ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι θέλει η Tesla στην Ελλάδα

Πρόταση για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών στην εποχή της απανθρακοποίησης

Kathimerini.gr

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά χείρας και μια αναλυτική μελέτη που εκπόνησαν τα στελέχη της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική Tesla του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ παρουσίασε στον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τη δική της πρόταση για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών στην εποχή της απανθρακοποίησης.

Τα τρία στελέχη του ευρωπαϊκού παραρτήματος της αμερικανικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας, έφθασαν από το Βερολίνο στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας για επαφές σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να εξειδικεύσουν περαιτέρω την πρόταση που παρουσίασαν χθες στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και στον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Η πρωτοπόρος παγκοσμίως σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας Tesla παρουσίασε συνολική λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια των μη διασυνδεδεμένων νησιών της Ελλάδας με συνδυασμό παραγωγής από ΑΠΕ και μπαταρίες αποθήκευσης, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων ντίζελ, με κόστος κατά 30% φθηνότερο από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που ήταν σε γνώση του υπουργείου Ενέργειας. Το υφιστάμενο κόστος για την ηλεκτροδότηση ενός μη διασυνδεδεμένου μικρού νησιού ανέρχεται περίπου στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα και οι προτάσεις που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΝ από διάφορες τεχνολογίες περιόριζαν το κόστος μόλις στα 230-240 ευρώ τη μεγαβατώρα καθιστώντας απαγορευτική στην ουσία την επιλογή τους, αφού θα δέσμευαν τη χώρα σε ορίζοντα 20ετίας που οι τεχνολογίες αναπτύσσονται προσφέροντας οικονομικότερες λύσεις.

Η πρόταση της Tesla, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών της παραγωγής ΑΠΕ που προέκυψε στους τελευταίους διαγωνισμούς, περιορίζει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών στα 170 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το υπουργείο, όπως φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωσή του για τη συνάντηση με τα στελέχη της Tesla, κρίνει οικονομικά συμφέρουσα την τεχνολογία αποθήκευσης που προτείνει η αμερικανική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως διευκρινίζουν, οι λύσεις θα προωθηθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Tesla έδειξε ενδιαφέρον και για τα πιλοτικά προγράμματα «έξυπνων νησιών» που εφαρμόζει το υπουργείο Ενέργειας (Αστυπάλαια, Σίκινο και Καστελλόριζο), ενώ το ενδιαφέρον της επεκτάθηκε σε δύο ακόμη άξονες: την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αυτονομία κοινοτήτων, παρουσιάζοντας μοντέλα που εφαρμόζει σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ενα από αυτά εφαρμόζεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό και καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό 55.000 κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση