ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ: Η Cyta Hellas θυσιάστηκε για κομματικά οφέλη

Απορρίπτει ότι η Cyta Ηellas υπήρξε μια «μαύρη τρύπα», μία «γάγγραινα» και μία νέα «Hellas Jet»

ΚΥΠΕ

Ερωτήματα και προβληματισμούς για την πώληση της Cyta Hellas διατυπώνει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), που αναφέρει ότι η θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα θυσιάστηκε για κομματικά και άλλα οφέλη, ενώ διασυνδέει παράλληλα το θέμα με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Cyta.

Η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, με σημερινή ανακοίνωσή της, απορρίπτει ότι η Cyta Ηellas υπήρξε μια «μαύρη τρύπα», μία «γάγγραινα» και μία νέα «Hellas Jet» όπως πολλοί εντός Κυπριακής Βουλής αλλά και εντός Cyta, όπως αναφέρει, για πολλά χρόνια την χαρακτήριζαν.

Κατά τη συντεχνία, ένα μέρος των πολυσυζητημένων συσσωρευμένων ζημιών της Cyta Hellas ήταν έσοδο της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο και δύο μεγάλες αξίες δεν αποτιμήθηκαν από τους αγοραστές, αφού αυτές μόνο για τη Cyta θα είχαν αξία:
· Το ότι το brand Cyta έγινε γνωστό και μάλιστα πολύ δημοφιλές σε μία χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό από την Κύπρο
· Το ότι κτίστηκε ένα ενιαίο Δίκτυο, το μεγαλύτερο σε έκταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα μπορούσε να προσφέρει ενιαία προϊόντα σε πελάτες στην Ελλάδα και Κύπρο με το ίδιο εταιρικό όνομα, Cyta.

Αυτοί που έπρεπε να στηρίζουν τη Cyta Hellas ως κρατική περιουσία, αντίθετα τη λοιδορούσαν και μιλούσαν γι’ αυτήν με απαξίωση, αναφέρει.

Παράλληλα διερωτάται αν η σημερινή επιλογή ολικής πώλησης είναι αποτέλεσμα ανάλυσης και εκτίμησης των ευρημάτων κάποιας εμπεριστατωμένης μελέτης εμπειρογνωμόνων και πώς στη συνέχεια τυγχάνουν διαχείρισης τα θέματα που αφορούν τη Cyta Hellas και επηρεάζουν τη Cyta, ώστε να μη δημιουργήσει αρνητικά δεδομένα στη μητρική.

«Μας προβληματίζει επίσης το ερώτημα εάν σήμερα η Cyta Hellas με όλη την απαξίωση που υπέστη στην Κύπρο εκτιμήθηκε σ’ αυτή την αξία, πόση θα ήταν η αξία της πριν από 2-3 χρόνια που βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης όταν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον από Ελληνική εταιρεία Τηλεπικοινωνιών, το οποίο όμως δεν βρήκε ανταπόκριση από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο» προσθέτει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

Επισημαίνει ακόμα πως «όταν πριν από τρία χρόνια έγινε μία προσπάθεια να μεταφερθούν στη μητρική Cyta περιουσιακά στοιχεία, έναντι οφειλών, που θα ήταν χρήσιμα για τη Cyta και την ίδια ώρα δεν θα μείωναν την αξία της Cyta Hellas, πολλοί εντός και εκτός Cyta προσπάθησαν να ανακόψουν αυτή την προσπάθεια. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι γινόταν έμμεση προσπάθεια να στηριχθεί η Cyta Hellas (ωσάν να μην ήταν περιουσία της Cyta). Δυστυχώς αυτοί που πολέμησαν την προσπάθεια κατάφεραν να την σκοτώσουν με αποτέλεσμα ενώ ο Οργανισμός μας έκτισε ένα τεράστιο δίκτυο στην Ελλάδα, να μην έχει σήμερα ούτε ένα ζεύγος Οπτικών Ινών για να έχει πρόσβαση από την Κρήτη προς τα Βαλκάνια».

Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω, η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ κρίνει ότι «η τεράστια προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα θυσιάστηκε για κομματικά και άλλα αλλότρια οφέλη» και προσθέτει ότι κυριότερο κίνητρο αυτών που πολέμησαν τη Cyta Hellas ήταν η προσπάθεια τους να τεκμηριώσουν ότι η Cyta ως έχει δεν μπορεί να κάνει μεγαλεπήβολα έργα και άρα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

«Αυτοί που εξίσωναν την Cyta Hellas με την Hellas Jet είναι οι ίδιοι που εξισώνουν την Cyta με την Cyprus Airways. Τα γεγονότα τούς διέψευσαν στην πρώτη εξίσωση. Ποιος τους πιστεύει ή τους εμπιστεύεται για τη δεύτερη; Ελπίζαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι τουλάχιστον το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσπαθούσε η κατάληξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την Cyta Hellas δεν θα αποτελούσε πλήρη αποχώρηση της Cyta από την Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια παρουσίας μας» αναφέρει η συντεχνία.

Καταλήγοντας προειδοποιεί πως «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Cyta δεν προέρχονται πλέον μόνο από τις παραδοσιακά κρατικές προσπάθειες ευθείας παρέμβασης στο εσωτερικό της, αλλά και από σύγχρονους σχεδιασμούς συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης της, από επιτήδειους και τα εντεταλμένα όργανα τους. Επιμελώς ενεργούν, είτε για να αποδομήσουν την εικόνα της εταιρείας και των εργαζομένων, είτε για τη συρρίκνωσή της, είτε για να αναστρέψουν ή να σταματήσουν την αναπτυξιακή της πορεία. Με ζητούμενο να την οδηγήσουν σε μια φθίνουσα πορεία, ώστε εύκολα να επιτύχουν τους στόχους τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση