ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη της Toshiba για να κλείσει τρύπα 5,36 δισ.

«Κόλλησε» η προσπάθεια της εταιρείας να πουλήσει την πολύτιμη μονάδα κατασκευής επεξεργαστών

Newsroom Κ, Αθήνα

Η προσπάθεια της Toshiba να πουλήσει την πολύτιμη μονάδα κατασκευής επεξεργαστών έχει «κολλήσει», εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών για το πόσο γρήγορα θα μπορέσει ο ιαπωνικός γίγαντας να κλείσει την «τρύπα» που έχει ανοίξει στον ισολογισμό του η κατάρρευση της αμερικανικής του επιχείρησης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι πωλήσεις επεξεργαστών και ηλεκτρονικών συσκευών αποτελούσαν πέρυσι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Toshiba, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σκληρών δίσκων υψηλών ταχυτήτων (SSD) μετά τη Samsung Electronics.

Στις αρχές του 2017, η διοίκηση της Toshiba είχε ανακοινώσει πως θα πουλήσει την επιχείρηση κατασκευής επεξεργαστών, ώστε να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και τη ζημία 5,36 δισ. ευρώ που προήλθε από την αμερικανική θυγατρική της, παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, Westinghouse. Τον περασμένο Μάρτιο, οι μέτοχοι της Toshiba είχαν εγκρίνει το σχέδιο.

Ωστόσο, η Western Digital, η οποία έχει επενδύσει στο βασικό εργοστάσιο κατασκευής επεξεργαστών της Toshiba και έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά ολόκληρης της επιχείρησης, κατέφυγε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε να προχωρήσει η πώληση.

Η δικαστική διαμάχη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα επενδυτικά ταμεία, τα οποία υποστηρίζονται από την ιαπωνική κυβέρνηση, που πλέον απαιτούν από την Toshiba να επιλύσει τη δικαστική διαμάχη προτού προχωρήσει η πώληση.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι η πρόταση της SK Hynix να συμβάλει στη χρηματοδότηση της πώλησης μέσω μετατρέψιμων ομολόγων – κάτι που θα της έδινε τελικά μερίδιο στις μετοχές, εξέλιξη που δεν είναι αρεστή στα ιαπωνικά επενδυτικά ταμεία. Στην προσπάθειά της να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, η Toshiba είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι θα εξετάσει εκ νέου τις υπόλοιπες προσφορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Western Digital και τη Foxconn, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

H Foxconn έχει ανακοινώσει πως στην προσπάθεια εξαγοράς θα λάβουν μέρος η Apple και η Dell, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba δεν είχε καταλήξει μέχρι την περασμένη εβδομάδα ποια από τις προσφορές είναι καλύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση