ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:07
 

Η ισοτιμία του bitcoin έσπασε το φράγμα των 13.000 δολαρίων

Μεγάλα χρηματιστήρια έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν και προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin.

Newsroom Κ, Αθήνα

Εκτινάχθηκε εκ νέου χθες σε επίπεδα-ρεκόρ η αξία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Ξεπέρασε τις 13.000 δολάρια. Από τις αρχές του 2017 έχει αυξηθεί η αξία του τουλάχιστον 1.000%.

Αυτό οφείλεται αφενός στη ζήτηση και αφετέρου στην έντονη κερδοσκοπία, λόγω των προσδοκιών ότι η ευρεία χρήση προθεσμιακών συμβολαίων σε bitcoin θα «νομιμοποιήσει» το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο νόμισμα.

Μεγάλα χρηματιστήρια, όπως οι αγορές Nasdaq, CBOE Global Markets και CME Group, έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν και προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin. Αυτή η προοπτική προσδίδει κύρος στο κρυπτογραφημένο νόμισμα, καθιστώντας το στο μυαλό των επενδυτών προϊόν ισοδύναμο με άλλα συμβατικά προϊόντα.

Ξέφρενη πορεία

Στις αρχές του 2017, το bitcoin είχε διαμορφωθεί στα 1.000 δολάρια, ανεβάζοντας στα ύψη την αισιοδοξία των επενδυτών. Κύρια αιτία γι’ αυτήν την αισιοδοξία ήταν ότι η κρυπτογράφηση και η βάση δεδομένων blockchain, τεχνολογίες τις οποίες χρησιμοποιεί ευρέως το bitcoin, έχουν δυνατότητες γρήγορης και ανώνυμης μεταφοράς κεφαλαίων. Εκτοτε, από τα 1.000 δολάρια το bitcoin αναρριχήθηκε στις 13.000 δολάρια. Παράλληλα με αυτήν την πορεία εντείνονταν οι ανησυχίες ότι πιθανώς να αποτελεί «φούσκα» στον χώρο των ψηφιακών συναλλαγών.

Επίσης, στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων και διάφοροι ακαδημαϊκοί επιτέθηκαν σφοδρά στο bitcoin, ζητώντας ακόμα και να τεθεί εκτός νόμου. Ο μηχανισμός αυτού του ψηφιακού νομίσματος παρακάμπτει το συμβατικό σύστημα συναλλαγών και δεν υπόκειται στον έλεγχο καμίας Αρχής. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί για έκνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Προθεσμιακά συμβόλαια

Ισως αυτό αλλάξει σταδιακά, όταν κυκλοφορήσουν στις συμβατικές αγορές προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin. Για παράδειγμα, η CBOE Global Markets πρόκειται να αρχίσει να διαθέτει τέτοια συμβόλαια από τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η CME Group τοποθετεί την έναρξη αυτών των συναλλαγών στις 18 Δεκεμβρίου.

Η Nasdaq εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει για διαπραγμάτευση προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin από το 2018, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Συν τοις άλλοις, η Cantor Exchange, ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας Cantor Fitzerald, πρόκειται να δημιουργήσει παράγωγο σε bitcoin, ενώ η νεοφυής LedgerX διαθέτει στο κοινό οψιόν bitcoin.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τον σημερινό και τον μελλοντικό ρόλο του bitcoin είναι τα σχόλια του Τζεφ Σπρέτσερ, διευθύνοντος συμβούλου της Intercontinental Exchange, ιδιοκτήτριας εταιρείας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (ΝΥSE): «Μάλλον θα μετανιώσουμε που δεν δημιουργήσαμε πρώτοι προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin, όπως έκαναν οι αγορές CBOE και Nasdaq».

Εκτός από τη μεταστροφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου ως προς το κρυπτογραφημένο νόμισμα, παρατηρούνται εξελίξεις και σε επίπεδο Αρχών και κεντρικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο τον δυνατόν συντομότερα να διαμορφώσουν μηχανισμούς άμεσων πληρωμών για την ταχύτατη μεταβίβαση χρημάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Ετσι θα μειωθεί έως έναν βαθμό η λάμψη των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin. Επιπροσθέτως, από τον Σεπτέμβριο η κινεζική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές σε bitcoin, όπως και στο επίσης ψηφιακό νόμισμα ethereum.

«Χρειάστηκε πολύς καιρό για να δημιουργηθούν η μεθοδολογία και ο τρόπος διαπραγμάτευσης του bitcoin», υπογραμμίζει ο Μικ Μακάρθι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής αγορών στη χρηματιστηριακή CMC Markets. «Αρχικά, το εν λόγω νόμισμα προκαλούσε το ενδιαφέρον επειδή δεν υπέκειτο σε έλεγχο από τις Αρχές. Σήμερα είναι σαφές ότι μετατοπίζεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει διαφάνεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση