ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:57
 

Μειώθηκε κατά 83% η χρήση της πλαστικής σακούλας

Από τις 480 χιλιάδες πλαστικές σακούλες την εβδομάδα έπεσαν στις 83,5 χιλιάδες σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανικού εμπορίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από την Κυριακή 1η Ιουλίου μέρα κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η επιβολή τέλους των 6 σεντς στις πλαστικές σακούλες, μέχρι και την Κυριακή 22 Ιουλίου, η αγορά τους μειώθηκε κατά 83%. Σε πραγματικούς αριθμούς, από τις 480 χιλιάδες πλαστικές σακούλες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στις παραγγελίες κάθε εβδομάδα, πλέον έχει μειωθεί στις 83,5 χιλιάδες.

Πρόκειται για εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΛΙΕ Μάριος Αντωνίου, τα οποία ξεπερνούν τις προβλέψεις ακόμα και του πιο αισιόδοξου. Φαίνεται λοιπόν ότι «οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα το μέτρο, έχουν κατανοήσει το νέο τρόπο ψωνίσματος και σε κάθε επίσκεψη τους στις υπεραγορές φροντίζουν να έχουν μαζί τους επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, είτε χάρτινη, είτε υφασμάτινη». Συνεχάρη παράλληλα τόσο τα αρτοποιεία όσο και τα περίπτερα τα οποία εφαρμόζουν κανονικά την νομοθεσία, που φαίνεται τελικά ότι έχει περάσει πολύ ομαλά στην συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή, παρά τις όποιες επιφυλάξεις. 

Εκφράζεται δε η εκτίμηση ότι αν αυτοί οι ρυθμοί συνεχιστούν τότε σε χρόνο ρεκόρ η χρήση της πλαστικής σακούλας θα είναι απειροελάχιστη. 

Που πάνε τα χρήματα

Κάτι περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες ευρώ  υπολογίζεται ότι συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα από το τέλος αγοράς της πλαστικής σακούλας. Το σύνολο των συγκεντρωθέντων χρημάτων χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ενέργειες ή εκστρατείες για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ωστόσο εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση το πώς θα αξιοποιήσει το ποσό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να γίνει μια πρώτη επίσημη ενημέρωση της κατάστασης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X