ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η εταιρεία ενός Ελληνα πωλήθηκε στην Alibaba

Η data Artisans, που ιδρύθηκε από τον Ελληνα επιστήμονα και startupper Κώστα Τζούμα (φωτ.) και τον Στέφαν Εβεν, ανέπτυξε την τεχνολογία Αpache Flink

Kathimerini.gr

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Στα χέρια του κινεζικού κολοσσού Alibaba, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, πέρασε η νεοφυής εταιρεία ανάλυσης δεδομένων data Artisans του Ελληνα επιστήμονα και startupper Κώστα Τζούμα. Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της data Artisans από τον κινεζικό κολοσσό, το ύψος της οποίας δημοσιεύματα του ξένου τύπου, μεταξύ των οποίων και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρουν ότι ανήλθε περίπου στα 90 εκατ. ευρώ ή 103 εκατ. δολ. Ωστόσο, ο κ. Τζούμας, συνιδρυτής και CEO της νεοφυούς εταιρείας, σε επικοινωνία της «Κ» δεν προέβη σε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με το ύψος της εξαγοράς.

Πώς όμως κατάφερε μία εταιρεία που αναδύθηκε από το γερμανικό οικοσύστημα των startups το 2014 να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Alibaba; Mιλώντας για την εταιρεία, ο κ. Τζούμας εξηγεί στην «Κ» ότι η data Artisans, που ιδρύθηκε από τον ίδιο και τον Στέφαν Eβεν, ανέπτυξε την τεχνολογία Αpache Flink, μία ανοικτή πλατφόρμα αξιοποίησης και επεξεργασίας δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις που γίνεται σε πραγματικό χρόνο. «Κάποιοι από τους χρήστες της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο όπως η Netflix, η ING, η Uber, αλλά και η ίδια η Alibaba». O ίδιος προσθέτει ότι «με την Alibaba είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ευρεία συνεργασία στην ανοικτή πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων Apache Flink, την οποία ξεκινήσαμε με τους υπόλοιπους συνεργάτες της data Artisans το 2014». Ο κ. Τζούμας επισημαίνει, επίσης, πως μέσω αυτής της συνεργασίας «ανακαλύψαμε ότι έχουμε κοινές απόψεις τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επίπεδο οράματος σχετικά με την τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων».

Η συνεργασία με την Alibaba –βασικό ανταγωνιστή του έτερου αμερικανικού κολοσσού Amazon – ξεκίνησε ήδη το 2016, ενώ με αυτήν την εξαγορά οι δύο εταιρείες αναμένεται να ενισχύσουν τη συνεισφορά τους στο Αpache Flink αλλά και ευρύτερα στις ανοιχτές πηγές δεδομένων (Big Data). Σύμφωνα με το Reuters, το συγκεκριμένο deal σηματοδοτεί και την πρώτη ολοκληρωμένη εξαγορά από κινεζική εταιρεία στον αναπτυσσόμενο τομέα νεοφυών εταιρειών του Βερολίνου. Εκεί μάλιστα βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

Η είσοδος του Κώστα Τζούμα στον κόσμο του επιχειρείν ξεκίνησε σπουδάζοντας πρώτα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2007. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Aalborg University στη Δανία, ενώ το Βερολίνο ήταν ο σταθμός του ταξιδιού που έπαιξε τελικά καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του. «Κατέληξα στο Βερολίνο για να δουλέψω, στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού μου, ως ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου». Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα της data Artisans. «Μέσα από ερευνητική δουλειά αναπτύξαμε μαζί με άλλους διδακτορικούς φοιτητές ιδέες που εξελίχθηκαν τελικά στο Αpache Flink». Παρότι δεν μπορεί να αποτιμήσει με ακρίβεια το ελληνικό οικοσύστημα των startups, λόγω της πολυετούς παραμονής του στο εξωτερικό, ο κ. Τζούμας σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «καλές ομάδες με τις κατάλληλες ιδέες μπορούν να πετύχουν οπουδήποτε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X