ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

H Vinci εξαγοράζει αντί 3,2 δισ. το Γκάτγουικ

Η εξαγορά δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να ελέγξει το δεύτερο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Λονδίνου

Newsroom Κ, Αθήνα

H γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Vinci συμφώνησε χθες να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ έναντι ποσού 3,2 δισ. ευρώ. Η εξαγορά του ποσοστού 50,01% των μετοχών δίνει στη γαλλική εταιρεία την ευκαιρία να ελέγξει το δεύτερο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Λονδίνου και να το προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της με άλλα αεροδρόμια. Στην εξαγορά συμμετέχουν και κρατικά επενδυτικά ταμεία από το Αμπου Ντάμπι και την Αυστραλία, ενώ θα εκδοθούν ομόλογα σε λίρες στερλίνες ώστε να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά, ανακοίνωσε χθες η Vinci. H εταιρεία Global Infrastructure Partners θα εξακολουθήσει να κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο των μετοχών. Εχοντας εξυπηρετήσει, το 2018, 45,7 εκατομμύρια επιβάτες, το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ θα είναι το μεγαλύτερο στο δίκτυο αεροδρομίων που κατέχει η Vinci από τη Βραζιλία μέχρι τη Σουηδία.

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από τα άλλα αεροδρόμια που βρίσκονται στην περιοχή του Λονδίνου. Πρόσφατα η εταιρεία που διαχειρίζεται το Γκάτγουικ είχε χάσει τη μάχη με το Χίθροου, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για την κατασκευή δεύτερου διαδρόμου απογείωσης και προσγείωσης αεροσκαφών. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα είχε επικρατήσει στο Γκάτγουικ χάος για δύο ημέρες διότι είχαν θεαθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του.

Η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία αποφάσισε να παραμερίσει το ρίσκο και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρόλο που άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται βρετανικά αεροδρόμια προειδοποιούν για περιορισμό της επιβατικής κίνησης. «Τα αεροδρόμια αποτελούν ελκυστική επένδυση, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με αυξημένη μεταβλητότητα, διότι οι αποδόσεις τους τείνουν να είναι αρκετά προβλέψιμες και διαχειρίσιμες ακόμη και όταν υπάρχει σημαντική μεταβολή στον αριθμό των επιβατών», εξηγεί στο Bloomberg ο Ντάνιελ Ρόσκα, αναλυτής στην Bernstein. «Ακόμη και αν επαληθευτεί το σενάριο του Brexit, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να πηγαίνει διακοπές. Μακροπρόθεσμα η κίνηση στο Γκάτγουικ δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ σε αυτό τον τομέα», προσθέτει. Το Γκάτγουικ έχει ανακοινώσει σχέδιο επενδύσεων ύψους 1,23 δισ. για τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε να επεκτείνει τους δύο τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X