ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από $200 εκ. από την Goldman Sachs για μετοχές της Mintha Holding

Η Mintha Holding πώλησε 3% από το μερίδιό της σε ρωσική μεταλλουργική εταιρεία

Newsroom K

Η εταιρεία Mintha Holding Ltd, η οποία έχει ως βάση της την Κύπρο, προχώρησε πρόσφατα στην πώληση μετοχών από το μερίδιο που διαθέτει στη ρωσική εταιρεία Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK). Συγκεκριμένα, η Mintha Holding πώλησε περισσότερες από 335 εκ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 3% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της, στην Goldman Sachs International έναντι ποσού που φέρεται να ξεπερνά τα $200 εκατομμύρια. Η κυπριακή εταιρεία, δικαιούχος της οποίας είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Βίκτορ Ράσνικοφ, αποτελεί άμεσο εταίρο της ΜΜΚ, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρωσική μεταλλουργική βιομηχανία.

Η πώληση των μετοχών, που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και για την Κύπρο, είναι μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες συναλλαγές που διενεργήθηκαν φέτος στη ρωσική αγορά. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο αριθμός των μετοχών ελεύθερης διασποράς της ΜΜΚ αυξήθηκε σε 15.7%, γεγονός που, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, πρόκειται να οδηγήσει σε αυξημένη ρευστότητα. Τη στιγμή της πώλησης, η αγοραία αξία των μετοχών που πωλήθηκαν από την Mintha ξεπέρασε τα $200 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, οι μετοχές της ΜΜΚ κατέγραψαν αύξηση 6.5%, το υψηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε από τον Ιανουάριο του 2016.

Αποτέλεσμα της συναλλαγής, οι μετοχές της ΜΜΚ κατέγραψαν αύξηση 6.5%, το υψηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε από τον Ιανουάριο του 2016.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αντρέι Φόκιν, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Steelnet και εκπρόσωπος της Mintha για τη διενέργεια της συναλλαγής, ανέφερε πως «πρόκειται για μία ουσιαστικής σημασίας δραστηριότητα τόσο για τη ρωσική αγορά όσο και για την Κύπρο, όπου εδρεύει η Mintha». Στο πλαίσιο της συναλλαγής, όπως είπε, η Mintha και ο Όμιλος Steelnet συνεργάστηκαν με δύο κορυφαία δικηγορικά γραφεία της Κύπρου γεγονός που υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο των εγχώριων επαγγελματιών και επιβεβαιώνει τον ρόλο της Κύπρου ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. «Το εύρυθμο νομοθετικό πλαίσιο, οι σύγχρονες υποδομές, η γεωγραφική θέση και η ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κύπρο», τόνισε ο κ. Φόκιν, επισημαίνοντας ότι κορυφαίοι επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο προτιμούν το χρηματοπιστωτικό και νομικό πλαίσιο της Κύπρου για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους.

Μιλώντας για τα οφέλη που προκύπτουν για την Κύπρο, ο κ. Φόκιν εξήγησε πως τα κεφάλαια από την πώληση θα επενδυθούν στην Mintha, σημειώνοντας πως στόχος του Ομίλου είναι να συνεχίσει την επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική του που επικεντρώνεται στη ρωσική κεφαλαιαγορά. Ανέφερε, παράλληλα, πως ο Όμιλος προσβλέπει στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αξιολογώντας πιθανές επενδύσεις σε τοπικά έργα στους τομείς της ανάπτυξης και της φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Βίκτορ Ράσνικοφ όσο και η ΜΜΚ, είναι ήδη γνωστοί στο κοινό της Κύπρου. Το καλοκαίρι, η εταιρεία πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Λευκωσία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «The Steel Heart of Russia». Στην εκδήλωση παρέστησαν επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Υγείας, κ. Γιώργος Παμπορίδης και ο Ρώσος Πρέσβης, κ. Στάνισλαβ Οσάτσι.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η εθνική στρατηγική για το Τρόοδος

«"...ο κ. Παπαδούρης ανέλαβε και τα έξοδα εκπόνησης της στρατηγικής αλλά και τα έξοδα λειτουργίας του ...»
Ai Em  |  21:27

Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ

«Εδώ φαίνεται η πλάνη, τόσο του αρθρογράφου όσο και άλλων. "Όλος ο πλανήτης θα αναφέρεται πλέον σε Βόρεια ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:50

#PoliticsBlog Ο Φούλης, η οριζόντια ψηφοφορία, η γκεστ σταρ και το... Τατουάζ

«Σιγά μην προκάλεσε συναγερμό το άρθρο του Λεβέντ. Λες και είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται με εμπάθεια ...»
Leo  |  12:55

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση