ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:18
 

Πρόοδος αλλά όχι ακόμα συμφωνία Ελληνικής - Συνεργατισμού

Πηγές εντός της διαδικασίας επιβεβαιώνουν ότι είναι «κοντά», αλλά υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πολύ πριν το τέλος Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με το επικρατέστερο σενάριο, αυτό της απορρόφησής της από την Ελληνική Τράπεζα.

Πηγές που βρίσκονται εντός της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ τόνισαν στην «Κ» πως ναι μεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, αλλά εκκρεμούν ακόμη σοβαρά ζητήματα τα οποία αναμένεται να ξεκαθαριστούν στις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση, είναι οι δύο πτυχές που έχει γράψει πολλάκις η Οικονομική «Κ», δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί η Ελληνική για να απορροφήσει το Συνεργατισμό, αλλά και πως θα διευθετηθεί το κεφαλαιακό κενό που έχει προκύψει από τα στοιχεία του ενεργητικου και του παθητικού της απορροφηθείσας τράπεζας.

Την ίδια θέση παρουσιάζει και με τη σειρά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι απομένουν να ρυθμιστούν μερικά τεχνικά θέματα, ενώ είναι θέμα ημερών η τελική απόφαση.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχουν βρει τη χρυσή τομή τα δύο μέρη αναφορικά με τα δάνεια που θα λάβει η Ελληνική ως εξυπηρετούμενα και τη διαφωνία που έχει προκύψει αναφορικά με το ύψος τους. Αυτό εξάλλου που είναι και το κύριο σημείο συζήτησης. Ενώ ο Συνεργατισμός παρουσιάζει ένα πακέτο «καλών» δανείων ύψους περίπου 4.2 δισ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα, η δεύτερη αμφισβητεί ότι τη δεδομένη στιγμή είναι όλα αυτά τα δάνεια Εξυπηρετούμενα και υπάρχει ποσοστό που έχουν περάσει σε ΜΕΔ ή κοντά στο όριο καθυστέρησης των 90 ημερών.

Η λύση που φαίνεται να έχει βρεθεί είναι ο καθορισμός ενός χρονικού ορίου που ενδεχομένως να είναι μέχρι το τέλος του 2018. Σε αυτό το χρονικό σημείο, όποια δάνεια έχουν μετατραπεί σε ΜΕΔ, τότε θα προστεθούν στα ΜΕΔ της Συνεργατικής που θα διαχειρίζεται η Altamira Asset Management, το κομμάτι δηλαδή του «κακού» κομματιού της ΣΚΤ.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική να απορροφήσει το Συνεργατισμό με λιγότερα κεφάλαια, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» θα καταλήξουν στα 250 εκατ. ευρώ. Όπως και να έχει, αυτό είναι ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που σίγουρα θα πρέπει να διευθετηθεί για να «πέσουν οι υπόγραφές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Τα ρεκόρ του Healhty και τα multiple choice tests της Λουτ

«Δηλαδή αν στην τριμερή στο Ισραήλ παρευρεθεί σε κάποιο κομμάτι ο αμερικανός πρέσβης, τότε θα μας το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:34

Χαστούκι στο Δικηγορικό Σύλλογο από τις «καταγγελίες» Ν. Κληρίδη στο Facebook

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος χρειάζεται `ανακαίνηση` μετά από ψεκασμό!!! »
ΑΚΑ  |  10:07

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση