ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση φορολογίας και επενδύσεις στις ΗΠΑ

Το φορολογικό τους νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη

Kathimerini.gr

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η πίεση που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες από τους μετόχους τους, ώστε να επιστρέψουν σε αυτούς όποιο ποσό εξοικονομήσουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ, αποτελούν πρόβλημα για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Το φορολογικό τους νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας νέα κίνητρα για επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν το ποσό που καταβάλλουν σε φόρους, διαγράφοντας ταχύτερα το κόστος για την αγορά νέων μηχανημάτων.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων για εμπορικές επιχειρήσεις και για βιομηχανίες είχε περιοριστεί σχεδόν στο μηδέν στα τέλη Νοεμβρίου από 14% που ήταν στις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Ομοίως έχει σχεδόν μηδενιστεί και ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων. Το 2014 οι επενδύσεις των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 είχαν αυξηθεί με ρυθμό 9% και με ρυθμό 10% το 2015. Ομως το 2016 οι επενδύσεις είχαν αυξηθεί μόλις κατά 1%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Αλλεπάλληλες έρευνες μεταξύ επιχειρηματιών δείχνουν ότι αυτό που περιορίζει τις επενδύσεις δεν είναι η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια, αλλά ο χαμηλός ρυθμός αύξησης της ζήτησης. Πολλές εταιρείες πιέζονται να επιστρέψουν στους μετόχους τους το όποιο ποσό εξοικονομήσουν από τις φοροαπαλλαγές Τραμπ, αντί να το επενδύσουν σε νέα εργοστάσια και στην πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Για παράδειγμα, ο Τσακ Ρόμπινς, διευθύνων σύμβουλος της Cisco System, είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέδριο επενδυτών, ότι αν βρεθεί η εταιρεία στη θέση να επαναπατρίσει κέρδη που έχει σημειώσει στο εξωτερικό, τότε θα εξετάσει με ποιον τρόπο θα κάνει στρατηγικές επενδύσεις και θα επιστρέψει κεφάλαια στους επενδυτές. Ενας από τους στόχους του φορολογικού νομοσχεδίου Τραμπ είναι να αναγκάσει τις αμερικανικές πολυεθνικές να επιστρέψουν στις ΗΠΑ κέρδη που έχουν αποταμιεύσει στο εξωτερικό.

Ωστόσο είναι πιθανόν να επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει και το 2004, όταν ο πρόεδρος Μπους είχε μειώσει κατά πολύ, στο 5,25%, τον φορολογικό συντελεστή γα κέρδη που θα επέστρεφαν από το εξωτερικό οι αμερικανικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα ήταν 843 αμερικανικές πολυεθνικές να φέρουν στις ΗΠΑ κέρδη ύψους 362 δισ. δολαρίων και να τα διαθέσουν κυρίως σε επαναγορά μετοχών και σε μερίσματα.

«Το ερώτημα είναι αν οι φόροι αποτελούν τόσο ισχυρό κίνητρο για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων», είχε αναρωτηθεί πρόσφατα ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, σε συνέδριο του Reuters για τις επενδυτικές προοπτικές. «Νομίζω πως οριακά ναι. Αλλά το κίνητρο δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό». Ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν υποσχεθεί ότι θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

Ο Ράνταλ Στίβενσον, διευθύνων σύμβουλος της AT&T, έχει δηλώσει πως όταν ψηφιστεί η μεταρρύθμιση, θα αυξήσει τις επενδύσεις της εταιρείας κατά 1 δισ. δολάρια τον πρώτο χρόνο που θα ισχύσει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων. «Σύμφωνα με έρευνες, κάθε 1 δισ. δολάρια που επενδύεται στις τηλεπικοινωνίες δημιουργεί 7.000 νέες θέσεις εργασίας για τη μεσαία τάξη».

Για πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν είναι τώρα η κατάλληλη χρονική συγκυρία ώστε να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Ο Τζέρι Ζάιτλερ, πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης Die-Matic με πωλήσεις ύψους 30 εκατ. δολαρίων, λέει ότι συνήθως αυξάνει τις επενδύσεις σε περιόδους ύφεσης και όχι σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.

«Η κατάλληλη εποχή να επενδύσεις είναι όταν οι άλλοι δεν δαπανούν, διότι τότε έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις με έκπτωση 20% και 30%», λέει. Αλλες εταιρείες, ιδιαίτερα σε κλάδους της βιομηχανίας όπου υπάρχει αργή ανάπτυξη, θα συνεχίσουν την πολιτική της λιτότητας, αδιαφορώντας για τη μείωση της φορολογίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X