ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΚΑΛΑ: Είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής λαίλαπας

«Τεσσεράμισι χρόνια μετά το κούρεμα δεν έχει εφαρμοστεί ούτε ένα μέτρο για τη μερίδα των πολιτών που επωμίστηκαν τις συνέπειες»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Εκπροσωπούμε τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής λαίλαπας που έπληξε την πατρίδα μας τον Μάρτιο του 2013, τους καταθέτες της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας,  που αποταμίευσαν, για τις σπουδές των παιδιών τους, για τις έκτακτες ανάγκες τους, για τα γηρατειά τους», ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άδωνις Παπακωνσταντίνου στη διάσκεψη τύπου του ΣΥΚΑΛΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ρίχνοντας πυρά κατά την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τόνισε ότι τη Λαϊκή τράπεζα θα έπρεπε να την είχαν θέσει άμεσα σε εκκαθάριση ούτως ώστε τα περιουσιακά της στοιχεία που θα απέμεναν, να διαμοιραστούν στους πιστωτές της και όχι να θυματοποιηθούν οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας για να επιβιώσει το Κράτος όσο και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο Συνεργατισμό και το πακέτο στήριξης του 1.75 δισ. που του δόθηκε, αφήνοντας υπόνοια πως έτυχε στήριξης επειδή οι υπεύθυνοι που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις έχουν καταθέσεις στο συγκεκριμένο Τραπεζικό ίδρυμα.

Στη δεύτερη ενότητα της διάσκεψης τύπου του ΣΥΚΑΛΑ, με θεματική «το κούρεμα και οι ενέργειες του ΣΥΚΑΛΑ», κάνοντας ουσιαστικά μια ιστορική αναδρομή, ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι τεσσεράμισι χρόνια μετά το κούρεμα δεν έχει εφαρμοστεί ούτε ένα μέτρο για τη μερίδα των πολιτών που επωμίστηκαν τις συνέπειες του κουρέματος. Αντ' αυτού όπως είπε, η Κυβέρνηση αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών διαμηνύουν πως πάει καλά η οικονομία. Σημείωσε δε, ότι, σε απαντητική τους επιστολή προς το Σύνδεσμο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τόνισαν αμφότεροι ότι οι αποφάσεις του κουρέματος ήταν Κυπριακές και όχι Ευρωπαϊκές.

Όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου τα παρέλαβε με συνολική αξία γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ και αφού διήλθε μιας πορείας διαχείρισης τεσσεράμισι ετών, κατάφερε να τα κατεβάσει περίπου στα 250 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την συνάντηση Μαΐου που είχαν τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΚΑΛΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είπε ότι παραδέχτηκαν το δίκαιο της υπόθεσης και εξέφρασαν την βούληση τους για αποκατάσταση, έστω εκτός προϋπολογισμού, αφού τα οικονομικά του κράτους αδυνατούν. Έτσι, συμφώνησαν να αρχίσουν από κοινού άμεσα το διάλογο με ιδέες που όπως τόνισε, δεν διαφώνησε το ΔΣ του ΣΥΚΑΛΑ.

Έκτοτε όπως είπε, παρά τις επόμενες συναντήσεις που είχε το ΔΣ του Συνδέσμου με τον Υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν υλοποιηθεί οποιεσδήποτε προτάσεις.

«Τύχαμε από τους κυβερνώντες μιας διαχρονικής κοροϊδίας με σκοπό την πάροδο του χρόνου και τον εκφυλισμό του δίκαιου αιτήματος μας για αποκατάσταση. Φταίει μόνο η παρούσα Κυβέρνηση; Όχι. Αυτήν όμως ψηφίσαμε επειδή δεσμεύτηκε, επειδή μας παρουσιάστηκε σαν η καταλληλότερη σε διαχείριση κρίσης, σαν αυτή που είχε τις λύσεις, σαν αυτή που θα προστάτευε τους πολίτες. Από αυτήν αναμένουμε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που μας δημιούργησε και όχι να κοκορεύεται για βελτίωση της οικονομίας. Μια βελτίωση, που η Κυβέρνηση βολικά ξεχνά ότι έγινε στις πλάτες των πολιτών της, υπεξαιρώντας με νόμιμο και έντεχνο τρόπο τις τίμιες και φορολογημένες αποταμιεύσεις τους και αφαιρώντας δεκαετίες από τη ζωή τους», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση