ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πονοκέφαλος το bitcoin για τις κεντρικές τράπεζες

Τους έχει κάνει να χάσουν τον ύπνο τους, θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο που ασκούν στο τραπεζικό σύστημα και στην προσφορά χρήματος

Kathimerini.gr

Σύμφωνα με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα είναι απλά και μόνο φούσκα. Ακόμη κι έτσι, όμως, τους έχουν κάνει να χάσουν τον ύπνο τους, θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο που ασκούν στο τραπεζικό σύστημα και στην προσφορά χρήματος.

Πριν από λίγες ημέρες, το bitcoin ως προς το δολάριο υπερέβη τα επίπεδα των 8.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ είχε προηγηθεί μία άνοδος επί οκτώ ημέρες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν, επίσης, ότι μπορεί να κατηγορηθούν ακόμη κι αν καταρρεύσει η αγορά του ψηφιακού νομίσματος. Εχοντας όλα αυτά κατά νου, τάσσονται υπέρ της εφαρμογής αυστηρότατων ρυθμίσεων, ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος του ψηφιακού νομίσματος.

Κάποιοι άλλοι σκέφτονται ακόμα και να εισάγουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, οπότε δοκιμάζουν και διάφορες σχετικές πλατφόρμες. Κατά τον Εβαλντ Νοβότνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «το πρόβλημα με την αγορά του bitcoin έγκειται στο ότι μπορεί εύκολα να “διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη” και τότε θα κατηγορηθούν για απραξία οι κεντρικές τράπεζες. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες είναι να μπορέσουν να καταλάβουν αν η δραστηριότητά τους σε σχέση με το ψηφιακό νόμισμα χρειάζεται καλύτερη ρύθμιση».

Σήμερα, η αγορά των νομισμάτων που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένους κώδικες στις συναλλαγές, όπως το bitcoin, αποτιμάται σε 254 δισ. δολ. Αυτό το μέγεθος ωχριά μπροστά στους συνολικούς ισολογισμούς του 1 τρισ. δολ. και πλέον της Τράπεζας της Ιαπωνίας, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της ΕΚΤ. Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα είναι αποκεντρωμένα, δεν περνούν μέσα από τράπεζες, που υπόκεινται σε ρυθμίσεις, ούτε μέσω των παραδοσιακών μεθόδων πληρωμών. Αντ’ αυτών κάνουν χρήση του blockchain, ενός πλέγματος συναλλαγών το οποίο συντηρεί ένα δίκτυο ανώνυμων υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Ετσι καθίστανται ευάλωτα αυτά τα νομίσματα σε επιθέσεις χάκερ, ενώ η χρήση τους για εγκληματικές δραστηριότητες δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Οι λιανέμποροι δεν υιοθετούν το bitcoin και τα λοιπά ψηφιακά νομίσματα, και οι κεντρικές τράπεζες τα απορρίπτουν ως ριψοκίνδυνα εμπορεύματα, τα οποία δεν διασυνδέονται με την πραγματική οικονομία.

Στην Κίνα και στη Νότια Κορέα η κερδοσκοπία με ψηφιακά νομίσματα είναι πολύ διαδεδομένη. Πρόσφατα, οι δύο χώρες απαγόρευσαν την εξεύρεση πόρων μέσω διοργάνωσης γευμάτων, στο πλαίσιο των οποίων πωλούνταν ψηφιακά νομίσματα και με τα έσοδα γινόταν ανάπτυξη νέου προϊόντος. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι θα παρεμποδίσει τη λειτουργία ιστοσελίδων που πωλούν bitcoin και άλλα συναφή νομίσματα. Απευθυνόμενη πέρυσι σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να προωθούν την χρήση ψηφιακών νομισμάτων, επειδή μπορούν κατ’ αρχάς να επηρεάσουν τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών επί του πληθωρισμού και της προσφοράς χρήματος».

Παρ’ όλα αυτά, φέτος τον Απρίλιο η Ιαπωνία αναγνώρισε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ορισμένες εταιρείες ως υπεύθυνες για τις συναλλαγές σε νομίσματα με χρήση κρυπτογράφησης. Τους ζήτησε, πάντως, να εγγραφούν στα σχετικά κρατικά μητρώα.

Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) εξετάζουν το blockchain και παραδέχονται ότι ίσως στο μέλλον να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για διευθέτηση πληρωμών.

Οι εμπορικές τράπεζες τώρα έχουν υποδεχθεί πολύ χλιαρά τα ψηφιακά νομίσματα. Δεδομένου, όμως, ότι
το ρευστό αντικαθίσταται από την ηλεκτρονική πληρωμή, είναι σε εγρήγορση για να μη χάσουν την πελατεία τους, αν αυτή στραφεί σε bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση