ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Kodak θα κυκλοφορήσει το δικό της κρυπτονόμισμα

Θα δώσει σε φωτογράφουςτη δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα τα δικαιώματά τους πάνω στις φωτογραφίες τους

Kathimerini.gr

Μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs σχεδιάζει την ίδρυση τράπεζας για κρυπτογραφημένα νομίσματα, η φρενίτιδα γι’ αυτό το νέο είδος επένδυσης συμπαρέσυρε χθες την Kodak.

Η εταιρεία φωτογραφικών ειδών, που οδηγήθηκε στην πτώχευση το 2012, εξαιτίας της πίστης της στο φιλμ και στη συμβατική φωτογραφία, είδε χθες την αξία της μετοχής της να αυξάνεται 120%, όταν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το δικό της κρυπτογραφημένο νόμισμα.

Εν ολίγοις, αφού πλήρωσε πολύ ακριβά την άρνησή της να ασχοληθεί εγκαίρως με την ψηφιακή απεικόνιση, η άλλοτε εμβληματική εταιρεία παραγωγής φωτογραφικών ειδών φτάνει πλέον στο αντίθετο άκρο. Οπως ανακοίνωσε, προτίθεται να δημιουργήσει το Kodakcoin, «ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα που θα δώσει σε φωτογράφους και εταιρείες τη δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα τα δικαιώματά τους πάνω στις φωτογραφίες τους». Παράλληλα, όμως, θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να νοικιάζουν τα συστήματα υπολογιστών για τη δημιουργία και άντληση bitcoin, τα οποία θα εγκαταστήσει στα κεντρικά της γραφεία στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Σχολιάζοντας τη μετάλλαξη της Kodak, ο Γκάρικ Χίλεμαν, συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ειδικευμένος στην εναλλακτική χρηματοδότηση, μίλησε για «το φαινόμενο που είχαμε ξαναδεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την ιλιγγιώδη άνοδο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όταν συμβατικές εταιρείες έβλεπαν τη μετοχή τους να εκτινάσσεται μόλις ανέφεραν κάποια στρατηγική επιλογή τους σχετικά με το Διαδίκτυο». Ο ίδιος φαίνεται, πάντως, μάλλον απαισιόδοξος σχετικά με το τι επιφυλάσσει η ιλιγγιώδης άνοδος των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Επισήμανε ότι «όταν βλέπουμε τις τιμές να κινούνται τόσο ανοδικά, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα».

Δεν είναι ο μοναδικός που φαίνεται να παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στη νέα γενιά αξιών. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο μεγαλοεπενδυτής και επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ συντάχθηκε με επιφανείς οικονομολόγους που έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για τη «φούσκα» του bitcoin. Προέβλεψε ότι «η φρενίτιδα για το bitcoin δεν θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα», ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να επενδύσει στα κρυπτογραφημένα νομίσματα.

Ο επενδυτικός πυρετός, πάντως, οδήγησε χθες σε νέα άνοδο το ethereum, το δεύτερο μετά το bitcoin ακριβότερο κρυπτογραφημένο νόμισμα, που έφτασε στα 1.417,38 δολάρια. Εχει σημειώσει, συνολικά, άνοδο περίπου 60% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και περίπου 13.000% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο, που τον Σεπτέμβριο απαγόρευσε το bitcoin και εν συνεχεία έκλεισε όλα τα ανταλλακτήρια των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, σπεύδει να εξαλείψει από τη χώρα κάθε ίχνος αυτής της νέας βιομηχανίας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Κίνα έδωσε οδηγίες στις περιφερειακές αρχές της χώρας να «κατευθύνουν ενεργά» τις επιχειρήσεις προς την έξοδο από τη βιομηχανία των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Επισημαίνουμε ότι στην Κίνα αντλούνται περίπου τα 3/4 από το σύνολο των bitcoins ανά τον κόσμο, εν μέρει επειδή οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκμεταλλευθεί τις χαμηλές τιμές της ενέργειας σε περιοχές πλούσιες σε άνθρακα ή υδροηλεκτρική ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X