ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στέλιος Χατζηιωάννου: Δε θα γίνω «ο Ντόναλντ Τραμπ της Κύπρου»

Επεσήμανε τη σημασία του αποστιγματισμού της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων

ΚΥΠΕ

Τη σημασία του αποστιγματισμού της συνεργασίας αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων ανθρώπων μεταξύ των δύο κοινοτήτων επισημαίνει ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα γίνει «ο Ντόναλντ Τραμπ της Κύπρου» και αποκλείει την ανάμειξή του με την πολιτική σε οποιαδήποτε χώρα.
 
Στα 10χρονα του θεσμού των δικοινοτικών βραβείων του Stelios Philanthropic Foundation φέτος βραβεύθηκαν 50 δικοινοτικές ομάδες, 50 Ελληνοκύπριοι και 50 Τουρκοκύπριοι, με χρηματικό έπαθλο €10.000 η κάθε μια, συνολικά €500.000.
 
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ιδρυτής του Ιδρύματος ανέφερε ότι πριν από 10 χρόνια, είχαν βρει με δυσκολία πέντε επιχειρήσεις από την ε/κ πλευρά και πέντε από την τ/κ που συνεργάζονταν και έδωσαν τότε για πρώτη φορά πέντε βραβεία. «Φέτος λάβαμε 700 αιτήσεις συμμετοχής και αυτό δείχνει ότι σε βάθος 10 χρόνων, οι δύο κοινότητες συνεργάζονται περισσότερο, σημείωσε ο σερ Στέλιος, υπογραμμίζοντας ότι η χρονιά των συμμετοχών ρεκόρ ήταν πέρυσι, περισσότερες από 800. Ίσως όμως ήταν και τυχαίο καθώς ήταν η εποχή του Κραν Μοντανά, ήταν της μόδας να μιλάς για δικοινοτικά θέματα», σημείωσε.
 
Βλέποντας φέτος το αρνητικό κλίμα που υπήρχε, ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι πίστευε ότι μπορεί να μην υπήρχαν ούτε 50 συμμετοχές. «Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι δεχθήκαμε αιτήσεις από 700 διαφορετικούς ανθρώπους», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή και βράβευση δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, «τουλάχιστον 11 άτομα από κάθε πλευρά δηλαδή».
 
«Αν δεις ότι μέσα σε 10 χρόνια καταφέραμε να αποστιγματίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αυτό για μένα είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο, είναι δύσκολο σε δικοινοτικά βραβεία που προωθούν την ειρήνη, να πεις ότι κερδίσαμε. Εντάξει, πέρασε άλλος ένας χρόνος και δεν είχαμε πόλεμο. Άρα, κάτι πετύχαμε. Κανείς δεν θέλει πόλεμο».
 
Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί από πέρυσι με την ένταξή του στον όμιλο «Giving pledge», ότι μετά το θάνατό του θα αφήσει τη μισή του περιουσία για καλό σκοπό και γι’ αυτό το Stelios Philanthropic Foundation θα έχει πόρους να συνεχίσει να υπάρχει.
 
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι τέτοιες δράσεις οδηγούν σε συμβιβασμό με το στάτους κβο στην Κύπρο,  ο Στέλιος Χατζηιώαννου απάντησε ότι εάν σκεφτεί ότι υπάρχει ένα εκατομμύριο κόσμος στην Κύπρο, οι 700 άνθρωποι που βραβεύονται είναι η εξαίρεση, αλλά «καλύτερα να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, παρά να μην υπάρχουν», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατηγορία στα βραβεία partners in life.
 
Είναι η μόνη που αυξήθηκε από πέρυσι μέχρι φέτος, ανέφερε, δηλώνοντας ότι «είναι περίεργο να έχεις έναν πληθυσμό 1 εκ ανθρώπων στην Κύπρο και να μην έχουν δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις ακόμα. Πιστεύω ότι εμείς καταφέραμε να το αποστιγματίσουμε. Πήραμε 23 αιτήσεις, δηλαδή, 46 άνθρωποι και θα δώσουμε στους 16, δηλαδή σε 32 άτομα που έχουν κοινή ζωή».
 
Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η «αγαπημένη» του κατηγορία στα βραβεία, ο κ. Χατζηιώαννου επανέλαβε ότι είναι η μόνη «που μεγαλώνει και είναι περίεργο που δεν υπήρχε». Ο ίδιος, σημείωσε, προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και αυτή θα ήταν η αγαπημένη του κατηγορία, αλλά «είναι πιο ανθρώπινο να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν προσωπικές σχέσεις».
 
Τα πρώτα βραβευθέντα ζευγάρια ήταν πρωτοπόροι, αλλά το ότι μεγαλώνει ο αριθμός είναι σημαντικό, πρόσθεσε.
 
Στην ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν προβαίνει σε ένα βήμα συνεργασίας με κάποιον Τ/κ σε επιχειρηματικό επίπεδο εδώ στην Κύπρο, είπε ότι «κατά κάποιον τρόπο δεν θα ήθελα να διαλέξω έναν Τουρκοκύπριο ή Τουρκοκύπρια και να κάνουμε μια επιχείρηση που μπορεί να πάει καλά ή να μην πάει καλά. Έχω ξεκινήσει πολλές επιχειρήσεις στη ζωή μου και ξέρω ότι δεν πετυχαίνουν όλες. Άρα αντί να πούμε ότι θα κάνουμε από κοινού ξενοδοχεία π.χ και να πάνε ή όχι καλά, προτιμώ αυτή τη φιλανθρωπική δράση και να μοιράζουμε ένα σχετικό μικρό ποσό αλλά σε πολύ κόσμο και να βοηθάμε πολλές δραστηριότητες. Για μένα αυτό είναι πιο απτό και πιο πιθανό να συνεχίσει να γίνεται».
 
Θέλω να συνεργάζονται περισσότεροι άνθρωποι, για μένα αυτό είναι επιτυχία, δήλωσε ο Στέλιος Χατζηιωάννου.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι βρισκόμαστε σε ένα οριακό στάδιο στο Κυπριακό και εάν διαπιστώνει ο ίδιος κάτι τέτοιο από τις επαφές του στο εξωτερικό, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι δεν έχει πολλές επαφές με πολιτικούς στο εξωτερικό και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να γίνει πολιτικός. «Αυτό μπορώ να το επαναλάβω όσες φορές θέλετε. Δεν πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω εάν γίνω εγώ πολιτικός γιατί είναι πολύπλοκο το πρόβλημα. Εγώ έγινα γνωστός ως επιχειρηματίας, θέλω να γίνω γνωστός ως φιλάνθρωπος. Δεν θέλω να γίνω ο Ντόναλντ Τραμπ της Κύπρου, δεν θέλω να αναμειχθώ στην πολιτική. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να παραμείνω σε τομείς που γνωρίζω» είπε στο ΚΥΠΕ.
 
Σε ερώτηση εάν ως Κύπριος του εξωτερικού διαπιστώνει ότι υπάρχει κάτι που λείπει στο εσωτερικό σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και περισσότερη αλληλοκατανόηση, ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι έζησε και συνεχίζει να ζει σε πολλές χώρες και παρακολουθεί διάφορα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. «Η Κύπρος δεν είναι αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο διεθνώς. Ευτυχώς επειδή έχουμε ειρήνη και δεν έχουμε πόλεμο. Μην ξεχνάς ότι 100 μίλια να πας πιο ανατολικά, γίνεται χαμός».
 
Είδηση αποτελεί ο πόλεμος ή μια καταστροφή, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Ινδονησία με 1300 νεκρούς, σημείωσε λέγοντας ότι η Κύπρος πήγε να αποτελέσει είδηση με το Κραν Μοντανά πέρυσι, δεν επετεύχθη κάτι, ξεχάστηκε. Ο μέσος Βρετανός, είπε, θεωρεί την Κύπρο σήμερα ως προορισμό διακοπών, δεν σκέφτεται ότι υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα.
 
Η λύση δεν είναι να κάνουμε τους Εγγλέζους να μιλάνε για την Κύπρο, πρόσθεσε. «Για μένα η λύση είναι οι άνθρωποι που ζούνε στην Κύπρο να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό θα γίνει με το να μιλάνε και να συνεργάζονται με την άλλη κοινότητα».
 
Μακάρι να με μιμηθούν και να δώσουν και άλλοι επιχειρηματικά ή και άλλα βραβεία, αλλά είναι δύσκολο για μένα να αλλάξω την γνώμη ανθρώπων που έχουν πετύχει οικονομικά και έχουν τις δικές τους απόψεις, ανέφερε σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηιωάννου. Είναι πιο εύκολο για τον ίδιο, είπε, να επηρεάσει το κοινό που έχει ασπαστεί τη θεωρία ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να μην μιλάμε, καλύτερα να συνεργαζόμαστε παρά να μην συνεργαζόμαστε».
 
Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει κάτι στο θεσμό των βραβείων που ήδη συμπλήρωσε 10 χρόνια, απάντησε ότι κάθε χρόνο κάτι αλλάζει. «Φέτος δώσαμε έμφαση και 60% των βραβείων πάνε σε καινούργιες αιτήσεις, δίδοντας έναυσμα στο να δημιουργηθούν καινούργιες σχέσεις. Ταυτόχρονα δώσαμε 20% σε παλιούς νικητές και 20% σε άτομα που προσπάθησαν πέρυσι και δεν κέρδισαν».
 
Εάν το κλίμα είναι καλύτερο του χρόνου, κατέληξε, «μπορεί να μεγαλώσουμε τον αριθμό των βραβευθέντων και το συνολικό ποσό».
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση