ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Μακάρειο Στάδιο

 Πρόκειται για το 18ο έργο που υλοποιείται από την Α/φοι Λανίτη και την Coca-Cola στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού

Δελτίο Τύπου

Σε λειτουργία τέθηκε πρόσφατα στο Μακάρειο Στάδιο, ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού, το οποίο εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό». Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Κύπρο το 2013 και υλοποιείται από την Α/φοί Λανίτη και την Coca–Cola, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean.

Πρόκειται για το 18ο έργο που πραγματοποιείται στην Κύπρο και το τρίτο σε γήπεδο ποδοσφαίρου (προηγήθηκαν εγκαταστάσεις στο Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου και στο Δασάκι της Άχνας). Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού στο Μακάρειο Στάδιο, καθώς πάνω από 300 αθλητές χρησημοποιούν τις εγκαταστάσεις του ημερησίως.

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Μακάρειο Στάδιο συμπίπτει με την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού του Σταδίου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αποτελεσματική εφαρμογή του και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Στόχος του Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) με το ποσό των $680,000, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Το νέο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού έχει τη δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας 15 κυβικών μέτρων ημερησίως. Οι μεγάλες ποσότητες υδάτων που θα συλλέγονται από τα ντους και τους νιπτήρες των αποδυτηρίων, θα υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία και ακολούθως, θα αξιοποιούνται για τις καθημερινές ανάγκες άρδευσης του χλοοτάπητα των 4 γηπέδων του Σταδίου εξοικονομώντας συνολικά 4.500 κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

Μέσα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος επιτυγχάνεται η μείωση άντλησης υπόγειων υδάτων και η εξοικονόμηση τους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη έλλειψη νερού στην Ευρώπη. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις της, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοί Λανίτη, Κάλια Πατσιά, αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνοντας πως «Η Α/φοί Λανίτη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν σ’ ένα καλύτερο, πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές της Κύπρου. Διανύοντας το πέμπτο έτος υλοποίησης του προγράμματος ‘Αποστολή Νερό’, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αφενός για τα αποτελέσματά του και αφετέρου για τη στήριξη και την αποδοχή που λαμβάνει στη χώρα μας». Η κ. Πατσιά πρόσθεσε πως «με τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, η εταιρεία συμβάλλει έμπρακτα στη δημιουργία μίας υπεύθυνης κουλτούρας γύρω από το νερό και την ορθή χρήση του».

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος στην Κύπρο επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα πέραν των 55 χιλιάδων κατοίκων ενώ, από το 2013, έχουν εγκατασταθεί και αποκατασταθεί 16 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και 1 σύστημα συλλογής βρόχινου νερού σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολεία και γήπεδα. Ακόμα το 2017 τοποθετήθηκαν 80 συστήματα εξοικονόμησης νερού στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση