ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του Ναυτικού Ινστιτούτου

Μέσω του έργου MaRITeC-X θα δημιουργηθεί στην Κύπρο Κέντρο Αριστείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του Ναυτικού Ινστιτούτου στη Λάρνακα, το Cyprus Marine and Maritime Institute παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρνακα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι η εκδήλωση με την ονομασία “Our Ocean Space Odyssey” διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MariTec-X που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, παρουσιάστηκε στο χώρο επισκεπτών του Αρχαίου Κιτίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο πρέσβης της Ιταλίας, οι Πρόεδροι της Αρχής Λιμένων και του ΕΒΕ Λάρνακας, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και βουλευτές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το σχέδιο για την ίδρυση του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου. Μέσω του έργου MaRITeC-X θα δημιουργηθεί στην Κύπρο Κέντρο Αριστείας, του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου. Το επιχειρηματικό σχέδιο του Κέντρου θα υποβληθεί στην ΕΕ μέχρι τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο φέτος θα υποβληθεί η πρόταση της δεύτερης φάσης του έργου».

Η χορηγία φτάνει μέχρι τα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ το κράτος θα κληθεί να χορηγήσει ίσο ποσό. Το πρόγραμμα MaRITeC-X θα έχει στη διάθεσή του 7 χρόνια για τη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου, CMMI.

Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο οποίος ανέφερε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και σε συνεργασία με το Maritime Institute of Eastern Mediterranean υιοθέτησε την πρωτοβουλία «Λάρνακα-Γαλάζια Πόλη» με όραμα την μετατροπή της πόλης σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και τη προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «σήμερα παρουσιάζουμε «την δυνατότητα και τα οφέλη που έχουμε σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο από την δημιουργία του αναφερόμενου κέντρου που θα φέρει με την υλοποίηση του την ονομασία Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI). Φιλοδοξία μας είναι το CMMI να αποτελέσει περιφερειακό, θεσμικό, επιστημονικό και να προωθήσει την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους τομείς της μπλε οικονομίας».

Στην ομιλία του ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ για το τομέα του Blue Growth καθώς και της στρατηγικής για έξυπνη εξειδίκευση, το CMMI θα ενθαρρύνει και θα φιλοξενήσει συνεργασίες και συνέργιες μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων, δηλαδή ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και επαγγελματικές οργανώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλει στη διάχυση της γνώσης, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στην ανάπτυξη και μετάδοση προηγμένων τεχνολογιών στους αναδυόμενους τομείς της μπλε οικονομίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρούμε για την εξασφάλιση των τελικών εγκρίσεων από τα αρμόδια Κυβερνητικά σώματα για την δημιουργία της νέας σχολής «Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας», με όλα τα αναγκαία έγγραφα να βρίσκονται εντός των επόμενων ημερών ενώπιον του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και Υπουργού Οικονομικών για έγκριση τους και στη συνέχεια προώθησης του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη «δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (παλιό Λεπροκομείο) εξετάζοντας ταυτόχρονα και άλλους εναλλακτικούς χώρους για άμεσες και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Ενα εξίσου σημαντικό έργο στρατηγικής σημασίας που το αποτύπωμα του θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτιστικές, κοινωνικές, και περιβαλλοντικές δομές της πόλης είναι το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας που προωθείται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε το κοινό ότι «υπάρχει η δέσμευση του Honor Frost Foundation (ΗΗF), ενός σοβαρού χρηματοδοτικού οργανισμού από την Αγγλία για τη χρηματοδότηση του έργου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προωθήσει την διαδικασία ετοιμασίας μελέτης κτηριολογικού προγράμματος. Ο Δήμος έχει υποβάλει με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση αιτήματα σε αρμόδια Υπουργεία για την αξιολόγηση και εξασφάλιση της έγκρισης τους για του πιθανούς χώρους χωροθέτησης του Έργου με σειρά προτεραιότητας στο χώρο».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «ο Δήμος Λάρνακας θα είναι συμπαραστάτης με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο σε όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και προσανατολισμό σε αυτούς τους τομείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Ερευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας – MaRITeC-X” είναι ένα φιλόδοξο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (H2020-WIDESPREAD-2016-2017) και πιο συγκεκριμένα για την πρόσκληση WIDESPREAD-04-2017 - Teaming Phase 1.

Προστίθεται ακόμα ότι «αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας στους οποίους η Κύπρος έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, το MaRITeC-X επιδιώκει να προωθήσει στενή συνεργασία και συνέργειες μεταξύ κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας για την Γαλάζια Οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη μεταφορά γνώσεων, την ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση τεχνολογιών και προϊόντων αιχμής, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη κρίσιμης μάζας υποδομών και ανθρώπινου κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X