ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:10
 

H Κομισιόν ερευνά τη φορολογική συμφωνία μεταξύ Nike και Ολλανδίας

Ηδη, από το 2013 οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν διεξαγάγει μία σειρά ερευνών για αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS

Στο στόχαστρο των ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται η Nike λόγω συμφωνιών που είχε συνάψει με την Ολλανδία και αφορούσαν τη φορολογική μεταχείρισή της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι συμφωνίες αυτές πιθανώς να είχαν δώσει στην αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών ένα παράνομο πλεονέκτημα έναντι των άλλων επιχειρήσεων. Εκπρόσωποι της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσαν πως θα συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες.

Ηδη, από το 2013 οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν διεξαγάγει μία σειρά ερευνών για αντίστοιχες περιπτώσεις στο Βέλγιο, στο Γιβραλτάρ, στο Λουξεμβούργο, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Πρόκειται για συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν στις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον αμερικανικές πολυεθνικές, να καταβάλλουν ιδιαίτερα χαμηλούς φόρους. Οι προαναφερθείσες χώρες είχαν λάβει εντολή από την Κομισιόν να ανακτήσουν τους οφειλόμενους φόρους αναδρομικά από κολοσσούς όπως oι Amazon, Apple, Starbucks και Fiat.

Πέντε συμφωνίες

Οι ολλανδικές αρχές από το 2006 έως το 2015 είχαν κάνει πέντε συμφωνίες με τη Nike, δύο εκ των οποίων ακόμα βρίσκονται σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μέθοδος υπολογισμού των πνευματικών δικαιωμάτων, που καταβάλλονταν σε δύο μονάδες της αμερικανικής πολυεθνικής με έδρα την Ολλανδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται μήπως ο υπολογισμός αυτός απέχει από την πραγματικότητα των εσόδων της Νike. Η αρμόδια επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε εταιρείες να δημιουργούν περίπλοκα σχήματα, τα οποία μειώνουν υπερβολικά τα φορολογητέα τους κέρδη, προσφέροντάς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστριών τους.

Η νέα έρευνα των Βρυξελλών αφορά τις Nike European Operations Netherlands και την Converse Netherlands, oι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί να χρησιμοποιούν τα πνευματικά δικαιώματα των προϊόντων Nike και Converse. Ως αντάλλαγμα πληρώνουν ένα ποσόν σε δύο άλλες μονάδες της Nike στην Ολλανδία, το οποίο, όμως, εκπίπτει της φορολογίας. Το ποσόν αυτό, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνει πολύ υψηλότερο από ό,τι θα είχαν δυνητικά συμφωνήσει οι συμβαλλόμενες εταιρείες μεταξύ τους. Ενδεχομένως, λοιπόν, οι ολλανδικές αρχές να είχαν επιτρέψει στις εταιρείες αυτές να φορολογηθούν λιγότερο, οπότε, εάν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι τους παρείχαν παράνομη κρατική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X