ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρύθμιση με το νέο έτος για Airbnb

Ζήτημα η φορολόγηση ή όχι των εισοδημάτων, ενώ το θέμα απασχολεί και το τμήμα Εφόρου Φορολογίας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Πρόσφατα η Ελλάδα αποφάσισε να ρυθμίσει τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μισθώσεις τύπου Airbnb, με στόχο αυτά τα έσοδα να αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται πως αρχίζει να κινείται σιγά σιγά και η Κύπρος, με τους αρμόδιους φορείς να επιχειρούν να ρυθμίσουν το αχαρτογράφητο μέχρι στιγμής πεδίο της Airbnb στη χώρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έρευνα η οποία έχει ξεκινήσει από το τμήμα του Εφόρου Φορολογίας και αφορά στα ενοίκια γενικότερα αλλά και στα έσοδα από μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb. Την ίδια ώρα η Βουλή και συγκεκριμένα η επιτροπή Εμπορίου αναφέρει διά του προέδρου της Άγγελου Βότση, την πρόθεση της να εξετάσει το ζήτημα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2018.

Προς αυτή την κατεύθυνση «σπρώχνουν» ΚΟΤ και ΠΑΣΥΞΕ, που βλέπουν στα Airbnb κίνδυνο ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ο βαθμός που αυτός επηρεάζεται αρνητικά. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής Ζαχαρίας Ιωαννίδης ανέφερε ότι η τάση προς αυτού του είδους τα καταλύματα αυξάνεται αλλά δημιουργεί παράλληλα και άλλες παρενέργειες και συνθήκες, όπως για παράδειγμα ακριβαίνουν τα ενοίκια στις διάφορες πόλεις για τους ντόπιους. Την ίδια ώρα  η Αννίτα Δημητριάδου, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ, έκανε λόγο για «παραξενοδοχεία», που κατά κανόνα συνοδεύονται με την φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία για την Κύπρο

Πέραν των 300 καταλυμάτων τύπου Airbnb διατίθενται στην Κύπρο, με τις τιμές να κυμαίνονται από 15 μέχρι 2.575 ευρώ τη νύχτα. Στη Λευκωσία, βάσει των στοιχείων, διατίθενται αυτή την περίοδο 36 καταλύματα Airbnb, ενώ ο μέσος όρος κέρδους των ιδιοκτητών των καταλυμάτων, υπολογίζεται στα 248 ευρώ την εβδομάδα. Του ποσού αυτού εξαιρείται το 3% που παίρνει ως προμήθεια η Airbnb, ενώ το κατά πόσο θα φορολογηθεί ή όχι το υπόλοιπο ποσό που μπαίνει στις τσέπες των ιδιοκτητών των καταλυμάτων, εναπόκειται στην ενσυνειδησία των ιδίων. Και αυτό καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, η βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογείται με ποσοστό που κινείται από 15% μέχρι 45%, αναλόγως και του ύψους των ετήσιων εσόδων. Για το φορολογικό έτος 2017 αυτά τα εισοδήματα θα δηλώνονται διακριτά στα έντυπα δηλώσεων φορολογίας, ενώ από το 2018 θα γίνεται εγγραφή στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε επιμέρους παράβαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X