ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα σκαριά «safepass» για εργαζόμενους στον κατασκευαστικό τομέα

Τι θα αφορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια νέα προσπάθεια για ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στον εργασιακό χώρο υποστηρίζει το ΕΤΕΚ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών. Σε δηλώσεις της στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΟΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Ευαγγελία Τσουλόφτα, γνωστοποίησε πως βρίσκεται στα σκαριά προσπάθεια για βασική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκτούν «safepass», δηλαδή μια ταυτότητα ασφάλειας, που θα διαβεβαιώνει ότι ο εργαζόμενος έχει γνώσεις και μπορεί να εργαστεί στο εργοτάξιο.

Η προσπάθεια συζητείται τώρα σε επίπεδο Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και έχουν εκφραστεί απόψεις απ’ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς. Σύμφωνα με την κ. Τσουλόφτα, η ταυτότητα ασφάλειας θα αφορά όλα τα επίπεδα εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή και το επιστημονικό και το εργατοτεχνικό προσωπικό. Μάλιστα, η εν λόγω προσπάθεια έχει εφαρμοστεί στην Ισλανδία με πολύ καλά αποτελέσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Στοιχεία και τρεις κανόνες

Σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, η κ. Τσουλόφτα έκανε λόγο για θετικά μηνύματα καθώς την τελευταία 10ετία καταγράφηκε σημαντική μείωση του δείκτη ατυχημάτων, γύρω στο 46%. «Βέβαια, δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί οι αριθμοί των θανατηφόρων μας προβληματίζουν», σημείωσε, και τόνισε πως «η ασφάλεια και η υγεία είναι ευθύνη όλων». Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκαν 16 θανατηφόρα ατυχήματα, το 2021 πέντε και το 2022 εννέα.

Σε σχόλιο ότι στον κατασκευαστικό τομέα παρατηρούνται τα περισσότερα ατυχήματα, η κ. Τσουλόφτα είπε ότι για να συμβεί ένα ατύχημα προηγείται μια αλυσίδα γεγονότων, παραλήψεων, λανθασμένων αποφάσεων. «Δεν εφαρμόζονται μέτρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε κουλτούρα ασφάλειας και πρόληψης και μπορούμε να το πετύχουμε με την εκπαίδευση, την ενημέρωση. Στις επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα συστήματα διαχείρισης των κινδύνων και διαδικασίες οι οποίες να διασφαλίζουν ότι ακολουθούνται ασφαλείς μεθόδοι εργασίας».

Την ίδια ώρα η κ. Τσουλόφτα αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικούς κανόνες: την ηγετική δέσμευση, δηλαδή τα διευθυντικά στελέχη να θέσουν σε προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας και υγείας, την επένδυση στους εργαζομένους με το να εκπαιδευτούν, να ενημερωθούν για τους κινδύνους και να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις και την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων, δηλαδή πώς διαχειριζόμαστε τους κινδύνους και πώς διασφαλίζουμε ότι προτού θα εκτελεστεί μια εργασία έχουν καθοριστεί τα μέτρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση