ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:19
 

Η άδεια της FBME στην Τανζανία δεν ανακλήθηκε, αναφέρουν δικηγόροι της

Η ΚΤΚ ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας υποκαταστήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία που είχε παραχωρήσει στην FBME Bank Ltd

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η άδεια της FBME Bank Ltd στην Τανζανία δεν έχει ανακληθεί και η FBME Bank Ltd εξακολουθεί να λειτουργεί στην Τανζανία με διαχειριστή τον Lawrence Mafuru, αναφέρουν σε σημερινή τους επιστολή προς αξιωματούχους και τα ΜΜΕ οι δικηγόροι της Τράπεζας, Μαρκίδης, Μαρκίδης & Σία και Γιώργος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Αναφέρεται ακόμα ότι στις πρόσφατες τροποποιήθησεις στο νόμο Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, υπάρχει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό του Νόμου που υπήρχε και δεν δικαιολογούσε την αίτηση προς έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης της FBME Bank Ltd.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στις 21/12/2015 η ΚΤΚ ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας υποκαταστήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία που είχε παραχωρήσει στην FBME Bank Ltd, αλλά όχι την άδεια της ίδιας της FBME Bank Ltd – η FBME Bank Ltd παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένη τράπεζα. Προστίθεται ότι μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία επιφυλάχθηκε απόφαση επί της αιτήσεως την 19/12/2016 και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι, αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση του διατάγματος ειδικής εκκαθάρισης είναι να έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας ΑΠΙ. «Για να ήταν δυνατό να ικανοποιείται η προϋπόθεση αυτή θα έπρεπε να ήταν δυνατή η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της FBME Bank Ltd στην Τανζανία από την ΚΤΚ πράγμα αντίθετο όχι μόνο βάσει του Νόμου αλλά και με τη λογική και με τις αρχές δικαίου», αναφέρεται.

«Είναι προφανές ότι με τις προταθείσες τροποποιήσεις οι οποίες εν τέλει ψηφίστηκαν υπάρχει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό του Νόμου που υπήρχε και δεν δικαιολογούσε την αίτηση προς έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης της FBME Bank Ltd. Ωστόσο, όπως αναλύθηκε πιο πάνω, με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ΕΠΙΝ εξακολουθεί να μην υπάρχει συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο. Είμεθα σχεδόν βέβαιοι ότι η Βουλή και η Γενική Εισαγγελία δεν ήταν ενήμεροι για τον πραγματικό σκοπό των τροποποιήσεων και την παρέμβαση σε εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία», αναφέρεται.

Αναφέρεται επίσης ότι οι προαναφερθείσες τροποποιήσεις, παρόλο ότι έγιναν υπό το πρόσχημα της ορθότερης συμμόρφωσης με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες εντούτοις είναι ολοφάνερο ότι αποσκοπούν στο να επιτρέψουν φαινομενικά την καταχώρηση αίτησης ειδικής εκκαθάρισης του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd, κάτι το οποίο η νομοθεσία δεν επέτρεπε μέχρι τώρα και κάτι το οποίο είναι, όπως αναφέρουν ανωτέρω, αντίθετο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική. «Και αυτό ενόσω υπάρχει εκκρεμής δικαστική διαδικασία για εκκαθάριση της Τανζανικής Τράπεζας από την ΚΤΚ», αναφέρουν.

«Δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε γιατί η ΚΤΚ και το Υπουργείο Οικονομικών ενεργεί με αυτόν τον υπόγειο, κακόπιστο και αντινομικό τρόπο, αλλά οποιοσδήποτε γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης μπορεί να συμπεράνει. Το διακύβευμα και οι ευθύνες είναι μεγάλες», αναφέρεται.

Εισηγούνται παράλληλα στη Νομοθετική Εξουσία, αν θεωρήσει ότι παραπλανήθηκε κατά την ψήφιση των προαναφερθεισών τροποποιήσεων, να απαιτήσει να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς και να ψηφίσει επείγουσα τροποποίηση του Νόμου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ορθότητα της νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X