ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:29
 

Η Ελλάδα βασικός κόμβος για την παραγωγή των προϊόντων Coca-Cola

Η εταιρεία έχει μεταφέρει σειρά δραστηριοτήτων της από τον Βόλο και την Κάτω Κηφισιά στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι

Newsroom Κ, Αθήνα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οι εποχές που η Coca-Cola 3E περιόριζε την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις, μεταφέροντας ταυτόχρονα την έδρα της στην Ελβετία, φαίνεται ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εταιρεία έπειτα από μια σειρά αναδιαρθρώσεων της παραγωγικής της δομής (κινήσεις που ξεκίνησαν το 2012 και ολοκληρώθηκαν το 2014) ανακοίνωσε στα τέλη του 2015 ότι μεταφέρει σειρά δραστηριοτήτων της από τον Βόλο και την Κάτω Κηφισιά στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι.

Δεν επρόκειτο όμως για μια απλή μεταφορά, αλλά ουσιαστικά για μία κίνηση που συνιστούσε αλλαγή πορείας για τον όμιλο, ο οποίος έπαιρνε πλέον τη στρατηγική απόφαση να αποτελέσει η Ελλάδα έναν από τους βασικούς κόμβους για την ανάπτυξη της παραγωγής και μάλιστα και καινοτόμων προϊόντων. Η μονάδα της εταιρείας στο Σχηματάρι από ένα απλό εργοστάσιο μετατράπηκε σε «Μega Plant» και πλέον είναι το έβδομο μεγαλύτερο εργοστάσιο του ομίλου της Coca-Cola HBC AG στις 28 χώρες που δραστηριοποιείται.

Για να γίνει αυτό απαιτήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανεγερθούν πρόσθετες νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 21.000 τ.μ. Ο λόγος; Στο εργοστάσιο λειτουργούν πλέον 17 γραμμές παραγωγής, δύο μεγάλες αποθήκες συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. (μία 24.000 τ.μ. για τους χυμούς και τα αναψυκτικά που παράγονται στο Σχηματάρι και μία 6.000 τ.μ., πρόκειται για τελωνειακή αποθήκη, η οποία εξυπηρετεί τη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών), ενώ διαθέτει τέσσερα εργαστήρια ελέγχου και ποιότητας.

Στο εργοστάσιο παράγονται 73,1 εκατομμύρια κιβώτια τον χρόνο ή περισσότερα από 410 εκατομμύρια λίτρα χυμών και αναψυκτικών ετησίως. Συνολικά, η μονάδα του Σχηματαρίου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 300 φορτηγά ημερησίως, προκειμένου τα προϊόντα της εταιρείας να φτάνουν από εκεί σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, αλλά και σε 11 ακόμη χώρες.

Το τελευταίο αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική εξέλιξη, καθώς ενισχύει τη σημασία που έχει συνολικά για τον όμιλο η παραγωγή που γίνεται εντός ελληνικού εδάφους. Ειδικότερα, από το Σχηματάρι πραγματοποιούνται εξαγωγές στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Κόσοβο, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τσεχία. Μάλιστα, από το Σχηματάρι καλύπτεται το 100% των αναγκών της αγοράς της Βουλγαρίας σε αναψυκτικά Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου.

Κατά την επίσημη παρουσίαση του Mega Plant ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca–Cola 3E, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν εξαγωγές και σε άλλες χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανοίγουμε τον δρόμο για εξαγωγές σε περισσότερες αγορές». Επιπλέον, τα τρία τελευταία χρόνια η Coca-Cola 3Ε έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην τεχνολογία συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε επένδυση του ομίλου ύψους 8,7 εκατ. ευρώ στη μονάδα εμφιάλωσης φυσικού νερού στο Αίγιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση