ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:25
 

ΣΑΕΚ: Ο λαϊκισμός βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία

Εκθέτει στον δημόσιο διάλογο τα πραγματικά ερωτήματα για την επιτυχία του ΓεΣΥ:

Newsroom K

Παρά το νοσηρό κλίμα που έχει επιβληθεί εναντίον της επιχειρηματικής και ασφαλιστικής κοινότητας, παρά τη δημιουργία φανταστικών εχθρών για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και την προσπάθεια αποκλεισμού της αντίθετης άποψης, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου επιμένει, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να εκθέτει στον δημόσιο διάλογο τα πραγματικά ερωτήματα για την επιτυχία του ΓεΣΥ:

1. Τα νομοσχέδια επιτυγχάνουν την οικονομική και διοικητική αυτονομία των δημοσίων νοσηλευτηρίων; Όλοι συμφωνούμε ότι η βιωσιμότητά τους είναι κλειδί στην επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.
2. Πού είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα και η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων; Ώστε να είναι ο προϋπολογισμός αξιόπιστος, αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
3. Πώς τα δημόσια νοσηλευτήρια που απλά μετονομάζονται «ημικρατικά» θα ελέγξουν το κόστος και θα αναβαθμίσουν την ζητούμενη από τον κόσμο ποιότητά τους; Πώς θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες που εκδηλώνει παγίως στη χώρα μας ο δημόσιος τομέας;
4. Ποιος θα εποπτεύει το σύστημα που ξανά θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα «τσιφλίκια»; Πώς δικαιολογείται ο ΟΑΥ, ο ίδιος οργανισμός να είναι ταυτόχρονα παροχέας, επόπτης και ρυθμιστής;
5. Ποιες θα είναι τελικά οι αμοιβές των ιατρών και των νοσηλευτηρίων;
6. Γιατί δεν είναι καλό για τον πολίτη να έχει επιλογή και να εγκλωβίζεται σε ένα παρωχημένο μονοπωλιακό σύστημα είτε αυτό τον εξυπηρετεί είτε όχι;
7. Γιατί όλοι νοιάζονται για τα δικαιώματα των δημοσίων νοσηλευτών και ιατρών και κανένας για τα δικαιώματα των 235.000 ασφαλισμένων; Γιατί οι αλλαγές που έγιναν στους πρώτους δεν αλλοιώνουν το ΓεΣΥ ενώ στους άλλους το αλλοιώνουν;

Τα ζητήματα που θέτει η κυπριακή επιχειρηματική και ασφαλιστική κοινότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Αντί οι πολιτικολογούντες για το ΓεΣΥ να μοιράζουν χρήματα που δεν έχουν και υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν, καλό θα ήταν να απαντήσουν στις ουσιαστικές προκλήσεις της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας ώστε αυτή να καταστεί κάτι περισσότερο από ανεφάρμοστο προεκλογικό πυροτέχνημα των πολιτικών.

Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να απαντήσει στα ζωτικά ζητήματα επιβίωσης του ΓεΣΥ καταφεύγει στις εύκολες κατηγορίες για «οργανωμένα συμφέροντα». Η δαιμονοποίηση όμως που επιχειρείται σήμερα δεν τιμά τους πολιτικούς που την υιοθετούν και υποβαθμίζει το δημόσιο διάλογο. Τα συνθήματα δεν υποκαθιστούν την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Ο λαϊκισμός δεν υποκαθιστά την ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πολιτική.

Την ίδια στιγμή επιχειρείται να γίνει νόμος του κράτους ένα παρωχημένο σχέδιο, προϊόν ευκαιριακών πολιτικών συμβιβασμών, το οποίο δημοσίως όλοι «εύχονται» να επιτύχει και ιδιωτικώς όλοι γνωρίζουν ότι θα αποτύχει.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους 235.000 ασφαλισμένους των εταιρειών του που απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, επαρκή και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα κληθούν να πληρώνουν διπλή εισφορά ή να διακόψουν την ασφάλιση ή και τη θεραπεία τους.

Θα συνεχίσει να εκφράζει την τεκμηριωμένη του θέση απέναντι σε ένα περιβάλλον τρομοκράτησης της αντίθετης άποψης, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι το μονοπωλιακό σύστημα ασφάλισης κάνει τα πράγματα χειρότερα, στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και υπονομεύει τις επόμενες γενιές που θα επωμιστούν το κόστος της αποτυχίας.

Θα συνεχίσει να προτείνει λεπτομερή πρόταση για ένα σύγχρονο Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές ιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα και να ζητά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάσουμε μαζί έναν άλλο δρόμο που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και κυρίως των απλών πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X