ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:46
 

Τα οφέλη της συγχώνευσης Eurobank - Grivalia

O όμιλος Fairfax, στον οποίο ανήκει η Grivalia, αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 32,5%.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Διπλό σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, αποτελεί η κίνηση απορρόφησης της Grivalia από τον όμιλο της Eurobank, μέσα από την οποία ο όμιλος Fairfax, αναδεικνύεται σε βασικό μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 32,5%.

Η συμφωνία εγκρίθηκε χθες Κυριακή από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων και αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 1 δισ. ευρώ περίπου, με παράλληλη μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, μέσα από τη μεταφορά τους σε ένα ειδικό σχήμα ειδικού σκοπού ( SPV).

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία, λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, προβλέπει ότι, η Eurobank θα μεταφέρει σε ειδικό όχημα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ, εκδίδοντας παράλληλα ομόλογα ίσης αξίας με τη διαφορά από τις προβλέψεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει, δηλαδή περί τα 3,2 δισ. ευρώ.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία έχει την έγκριση του SSM, θα ανακοινωθούν σήμερα και θα ακολουθήσει ενημέρωση από τους αναλυτές, ενώ για τη συναλλαγή αναμένεται να τοποθετηθεί στις 14.00 μ.μ. ο μεγαλομέτοχος της Eurobank, Prem Watsa.

Με την κίνηση συγχώνευσης η Eurobank θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση, μειώνοντας παράλληλα το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ανέρχονται σε 17,7 δισ. ευρώ. Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου των NPEs θα γίνει σταδιακά και σύμφωνα με πηγές του ομίλου δεν ακυρώνει την προσπάθεια εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει η τράπεζα και η οποία προβλέπει την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15% έως τα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η εσωτερική αξία της Grivalia (NAV) ανέρχεται στα 900 εκατ. ή 8,88 εκατ. ανά μετοχή και εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η εσωτερική αξία του ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 εκατ. ανά μετοχή. Ο όμιλος Fairfax κατέχει σήμερα το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

Με βάση τους στόχους που η διοίκηση της Eurobank έχει θέσει για την προσεχή τριετία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα υποχωρήσουν στα 5,4 δισ. ευρώ –από 16,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 17,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου στο τέλος του 9μήνου– και ο αντίστοιχος δείκτης θα υποχωρήσει στο 17% στην Ελλάδα και στο 15% σε επίπεδο ομίλου. Το 55% της μείωσης θα προέλθει από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων, το 6% από διαγραφές, το 23% από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και το 16% από ρυθμίσεις δανείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X