ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί στις ΗΠΑ, αναζητεί αγοραστή η PacWest

Ανησυχία στους επενδυτές και για τις τράπεζες Western Alliance, Zions Bancorp και Comerica

BLOOMBERG, REUTERS

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες των αμερικανικών εποπτικών αρχών, η τραπεζική κρίση συνεχίζεται στις ΗΠΑ, με την PacWest να είναι η επόμενη που βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή και δηλώνει πως είναι ήδη σε επικοινωνία με επίδοξους εταίρους και επενδυτές. Η τιμή της μετοχής της κατέρρευσε χθες κατά 50%, ενώ από τον περασμένο μήνα έχει ανακοινώσει πως στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του έτους οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά περισσότερο από 5 δισ. δολ. Υποχωρούν όμως παράλληλα και οι μετοχές άλλων μικρών ή περιφερειακών τραπεζών που, όπως και η PacWest, παρουσιάζουν παρεμφερείς παθογένειες ή ιδιαιτερότητες με τη Silicon Valley και τις άλλες τράπεζες που κατέρρευσαν από τον Μάρτιο και μετά.

Εχει προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η παρέμβαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων που πήρε υπό τον έλεγχό της την περιφερειακή τράπεζα First Republic και με συνοπτικές διαδικασίες την πούλησε στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, την JPMorgan Chase. Εχει όμως επίσης προηγηθεί πριν από έξι εβδομάδες η ανακοίνωση της PacWest ότι έλαβε ενίσχυση κεφαλαίου και άντλησε 1,4 δισ. δολ. μέσω πιστωτικής γραμμής της επενδυτικής εταιρείας Atlas SP Partners. Στο μεταξύ, υποχώρησαν 25% οι μετοχές της Western Alliance, που έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές μετά την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών. Ομοίως και οι μετοχές των Zions Bancorp και Comerica υποχώρησαν κατά περίπου 10%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την PacWest, έχει προσελκύσει αρνητική δημοσιότητα εξαιτίας κάποιων ομοιοτήτων της με τη Sillicon Valley, την περιφερειακή τράπεζα που χρηματοδοτούσε κατά κύριο λόγο νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και κατέρρευσε τον Μάρτιο προκαλώντας ένα είδος ντόμινο στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ. Η PacWest είχε σημαντική έκθεση στις εταιρείες τεχνολογίας, μεγάλο ποσοστό των καταθέσεών της ήταν ανασφάλιστες, ενώ όπως και μεγάλος αριθμός τραπεζών είχε συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της μεγάλο όγκο ομολόγων και τίτλων που μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν χάσει μέρος της αξίας τους.

Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 5 δισ. δολ. στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, αλλά υποστήριξε πως έκτοτε έχει ανακόψει τις εκροές και έχει καταγράψει εισροές ύψους ενός δισ. δολ. από τον Μάρτιο και μετά. Στην αρχή της εβδομάδας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι καταθέσεις ανέρχονται συνολικά σε 28 δισ. δολ., ποσό σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο τόσο της Silicon Valley Bank όσο και της First Republic. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της, το 75% των καταθέσεών της καλύπτεται από το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ενώ η τιμή της μετοχής της έχει χάσει συνολικά το 77% της αξίας της από τις αρχές Μαρτίου.

Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου σημείωσε, άλλωστε, καθαρή ζημία ύψους 1,21 δισ. δολ., ενώ υπολογίζει ότι η ζημία στο χαρτοφυλάκιό της των ομολόγων και τίτλων ανέρχεται σε 860 εκατ. δολ. Εξάλλου, ανησυχία εμπνέει στους επενδυτές και πιστωτές της ότι πάνω από το 75% του δανεισμού της αφορά ακίνητα, καθώς τα δάνεια για την αγορά ακινήτων φέρουν μεγάλο κίνδυνο μη εξυπηρέτησης σε περιόδους αυξήσεων των επιτοκίων. Μόλις το 8% του δανειακού της χαρτοφυλακίου είναι σε εταιρείες που επενδύουν σε μη εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση