ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Air France πρέπει να «προσγειωθεί» στα νέα δεδομένα

Συχνές οι ακυρώσεις πτήσεων καθώς και οι αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσής της.

Kathimerini.gr

Η Air France είναι μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, όπως αναφέρει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg. Κατά έναν μεγάλο βαθμό, το μέλλον της θα εξαρτηθεί από το αν αποφασίσει να χάσει κάτι από τα γαλλικά χαρακτηριστικά της και να προσαρμοστεί στα διεθνή πρότυπα του κλάδου, επιδιώκοντας χαμηλότερα κόστη και υψηλότερες αποδόσεις.

Οταν λέμε γαλλικά χαρακτηριστικά, δεν εννοούμε τα καινοτόμα στοιχεία της. Η Air France ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τζετ και υπερηχητικά αεροπλάνα για τις πτήσεις της, όπως και το σούπερ τζάμπο Α380. Επίσης, τις στολές των αεροσυνοδών της τις σχεδίασε ο γαλλικός οίκος υψηλής ραπτικής Dior.

Υπάρχουν, όμως, και αρνητικά στοιχεία. Είναι ένας αερομεταφορέας που οι συγκρούσεις εργαζομένων και διοίκησης είναι συχνές, οι κρατικές παρεμβάσεις πολλές, οι απεργίες επίσης, καθώς και οι ακυρώσεις πτήσεων, όπως και οι αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσής του. Γι’ αυτό έχει και ένα παρατσούκλι. Αντί για Air France, ορισμένοι την αποκαλούν Air Chance (chance = τύχη, υπονοώντας ότι ο παράγων τύχη διαδραματίζει ρόλο για την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων της).

Η τελευταία κρίση είχε να κάνει με τα αιτήματα των συνδικάτων της για αύξηση μισθών. Η Air France έχει συγχωνευθεί με την KLM. Ο μέχρι πριν από τρεις μήνες διευθύνων σύμβουλος Ζαν Μαρκ Ζανεγιάκ είχε προτείνει συγκρατημένες αυξήσεις ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την ανανέωση του στόλου. Η πρότασή του καταψηφίστηκε και εκείνος, όπως είχε εξαρχής δεσμευθεί, παραιτήθηκε. Επί τρεις μήνες επικράτησε χάος, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για νέες απεργίες. Στα μέσα Αυγούστου ανέλαβε τα ηνία ο 46χρονος Μπεν Σμιθ, πρώην γενικός διευθυντής της Air Canada.

Μέχρι στιγμής, οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας ζημιώνουν την εταιρεία κατά 335 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της Air France-KLM έχει πέσει στα 3,44 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές της χρονιάς, φθάνοντας μόλις στο ένα όγδοο της αξίας της αμερικανικής εταιρείας χαμηλών ναύλων Southwest Airlines. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε. Πρέπει να μειώσουμε τα κόστη μας», δηλώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France-KLM Πίετερ Μπότσμα, αρμόδιος για τα έσοδα και την εμπορική εκμετάλλευση. «Οι πελάτες απαιτούν να αλλάξουμε άμεσα. Διαφορετικά θα καταστραφούμε».

Οι ανταγωνιστικές πιέσεις από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλών ναύλων είναι μεγάλες στις πτήσεις εντός Ευρώπης. Παράλληλα, φαίνεται ότι και στα υπερατλαντικά δρομολόγια εταιρείες χαμηλών ναύλων, όπως η Norwegian Air Shuttle, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Εβάν, πρόεδρο του συνδικάτου των πιλότων της Air France, το πρόβλημα δεν έγκειται στις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες είναι κατά τι υψηλότερες από τις τιμές των ανταγωνιστριών εταιρειών. «Το θέμα έγκειται στα μεγάλα ποσά που πληρώνει η εταιρεία για κοινωνικές εισφορές, αλλά και για τη χρήση των παρισινών αεροδρομίων». Με αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι εργοδότες του Φιλίπ Εβάν, αλλά όχι οι αναλυτές του κλάδου και οι ειδικοί των αερομεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X