ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσφορά από Πεκίνο για την εξαγορά του 5% της Saudi Aramco

Θεωρείται απίθανο το Ριάντ να πωλήσει όλο του ποσοστό στην Κίνα

Newsroom Κ, Αθήνα

Προσφορά για απευθείας εξαγορά του 5% των μετοχών της Aramco έκανε το Πεκίνο στο Ριάντ. Κίνηση που δίνει μεγάλη ευελιξία στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ως προς την πραγματοποίηση της δημόσιας εγγραφής του πετρελαϊκού κολοσσού το 2018. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι είναι απίθανο να πουλήσει το Ριάντ όλο το ποσοστό στην Κίνα.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι οι πετρελαϊκές PetroChina και Sinopec, οι οποίες ελέγχονται από το κινεζικό κράτος, εξέφρασαν μέσω επιστολής ενδιαφέρον για τη σύναψη άμεσης συμφωνίας με στόχο την απόκτηση του 5% από το μετοχικό κεφάλαιο της Aramco, όσο ακριβώς σκοπεύει να διαθέσει το Ριάντ στο χρηματιστήριο για να αντλήσει 100 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, οι δύο εταιρείες ανήκουν σε κοινοπραξία όπου θα συμμετέχει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας. Προ ενός έτους, ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε δηλώσει ότι σχεδιάζεται η δημόσια εγγραφή του 5% των μετοχών της Aramco για το 2018, προσβλέποντας στην άντληση 100 δισ. δολαρίων από το χρηματιστήριο, με συνολική αποτίμηση του κολοσσού στα 2 τρισ. δολάρια. «Οι Κινέζοι θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν πρόσβαση σε πετρέλαιο», δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters. «Προτίθενται να εξαγοράσουν όλο το 5% των μετοχών της Aramco που θέλει να πουλήσει η Σαουδική Αραβία».

Εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ερευνάται σειρά επιλογών για τη δημόσια εγγραφή της Aramco, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία τελική απόφαση. Σενάρια, όμως, θέλουν τη Σαουδική Αραβία να εκδηλώνει προτίμηση για συμφωνία με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της πετρελαίου. Εντούτοις είναι απίθανο να ματαιωθούν εξ ολοκλήρου τα σχέδια για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο.

Προς το παρόν, η Κίνα σκέπτεται να δημιουργήσει μια κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες και το κρατικό επενδυτικό ταμείο. Και αυτή η κοινοπραξία να λειτουργήσει ως επενδυτικό όχημα των Κινέζων κατά τη δημόσια εγγραφή του 5% της Aramco. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει, επίσης, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπως και το αντίστοιχο RDIF της Ρωσίας.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση με την ανικανότητά της οδήγησε στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού

«Ενώ εσείς τόσα χρόνια κάνατε εξαιρετική δουλειά. δεν είχατε το Μαρί, δεν οδηγήσατε την οικονομία στην ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  14:52

Μακεδονικό: Στο έδαφος της ΠΓΔΜ η υπογραφή της συμφωνίας

«Ακόμη να δούμε επίσημη θέση της κυβέρνησης επί του ονοματολογικού. Ο λαλίστατος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:02

Στο αεροδρόμιο της Hermes το Καζίνο της Λάρνακας

«Σκέφτηκε κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνσυνο το αεροδρόμιο;»
Melissa  |  08:23

Τάχιστα το Σχέδιο Εθελούσιας της ΣΚΤ

«Ελκιστικο σχέδιο για άτομα κάτω των 45 χρονων!! Το επόμενο που μας έμεινε να ακούσουμε είναι συνταξιοδότηση ...»
Μπιχτης  |  06:27

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση