ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιωρκάτζη: Η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ θα χρειαστεί 8-10 χρόνια

Θα χρειαστούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3%

ΚΥΠΕ

Η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) θα χρειαστεί περίοδο οκτώ μέχρι δέκα χρόνων και ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 3% του ΑΕΠ, τόνισε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης που πρέπει να καταγράφει η οικονομία για να μειωθούν τα ΜΕΔ, η κ. Γιωρκάτζη, η οποία μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΚΤ για το 2016, είπε ότι σε σεμινάριο που έγινε πρόσφατα στην ΕΚΤ αναφέρθηκε ότι «η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ παίρνει 8-10 χρόνια» και ότι αυτό θα επιτευχθεί σίγουρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Το 3% είναι ένας καλός ρυθμός (ανάπτυξης) αν σκεφτούμε ότι πριν τρία χρόνια είμασταν σε ύφεση. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, όμως με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης πιστεύω θα χρειαστούμε αυτή την μεγάλη περίοδο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι φαίνεται πως υπάρχει επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία στο α΄ τρίμηνο ανήλθε στο 3,4% και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να χρειαστεί αυτό που προβλέπει η ΕΚΤ.

Σημείωσε ότι στη Βουλή είχε αναφέρει ότι θα χρειαστεί μια περίοδος πέντε ετών για να αρχίσει η μείωση των ΜΕΔ.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε ακόμη ότι οι τράπεζες πρέπει κάθε τρίμηνο να υποβάλλουν στην ΚΤ τι έχουν επιτύχει και αναφέρθηκε στους τέσσερις στόχους που έχει θέσει η ΚΤ στις τράπεζες.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα. Υπάρχει ακόμη ο δρόμος να διανύσουμε», τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορά των τραπεζών ότι έχουν τύχει υπερβολικής ρύθμισης οι συστημικές τράπεζες, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι οι τράπεζες που γνωρίζουν τι τακτικές ακολουθούσαν στον παρελθόν, που γνωρίζουν ότι αυτές οι τακτικές τους μας έφεραν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, που φθάσαμε στα πρόθυμα κατάρρευσης της χώρας, που ξέρουν ότι είμαστε μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας που υπάρχουν ομοιόμορφοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται από όλους δεν δικαιολογούνται να συζητούν» για υπερβολική ρύθμιση.

Οι τράπεζες είναι ελεύθερες να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα αφού αξιολογήσουν οι ίδιες τον κίνδυνο και εφαρμόζουν οι ίδιες αυστηρότερα μέτρα και επειδή δεν θέλουν να το αναφέρουν στους πελάτες τους απορρίπτουν την ευθύνη στην ΚΤ, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν έχει διερευνηθεί από την ΚΤ κατά πόσον υπάρχουν δάνεια και στις εμπορικές τράπεζες με προβληματικούς όρους σε σχέση με τα επιτόκια όπως αυτά που εντοπίστηκαν στον Συνεργατισμό, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «δεν έχει διερευνηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον από αυτό το πρόβλημα επηρεαστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, ο Διευθυντής Εποπτείας της ΚΤ Γιάγκος Δημητρίου είπε ότι η ΚΤ δεν είναι αρμόδια για τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά για την εποπτεία τους, ενώ αν χρειαστούν κεφάλαια είναι θέμα των τραπεζών και όχι της ΚΤ και θα το δούμε την ώρα που θα χρειαστεί.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ζητήθηκε από τις άλλες τράπεζες πέρα του Συνεργατισμού στον οποίο υπήρξε πρόβλημα με δάνεια του παρελθόντος, να ετοιμάσουν έκθεση σε σχέση με το ίδιο θέμα, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι τα θέματα αυτά αφορούν αρμοδιότητα άλλων.

«Η ΚΤ έχει πολλές αρμοδιότητες με την πιο σημαντική να είναι ότι ως μέλος του Ευρωσυστήματος διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ εξίσου σημαντική αρμοδιότητα είναι η εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν την έχουν όλες οι τράπεζες αλλά και η εξυγίανση των τραπεζών. Δεν έχουμε ως αρμοδιότητα την προστασία του καταναλωτή», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα συμβόλαια του Συνεργατισμού, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι ήταν ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ενώ σε σχέση με τις χρεώσεις για την χρήση καρτών, είπε ότι ήταν ένα θέμα που ασχολείτο για πολύ καιρό η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Σε σχέση με τα ευρήματα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάζει ευρήματα άλλου αξιωματούχου και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερα να ερωτηθεί ο ίδιος και «εφόσον έχει βρει σε ένα ίδρυμα ένα πρόβλημα, νομίζω αποτελεί δική του αρμοδιότητα να επεκτείνει την έρευνά του και σε άλλα ιδρύματα και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα εκτενές πρόβλημα τότε θα το επιληφθούμε».

Το ποσό που είδε τη δημοσιότητα «είναι σχετικά μικρό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν η ΕΚΤ θεωρούσε ότι είναι αρμοδιότητα της θα ζητούσε, τουλάχιστον για τις 4 συστημικές τράπεζες της Κύπρου, να Ενιαία Εποπτική Ομάδα να διεξάγει σχετικό έλεγχο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν για μείωση των ΜΕΔ, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε σε πέντε κατηγορίες, με την πρώτη όπως είπε, να είναι η γενική που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα υποβοηθήσει τα εισοδήματα και θα μειώσει την ανεργία για να μπορέσει ο δανειολήπτης να πληρώσει τα δάνεια του.

Ανέφερε ότι τα εσωτερικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αναδιάρθρωση των ΜΕΔ και σημείωσε ότι τράπεζες και πελάτες θα πρέπει να βρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ανταλλαγή με περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και μερική διαγραφή δανείων, την οποία δεν εισηγούμαι, όπως είπε η κ. Γιωρκάτζη

Ανέφερε επίσης ότι άλλη λύση είναι η τιτλοποίηση δανείων και πρόσθεσε ότι επίκειται για αυτό το θέμα ένας κανονισμός από την Κομισιόν και θα προχωρήσουμε με την έκδοση σχετικής οδηγίας στη βάση αυτού του κανονισμού.

Αναφορικά με τη δημιουργία εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Company), η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι είναι μια ιδέα η σύσταση σε εθνικό επίπεδο μιας τέτοιας εταιρείας «γιατί υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμη».

«Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την λύση είναι η χρηματοδότηση αυτής της εταιρείας», υπογράμμισε.

Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι Κύπρος και μερικές άλλες χώρες στήριξαν την ιδέα της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής τράπεζας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες όπως την Γερμανία.

Σε σχέση με την πώληση δανείων, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι υπάρχει δυνατότητα από τις τράπεζες πώλησης δανείων χωρίς την έγκριση της ΚΤ, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ΚΤ να είναι ικανοποιημένη ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εισηγήσεις της ΚΤ για τροποποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η ΚΤ εργάζεται με τις τράπεζες σε εκείνα που μπορεί να εμποδίζουν την αξιοποίηση εκείνων των εργαλείων που εισήχθησαν σχετικά πρόσφατα στην Κύπρο και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα τα ανακοινώσουμε

Ανέφερε ότι ΚΤ και ΥΠΟΙΚ έθεσαν σειρά εισηγήσεων με στόχο την προστασία των δανειοληπτών, αλλά η Βουλή θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μια χώρα χωρίς υγιείς τράπεζες δεν μπορεί να έχει υγιή οικονομία και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν εργαλεία στις τράπεζες

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε γιατί στο παρελθόν είχαμε έλλειψη τέτοιων εργαλείων που να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των πέντε συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά το πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας αλλά «και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος».

Παίρνει πάρα πολύ χρόνο η εκδίκαση των υποθέσεων, πρόσθεσε.

Κληθείσα να αναφέρει γιατί πωλήθηκε το 50% των μετοχών που κατέχει η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, χαμηλότερα της αξίας της τιμής διαπραγμάτευσης της μετοχής, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι διορίστηκαν δύο διεθνείς επενδυτικοί οίκοι την HSBC DEUTCHE BANK, οι οποίοι «αφού έκαναν τις αξιολογήσεις τους έκριναν ότι η κατάλληλη στιγμή για την πώληση ήταν εκείνη και είχαν προβλέψει ότι έχοντας υπόψη ότι 10 μέρες προηγουμένως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν 8% κάτω από την αξία που διαπραγματευόταν την ημέρα που θα γινόταν η συναλλαγή, ότι αναμενόταν μία μείωση στην τιμή πώλησης.

Οι διεθνείς οίκοι μας έδωσαν συγχαρητήρια για την καλή τιμή που πωλήσαμε τις μετοχές, ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι διεθνής πρακτική να υπάρχει έκπτωση στα Blocks Sales.

Για το θέμα της FBME, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στην απόφαση για την FBME του αρμόδιου οργάνου των ΗΠΑ, FinCEN, που απαγόρευε τις συναλλαγές με την τράπεζα και πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες μας έσωσαν το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα».

Σε άλλη περίπτωση που έγινε το ίδιο οι ίδιοι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της FBME δήλωσαν ότι στις Ανδόρες μόλις βγήκε η απόφαση του FinCEN συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες της τράπεζας προς την οποία αναφερόταν η ανακοίνωση του FinCEN.

Κληθείσα να αναφέρει αν το κράτος θα κληθεί να καταβάλει στο τέλος της ημέρας αποζημιώσεις, είπε ότι η ΚΤ είναι οργανισμός δημόσιου δικαίου και οι αποφάσεις της υπόκεινται σε προσφυγές στο δικαστήριο και ως τέτοιες δυστυχώς δεν μπορούν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους και να πούμε ότι δεν παίρνουμε αποφάσεις ώστε να μην έχουμε υποθέσεις στο δικαστήριο για να μην κινδυνεύουμε από κανένα».

«Κρίναμε ζυγίζοντας τα δεδομένα ότι η μη λήψη μέτρων θα επέφερε στην Κύπρο πολύ μεγαλύτερα δεινά από όσα η λήψη μέτρων και ελπίζω ότι την υπόθεση θα την κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε έκπληξη γιατί όταν η ΚΤ παίρνει αυστηρά μέτρα φταίει γιατί παίρνει αυστηρά μέτρα ενώ όταν η ΚΤ παίρνει πιο χαλαρά μέτρα φταίει γιατί είναι χαλαρή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X