ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλούμι σε 10 χώρες εξάγουν στα Κατεχόμενα

Προς τις αραβικές χώρες πωλούν το χαλούμι 4 δολάρια το κιλό και προς την Τουρκία 17 ΤΛ (3,1 ευρώ)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σύγκριση των τιμών εξαγωγής χαλουμιού από τα κατεχόμενα στο εξωτερικό – και κυρίως στις αραβικές χώρες – με τις τιμές που εξάγεται το χαλούμι από τις ελεύθερες περιοχές, κάνει η Κίπρις στο πρωτοσέλιδό της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προς τις αραβικές χώρες οι T/κ πωλούν το χαλούμι 4 δολάρια το κιλό και προς την Τουρκία 17 ΤΛ (3,1 ευρώ). Την ίδια ώρα γράφει οι Ε/κ εξάγουν χαλούμι στην τιμή των 45 ΤΛ (8,2 ευρώ το κιλό) και παρ’ ότι είναι πιο ακριβό απευθύνεται σε μεγαλύτερη αγορά. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία από την «ένωση κτηνοτρόφων και παραγωγών ζώων» ενώ από το «επιμελητήριο εμπόρων και καταστηματαρχών» τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι Τ/κ εξάγουν χαλούμι σε 10 χώρες.

Το 2017 οι εξαγωγές χαλουμιού από τα κατεχόμενα έγιναν προς την Τουρκία, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, την Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και την Ιαπωνία. Εξάχθηκαν 7.504.737 κιλά χαλούμι. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 προς τις ίδιες χώρες έχουν εξαχθεί 4.107.206 κιλά χαλούμι.

Ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου εμπόρων και καταστηματαρχών», Τζιαντάν Αβουντούκ ανέφερε ότι το 45% των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων εξάγεται ενώ το 55% διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Παρά το ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο εταιρείες που παράγουν χαλούμι χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος και με τις οποίες οι Τ/κ έχουν νομικές εκκρεμότητες, ο Αβουντούκ είπε ότι το 99,9% του χαλουμιού που κυκλοφορεί στην τουρκική αγορά προέρχεται από το ψευδοκράτος.

Ο ίδιος ζήτησε την λήψη μέτρων για την αύξηση της εξαγωγής χαλουμιού, όπως την αναπαραγωγή περισσότερων «μικρών ζώων» που χρειάζονται για την παραγωγή χαλουμιού (σσ: στην τ/κ πλευρά η κτηνοτροφία χρηματοδοτείται ανά κεφαλή ζώου). Η στήριξη που υπάρχει μέχρι στιγμής, είπε, δεν συμβάλλει στο να συμβεί αυτό.

Ο Αβουντούκ ανέφερε επίσης ότι είχαν ξεκινήσει από το 2008 προσπάθεια στην ΕΕ ενάντια στον «νότο», όπως είπε, στο θέμα της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τότε ότι θα εφαρμοσθεί ταυτόχρονα (για τις δύο πλευρές) με την λύση του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

#PoliticsBlog Τα X-files της Χρυσταλλούς, τα ΜΕΔ και τα συρτάρια

«Ποδκιάντροπη τελικά και αυτή η άριστη των αρίστων.»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση