ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:54
 

Στα 71,3 δισ. δολάρια «ανέβηκε» η Disney

Η αρχική προσφορά της Walt Disney ήταν της τάξεως των 52,4 δισ. δολαρίων σε μετοχές

Newsroom Κ, Αθήνα

Στα 71,3 δισ. δολ. ανέβασε η Walt Disney την προσφορά της για να αποκτήσει την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών και ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ, 21st Century Fox, παραγκωνίζοντας την επίσης ενδιαφερόμενη Comcast. Η μεν αρχική προσφορά της Walt Disney ήταν της τάξεως των 52,4 δισ. δολαρίων σε μετοχές, άρα με τη βελτιωμένη πρόταση σε ρευστό ή μετοχές προσφέρει σχεδόν 20 δισ. δολάρια περισσότερα για την εξαγορά. Η δε αντιπροσφορά της Comcast ήταν της τάξεως των 65 δισ. δολαρίων. Πάντως, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική αξία της συμφωνίας θα φθάσει τα 85,1 δισ. δολάρια, του χρέους συμπεριλαμβανομένου. Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι η προσφορά της Comcast, εκτός του ότι είναι χαμηλότερη, έχει ένα ακόμα «μειονέκτημα». Είναι εκπεφρασμένη σε ρευστό, όπερ σημαίνει ότι θα ζημιωνόταν ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της 21st Century Fox, ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος θα καλείτο να πληρώσει πολύ υψηλούς φόρους. Το δικό του μερίδιο, μαζί με αυτό της οικογενείας του, φθάνει στο 17% της Fox. Στην προσφορά της Disney υπάρχει έως ένα βαθμό δυνατότητα επιλογής μεταξύ ρευστού ή μετοχών.

Περιεχόμενο

Από την πλευρά της, η καθεμία «αντίζηλος» –Walt Disney & Comcast– επιδιώκει να εμπλουτίσει το περιεχόμενο που παρέχει στους καταναλωτές και θεατές. Η 21st Century Fox διαθέτει μεγάλη γκάμα τέτοιων προϊόντων, όπως τηλεοπτικές σειρές και σόου, καθώς και κινηματογραφικές παραγωγές τύπου «Χ-Μen» και «Σίμσονς». Με αυτά στο οπλοστάσιό της, όποια εταιρεία αποκτήσει τη Fox θα μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα τις ψηφιακές πλατφόρμες Netflix και Amazon. Επιπλέον, η Fox έχει και διεθνή περιουσιακά στοιχεία, όπως τον τηλεοπτικό κολοσσό της Ινδίας Star India, που εκπέμπει σε 100 χώρες. Κατά τον Πολ Σουίνι, αναλυτή της μονάδας του Bloomberg, Bloomberg Intelligence, «η τελευταία προσέγγιση του Μπομπ Ιγκερ, του διευθύνοντος συμβούλους της Walt Disney, είναι πολύ επιθετική και δυσκολεύει την Comcast». Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει, ήδη η προσφορά της τελευταίας για τη Fox στα 65 δισ. δολάρια θα τη βαρύνει με επαχθές χρέος, ενώ από τις αρχές της χρονιάς η τιμή της μετοχής της έχει πέσει 18%. «Ο ίδιος ο ισολογισμός της Comcast είναι πιθανόν να την εμποδίσει από το να αντεπιτεθεί με νέα πρόταση, ειδικά όταν η μετοχή της έχει αποδυναμωθεί πολύ». Χθες στην αμερικανική αγορά η τιμή της μετοχής της 21st Century Fox είχε κέρδη της τάξεως του 7,1%, στα 47,88 δολάρια, της Comcast υποχώρησε 0,2%, στα 32,75 δολάρια, και της Disney κατά 0,1%, στα 106,01 δολάρια.

Kατά την αναλύτρια της CFRA Research Τούνα Αμόμπι, «εάν η Comcast θέλει να τη λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της η Fox, θα πρέπει να κάνει μία προσφορά τουλάχιστον 15% υψηλότερη από την αντίστοιχη της Disney».

Το πράσινο φως για να προχωρήσει ο «πόλεμος προσφορών» έδωσε η έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης της εξαγοράς της Time Warner από την AT&T. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένονται και άλλες κινήσεις συσπείρωσης δυνάμεων στο πεδίο των ΜΜΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο της εξαγοράς, δεν συγκαταλέγονται τα περιουσιακά στοιχεία της Fox που αφορούν το ειδησεογραφικό της δίκτυο, τις αθλητικές διοργανώσεις και τα δικαιώματα αναμετάδοσης αγώνων, δηλαδή τα Fox Νews, Fox Business Network και Fox Sports – όλα αυτά θα συνενωθούν σε μία άλλη εταιρεία ονόματι Νew Fox και θα τελούν υπό τον Λάκλαν Μέρντοχ, ένα από τα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X