ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσφορά από Πεκίνο για την εξαγορά του 5% της Saudi Aramco

Θεωρείται απίθανο το Ριάντ να πωλήσει όλο του ποσοστό στην Κίνα

Newsroom Κ, Αθήνα

Προσφορά για απευθείας εξαγορά του 5% των μετοχών της Aramco έκανε το Πεκίνο στο Ριάντ. Κίνηση που δίνει μεγάλη ευελιξία στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ως προς την πραγματοποίηση της δημόσιας εγγραφής του πετρελαϊκού κολοσσού το 2018. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι είναι απίθανο να πουλήσει το Ριάντ όλο το ποσοστό στην Κίνα.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι οι πετρελαϊκές PetroChina και Sinopec, οι οποίες ελέγχονται από το κινεζικό κράτος, εξέφρασαν μέσω επιστολής ενδιαφέρον για τη σύναψη άμεσης συμφωνίας με στόχο την απόκτηση του 5% από το μετοχικό κεφάλαιο της Aramco, όσο ακριβώς σκοπεύει να διαθέσει το Ριάντ στο χρηματιστήριο για να αντλήσει 100 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, οι δύο εταιρείες ανήκουν σε κοινοπραξία όπου θα συμμετέχει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας. Προ ενός έτους, ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε δηλώσει ότι σχεδιάζεται η δημόσια εγγραφή του 5% των μετοχών της Aramco για το 2018, προσβλέποντας στην άντληση 100 δισ. δολαρίων από το χρηματιστήριο, με συνολική αποτίμηση του κολοσσού στα 2 τρισ. δολάρια. «Οι Κινέζοι θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν πρόσβαση σε πετρέλαιο», δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters. «Προτίθενται να εξαγοράσουν όλο το 5% των μετοχών της Aramco που θέλει να πουλήσει η Σαουδική Αραβία».

Εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ερευνάται σειρά επιλογών για τη δημόσια εγγραφή της Aramco, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία τελική απόφαση. Σενάρια, όμως, θέλουν τη Σαουδική Αραβία να εκδηλώνει προτίμηση για συμφωνία με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της πετρελαίου. Εντούτοις είναι απίθανο να ματαιωθούν εξ ολοκλήρου τα σχέδια για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο.

Προς το παρόν, η Κίνα σκέπτεται να δημιουργήσει μια κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες και το κρατικό επενδυτικό ταμείο. Και αυτή η κοινοπραξία να λειτουργήσει ως επενδυτικό όχημα των Κινέζων κατά τη δημόσια εγγραφή του 5% της Aramco. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει, επίσης, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπως και το αντίστοιχο RDIF της Ρωσίας.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μοντέλο συνεργασίας ή αναστολή εργασιών η πρόταση Τ/κ για ΑΟΖ

«Σχετικά με την πρόθεση των Ελληνοκυπρίων να ζήσουν ειρηνικά και ισότιμα με τους Τουρκοκύπριους ιδιαίτερα ...»
Russ  |  14:37

Αναστασιάδης: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά

«Κτίσαμε μια χώρα στην οποία ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι της Κύπρου πιστέψαμε πραγματικά ποτέ. Την ...»
Russ  |  14:31

Συνέχεια στις Βρυξέλλες θα δώσει η Κύπρος για τουρκική Navtex

«Δυστυχως η παρανομια ξεκινησε απο την Ε/Κ ηγεσια με το σφετερισμο του κοινου κρατους με τους τ/κ το ...»
RUss  |  14:28

Χριστοφόρου: Η απομείωση υπεραξίας της Λαϊκής κυμαινόταν 330- 576 εκ.

«Ο Παναγιώτης Κουννής, για όσους δεν το γνωρίζουν, ανάγκαζε τους υπαλλήλους του να τηλεφωνούν σε καλούς ...»
knak  |  10:10

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση