ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:34
 

H EBRD επενδύει σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Επιχορήγησε 56 έργα από ντόπιους επαγγελματίες, εκ των οποίων τα 19 έχουν ολοκληρωθεί ύψους 390 χιλ. ευρώ

Newsroom K

Τον πρώτο απολογισμό των επιτευγμάτων του προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB) ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ). Το πρόγραμμα εμπίπτει στο πλαίσιο τριετούς συνεργασίας, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2017, για τη στήριξη μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες είναι εγγεγραμμένες και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2018, η EBRD επιχορήγησε 56 έργα αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών από ντόπιους επαγγελματίες, εκ των οποίων τα 19 έχουν ολοκληρωθεί. Το συνολικό κόστος των έργων αυτών ανέρχεται στις €610 χιλιάδες, με το ποσό των επιχορηγήσεων να ισοδυναμεί με €390 χιλιάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΜμΕ που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 10 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (23%) και παραγωγής τροφίμων και ποτών (16%). Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που αγοράσθηκαν από τις επωφελούμενες ΜμΕ σχετίζονται με την διαχείριση ποιότητας (34%), το μάρκετινγκ (18%), τη στρατηγική (18%) και τον οργανωτικό σχεδιασμό (16%).

Το συνολικό κόστος της επιχορήγησης 3 έργων αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών από διεθνείς επαγγελματίες, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, ανέρχεται στις €170 χιλιάδες, με τις επιχορηγήσεις να ανέρχονται συνολικά στις €150 χιλιάδες. Οι επωφελούμενες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως σε δημιουργικούς τομείς, στον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και στον τομέα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Επιπλέον, το 2018 η EBRD διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο “Reshaping the hospitality industry – Challenges and opportunities for Cypriot SMEs”. Το συνέδριο απευθυνόταν σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα φιλοξενίας στην Κύπρο, και σε αυτό έλαβαν μέρος περισσότεροι από 70 εκπρόσωποί τους. Στόχος του συνεδρίου ήταν η παροχή πληροφόρησης σε ΜμΕ του κλάδου φιλοξενίας, σχετικά με παγκόσμιες τάσεις και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για τις ευκαιρίες αξιοποίησης επιχειρηματικών συμβουλών και χρηματοδοτικών λύσεων που παρέχει η EBRD.

Η Τράπεζα διοργάνωσε επίσης τρία εξειδικευμένα επιμορφωτικά εργαστήρια σε Λευκωσία και Λεμεσό, στα οποία συμμετείχαν 30 ντόπιοι επαγγελματίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν τη δυνατότητά τους να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κυπριακές ΜμΕ. Επιπρόσθετα, η EBRD εγκαινίασε τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα “Women in Business”, στο πλαίσιο του οποίου εφαρμόζει ένα μονοετές σχέδιο παροχής συμβουλευτικής καθοδήγησης σε 20 γυναίκες επιχειρηματίες και παρέχει εξειδικευμένα επιμορφωτικά εργαστήρια σε γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό τομέα.

Εν όψει του 2019, τόσο η EBRD, όσο και το YEEBT, παραμένουν αφοσιωμένοι στην αποστολή τους να στηρίζουν τις ΜμΕ. Στόχος τους είναι η επιχορήγηση 48 επιπρόσθετων έργων με ντόπιους επαγγελματίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και 4 με διεθνείς εξειδικευμένους επαγγελματίες του κλάδου. Ανάμεσα στους στόχους της EBRD είναι επίσης η επικέντρωση στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δυνατότητας των ΜμΕ, μέσω της διοργάνωσης αντίστοιχου εξειδικευμένου επιμορφωτικού εργαστηρίου, και της συγχρηματοδότησης έργων εξαγωγικής προώθησης, που απευθύνονται σε ντόπιους παραγωγούς που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Οι δύο εταίροι στοχεύουν επιπλέον στη στήριξη νέων επιχειρήσεων, με την παροχή επιμόρφωσης, ατομικής συμβουλευτικής καθοδήγησης και εργαστηρίων. Παράλληλα, οι δύο εταίροι θα διοργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις και επιμορφωτικά εργαστήρια, με στόχο τη στήριξη επαγγελματιών και υφιστάμενων ΜμΕ.

Το πρόγραμμα ASB προσβλέπει στη στήριξη περισσότερων από 120 ΜμΕ σε διάστημα τριών ετών, με στόχο την ενίσχυση των επιδόσεών τους μέσω της παροχής οικονομικής στήριξης υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών από ντόπιους και διεθνείς επαγγελματίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος υποστηρίζονται όλοι οι διαφορετικοί τύποι συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως για θέματα στρατηγικής, μάρκετινγκ, διοίκησης, λειτουργιών, ICT, διαχείρισης ποιότητας, ενεργειακής απόδοσης κ.α. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την EBRD, σε συνεργασία με το ΥΕΕΒΤ, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις», επικοινωνήστε με την EBRD στο +357 22 395 508 ή knowhowcyprus@ebrd.com.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X