ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΕΒ: Με προβλήματα βιωσιμότητας οι μισές επιχειρήσεις

Η έξαρση στις διεκδικήσεις των εργαζομένων καθιστούν την οικονομία ευάλωτη, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανησυχία για τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένουν τα Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια εκφράζει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένα συντηρεί την πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα τη στιγμή μάλιστα που όπως αναφέρει,  μια στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι παρά τις δυσκολίες που επεφύλασσε για τον επιχειρηματικό κόσμο το 2017 σημειώνεται περαιτέρω βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα και ορατή μείωση της ανεργίας.

Τονίζει ωστόσο ότι η ανεργία, παρά τη σημαντική μείωσή της, παραμένει υψηλή για την κυπριακή πραγματικότητα, ενώ επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και ακόμα περισσότερο οι μεγάλες θυσίες επιχειρήσεων και εργαζομένων έχουν αποδώσει καρπούς.

Απευθυνόμενος σαφώς προς τις συντεχνίες, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι παρατηρείται έξαρση στις διεκδικήσεις ομάδων εργαζομένων - κυρίως από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Τέτοιες τάσεις εξακολουθούν να καθιστούν την οικονομία μας ευάλωτη και οφείλουμε να κρατάμε αμυντική στάση, αφού είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπους και θυσίες έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Οι βασικές υποδομές του κράτους – όπως λιμάνια, νοσοκομεία, συγκοινωνίες κ.α. – πρέπει επιτέλους να παύσουν να αποτελούν όμηρο μικροομάδων συμφερόντων που πραγματοποιώντας απεργίες παραλύουν την οικονομία κατά το δοκούν».

Συνεχίζοντας ο κ.Μιχαηλίδης αναφέρει ότι οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά το 2017 αναπτερώνουν το ηθικό μας. Όμως εξακολουθούμε να τονίζουμε εμφαντικά την ανάγκη για διατήρηση σοβαρότητας και νηφαλιότητας, αφού τυχών εφησυχασμός θα αποτελέσει αφορμή για πισωγυρίσματα. Δυστυχώς δεν έχουν ξεπεραστεί όλοι οι κίνδυνοι, ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, πρακτικών μέτρων και κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία και θα σημάνουν την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση. Σημασίας είναι επίσης η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα, η ΟΕΒ σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους των μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα οι πλείστες από αυτές να παραμένουν ημιτελείς. 

«Το κρατικό μισθολόγιο πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ώστε οι αυξήσεις που δίνονται να είναι ρεαλιστικές και ομοιόμορφες. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PPP) και η σταδιακή σμίκρυνση του κράτους έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική οικονομία».

Εκκρεμές παραμένει και το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Η ΟΕΒ, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και ημιδημόσιου τομέα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναθέτοντας το 2017 σε έγκριτο συμβουλευτικό οίκο την εκπόνηση μελέτης για τη ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση μιας σύγχρονης ενιαίας στρατηγικής που θα έχει ως γνώμονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών.

Είναι γνωστό ότι η ΟΕΒ είναι θιασώτης της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων. Πολλές φορές έχουμε αναλάβει από μόνοι μας πρωτοβουλίες που αφορούν είτε την επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού ή την προσέλκυση επενδυτών σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα που γίνονται στον τόπο μας. Η εξωστρέφεια θέλει εκ βάθρων ανασχεδιασμό, και ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις.

Το 2018 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Η ΟΕΒ, ως εκπρόσωπος όλων σχεδόν των βασικών φορέων υγείας του ιδιωτικού τομέα, 

Ικανοποίηση εκφράζει σε ότι αφορά τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας και το ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο στη Λεμεσό, και αριθμός νέων ποιοτικών ξενοδοχείων, η Κύπρος θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ένα διευρυμένο φάσμα ξένων επισκεπτών.

Στον ενεργειακό τομέα η Κύπρος χρειάζεται να ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ)., αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ αναφερόμενος και στο ΓεΣΥ σημειώνει ότι η ομοσπονδία στηρίζει την ταχεία εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου και λειτουργικού Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) χωρίς αποκλεισμούς, διασφαλίζοντας πως δεν θα αποτελέσει μια μαύρη τρύπα για τα δημόσια οικονομικά και πως η εφαρμογή του δεν θα προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στο σύνολο ή σε επιμέρους κλάδους της οικονομίας.

Πρόκληση αποτελεί για εμάς η υποχρέωση να αυξήσουμε το μερίδιο κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο 13% μέχρι το έτος 2020. Η υπηρεσία Ενέργειας και Περιβάλλοντος που συστάθηκε στην ΟΕΒ τον περασμένο χρόνο, έχει επωμισθεί τον καταρτισμό της ενεργειακής μας στρατηγικής και την εποπτεία θεμάτων όπως το προαναφερθέν.

Καταλήγοντας εκφράζει την ικανοποίηση του για το περιεχόμενο των προεκλογικών δεσμεύσεων έναντι του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ επισημαίνει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Φλεβάρη του 2018, η ΟΕΒ θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Προέδρου για συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X