ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody’s: Θετική η πώληση δανείων της Τράπεζας Κύπρου

Η πράξη έναντι τιμήματος 1.4 δισ. ευρώ, θα μειώσει σημαντικά τα ΜΕΔ του ιδρύματος και θα αυξήσει τα κεφαλαιακά του αποθέματα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πιστωτικά θετική θεωρεί την πώληση από την Τράπεζα Κύπρου Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) καθαρής λογιστικής αξίας €2.8 δισεκατομμυρίων στην Apollo Global Management, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο δελτίο του Credit Outlook της 3ης Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται τα δάνεια είναι κυρίως ΜΕΧ στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και στο χαρτοφυλάκιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους € 2,7 δισ. και είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα. Ο οίκος σημειώνει ότι η πώληση, έναντι τιμήματος € 1,4 δισ., θα μειώσει σημαντικά τα ΜΕΧ της τράπεζας και θα αυξήσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, μετά την ολοκλήρωσή της, κάτι που θεωρείται πιστωτικά θετικό.

Σημειώνεται επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη πώληση ΜΕΧ από την Τράπεζα Κύπρου και η μεγαλύτερη που έγινε στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση της πώλησης, επισημαίνεται ότι το ποσοστό ΜΕΧ ως προς τα καθαρά δάνεια θα βελτιωθεί στο 38%

Η πώληση στην Apollo ισοδυναμεί με έξι τέταρτα της οργανικής μείωσης των ΜΕΧ, ενώ η τράπεζα ανέφερε επιπλέον μείωση κατά €435 εκατ. κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018. Η πώληση μειώνει τα καθαρά ΜΕΧ κατά 72% στα €2,7 δισ. από το μέγιστο ύψους €9,9 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.

Το αντίτιμο της πώλησης ύψους €1,4 δισ., το οποίο ισοδυναμεί με το 48% της αξίας του ακαθάριστου ισολογισμού του χαρτοφυλακίου, και το σχετικό κόστος συναλλαγής είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές € 135 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, με την Τράπεζα Κύπρου να παρουσιάζει καθαρή ζημιά € 54 εκατ. Όπως αναφέρεται, η άμεση επίπτωση στο κεφάλαιο της τράπεζας των € 135 εκατ. είναι αρνητική, μειώνοντας τον Δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1(CET1) της τράπεζας κατά 80 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, το ποσοστό CET1 της τράπεζας ήταν στο 11.9% τον Ιούνιο του 2018. Ωστόσο, όπως προστίθεται, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προσθέσεις 140 μονάδες βάσεις αφού θα μειωθούν τα στοιχεία ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου (risk-weighted assets), οδηγώντας σε 60 μονάδες βάσεις καθαρού θετικού αποτελέσματος. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των δανείων και της πώλησης της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό CET1 της τράπεζας θα αυξηθεί pro forma στο 14%.

Αναφέρεται ακόμη, ότι η πώληση NPEs προσθέτει στα υπάρχοντα εργαλεία της τράπεζας για να καθαρίσει τον ισολογισμό, τα οποία περιλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις και εισπράξεις χρεών, διαγραφές και συμφωνίες ανταλλαγής χρέους / περιουσιακών στοιχείων.

Προστίθεται ότι παρόλο που η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε οργανική μείωση των ΜΕΧ στα €200 εκατ. το τρίμηνο, το ποσοστό ΜΕΔ παραμένει μεταξύ των υψηλοτέρων ανάμεσα στις τράπεζες που αξιολογεί ο οίκος, με την κάλυψη αυτών των προβληματικών δανείων στο σχετικά χαμηλό 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση