίασε μία από τις πηγές του Reuters από τη Σαουδική Αραβία. Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι «η δημόσια εγγραφή δεν έχει ματαιωθεί επισήμως, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να μην πραγματοποιηθεί».

Η δημόσια εγγραφή της Aramco ήταν στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Το 2016 ανακοινώθηκαν πρώτη φορά τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της κρατικής Aramco, με την εισαγωγή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε χρηματιστηριακή αγορά του εξωτερικού. Στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν η άντληση περισσότερων από δύο τρισ. δολ., αλλά αρκετοί αναλυτές αμφισβητούσαν κατά πόσον ήταν εφικτή η άντληση τόσο μεγάλου ποσού.

Εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ ήθελαν να «φιλοξενήσουν» τη δημόσια εγγραφή της Aramco. Οι τραπεζικοί όμιλοι JPMorgan, Morgan Stanley και HSBC είχαν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα και συντονιστή. Στις επενδυτικές τράπεζες Moelis & Co. και Evercore ανατέθηκε ο ρόλος του ανεξάρτητου συμβούλου. Νομικός σύμβουλος του Ριάντ ήταν η εταιρεία White & Case.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση