ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:33
 

Μέχρι 20% έφθασε να υποχωρεί η τιμή μετοχής του Facebook

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέχρι σήμερα

ΠΗΓΗ: Reuters

Δραστική πτώση της τιμής της μετοχής του κατά 20% είχε ο όμιλος Facebook χθες, λόγω μείωσης στα περιθώρια λειτουργικών κερδών του και στον αριθμό των χρηστών του σε διεθνή κλίμακα. Ως αποτέλεσμα, ελαττώθηκε η χρηματιστηριακή του αξία κατά 124 δισ. δολάρια. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του ομίλου Facebook και μεγαλύτερος μέτοχός του, είδε μέσα σε πέντε λεπτά την περιουσία του να μειώνεται κατά 15,1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πτώση, που υφίσταται η τιμή της μετοχής του ομίλου Facebook, καθώς και για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια που υφίσταται εισηγμένη αμερικανική εταιρεία με κριτήριο τη χρηματιστηριακή της αξία.

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει πως, ενώ μέχρι πρότινος η εταιρεία ήταν απρόσβλητη στην πάσης φύσεως κριτική, σήμερα δεν είναι. Και η κριτική αφορούσε την πολιτική διαχείρισης του περιεχομένου της, την αδυναμία της να περιφρουρήσει το απόρρητο των στοιχείων των χρηστών της και τις αλλαγές στους κανόνες που θέτει στους διαφημιζομένους. Ειδικότερα, στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου γίνεται ορατός ο αντίκτυπος από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων (με την ανάμειξη της Cambridge Analytica) και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις προστασίας των δεδομένων αυτών από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα διοικητικά στελέχη της Facebook προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια τα περιθώρια κερδών θα μειώνονται, ενώ και ο αριθμός χρηστών δεν θα αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να παρατηρηθεί στις μεγάλες αγορές του κοινωνικού δικτύου της, απ’ όπου αποκομίζει και τα περισσότερα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως, η Facebook προειδοποίησε μετόχους, επενδυτές και αναλυτές ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί με την αρωγή των αυξημένων εσόδων από τις αναδυόμενες αγορές και του κοινωνικού δικτύου Instagram, το οποίο της ανήκει. Ολο το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άλλαξε άρδην σε δύο ώρες.

Αρχικά, η Facebook ανακοίνωσε έσοδα και αριθμό χρηστών που υστερούσαν έναντι των προβλέψεων. Εν συνεχεία προειδοποίησε την αγορά σχετικά με τις δαπάνες και την αύξηση νέων χρηστών στο εγγύς μέλλον. Το δεύτερο τρίμηνο, οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 42% στα 13,2 δισ. δολάρια, έναντι των 9,3 δισ. δολαρίων πέρυσι. Το 42% ήταν ο πιο αργός ρυθμός τριετίας.

H ημερήσια αύξηση χρηστών σε διεθνή κλίμακα μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στο 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες. Στην Ευρώπη, λόγω των αυστηρότερων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι χρήστες μειώθηκαν κατά 3 εκατ. και φθάσανε τα 279 εκατ. σε ημερήσια βάση. Αναφερόμενος στα περιθώρια λειτουργικών κερδών της εταιρείας, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Ντέιβιντ Βένερ τόνισε πως μειώθηκαν στο 44% την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο είχαν διαμορφωθεί στο 47%. «Την επόμενη διετία τα περιθώρια λειτουργικών κερδών θα περιοριστούν δραστικά στο 35%», προσέθεσε ο κ. Βένερ. Λίγο καιρό πριν η Facebook, που διαχειρίζεται το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο, είχε προετοιμάσει το επενδυτικό κοινό ότι το δεύτερο τρίμηνο θα εμφανίσει μεγάλη αύξηση στις δαπάνες, γιατί βελτιώνει τους εσωτερικούς μηχανισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Ειδικότερα, το β΄ τρίμηνο οι συνολικές δαπάνες της Facebook αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα 7,4 δισ. δολάρια. Τέλος, ανάλογα μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις των δαπανών της και το β΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση