ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο λόγος στο Επαρχιακό για το σχέδιο διακανονισμού των ΚΑ

Η επικύρωση του Σχεδίου από το Δικαστήριο θα σημάνει την έναρξη της διανομής του μερίσματος εκκαθάρισης στους πιστωτές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στις 19 Ιανουαρίου οι Εκκαθαριστές των Κυπριακών Αερογραμμών θα υποβάλουν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αίτηση για επικύρωση του Σχεδίου Διακανονισμού που ετοίμασαν και το οποίο χθες εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των δύο προνομιούχων τάξεων πιστωτών του άλλοτε εθνικού αερομεταφορέα.

Η επικύρωση του Σχεδίου από το Δικαστήριο θα σημάνει την έναρξη της διανομής του μερίσματος εκκαθάρισης στους πιστωτές, που υπολογίζεται από τους Εκκαθαριστές σε περίπου €11 εκ. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο επικυρώσει το Σχέδιο Διακανονισμού, αυτό καθίσταται δεσμευτικό για όλους τους πιστωτές που ήταν μέρος τάξης πιστωτών που ενέκρινε το Σχέδιο Διακανονισμού.

Σκοπός του Σχεδίου Διακανονισμού είναι η διευθέτηση των πλείστων απαιτήσεων που έχουν υποβληθεί κατά της Εταιρείας και στους Εκκαθαριστές, διευθέτηση η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Εκκαθαριστών θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου των πιστωτών.

Σημειώνεται ότι οι εκκαθαριστές έχουν καταλήξει σε δύο τάξεις προνομιούχων πιστωτών. Στην πρώτη εμπίπτει το σύνολο των υπαλλήλων της Εταιρείας που υπέστηκαν οποιαδήποτε αποκοπή σε οποιοδήποτε μισθό ή άλλο ωφέλημά τους που πρόκυπτε από την εργασιακή τους σχέση με την Εταιρεία.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία για (α) απλήρωτους φόρους και/ή τέλη και (β) για το ποσό του ελλείμματος του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο οφειλόταν από την Εταιρεία και πληρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στους υπαλλήλους της Εταιρείας μετά τη έναρξη της εκκαθάρισης.

Οι Εκκαθαριστές δεν προτείνουν τη δημιουργία τάξης για τους Συνήθεις Πιστωτές καθώς δεν αναμένεται ότι μετά την πληρωμή των Προνομιούχων Πιστωτών θα παραμείνει οποιοδήποτε υπόλοιπο για να καταβληθεί σ ‘αυτούς ως μέρισμα. Ως εκ τούτου, οι Συνήθεις Πιστωτές δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διακανονισμού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο εκκαθαριστής των Κυπριακών Αερογραμμών Αυγουστίνος Παπαθωμά, ανέφερε ότι στη χθεσινή γενική συνέλευση η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου, καθώς επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι 98,63%, των υπαλλήλων που παρευρέθηκαν και οι οποίοι εμπίπτουν στην πρώτη τάξη προνομιούχων πιστωτών. Ειδικότερα, από το σύνολο των 325 πρώην υπαλλήλων της Εταιρείας που παρευρέθηκαν στη γενική συνέλευση, υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 310, ενώ 15 ψήφισαν κατά.

«Το σχέδιο προτάθηκε από εμάς γιατί θα είναι προς το συμφέρον των πιστωτών και ειδικά των προνομιούχων πιστωτών της εταιρείας διότι υπάρχουν πάρα πολλές δικαστικές αγωγές που εκκρεμούν. Πέραν των 220» εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα ποσά που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης «αρκούν μόνο για τους προνομιούχους πιστωτές». Σύμφωνα με την κατάσταση εισπράξεων κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης από 30.1.2015 μέχρι 31.10.2017, το σύνολο των εισπράξεων ανήλθε σε €21.573.821.

«Υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουν διαθέσιμα για διανομή στους πιστωτές γύρω στα €11 εκ. Τα €11 εκ. όμως είναι λιγότερα από τα ποσά που προτείναμε και που διεκδικούν οι προνομιούχοι πιστωτές» είπε, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς «ο καθένας θα πάρει το 70% αυτού που διεκδικεί». Οι απαιτήσεις των πρώην υπαλλήλων της Εταιρείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επαναϋπολογιστεί από τους Εκκαθαριστές και έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες αξιώσεις δεν δικαιολογούνται, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού ποσού απαιτήσεων από €34.402.720 σε €18.600.778.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης του Σχεδίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο, ο κ. Παπαθωμά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις. «Ελπίζουμε να μην υπάρξουν ενστάσεις, αλλά και αν υπάρξουν θα τις δει το δικαστήριο και θα αποφασίσει εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να το απορρίψει» είπε.

Ο Ανδρέας Βραχίμης, μέλος της ομάδας των Εκκαθαριστών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αν και εφόσον το Σχέδιο επικυρωθεί από το Δικαστήριο «τότε ως η δέσμευση των Εκκαθαριστών θα προχωρήσουμε στην καταβολή του μερίσματος». Πρόσθεσε πως θα χρειαστεί μια περίοδος πέριξ των τεσσάρων μηνών για να καταβληθούν τα ποσά.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές συστάθηκαν στις 24.9.1947 και επιτέλεσαν το ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου μέχρι την αναστολή των εργασιών τους στις 9.1.2015.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση