ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κατανάλωση έσυρε το άρμα της γερμανικής ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του 2018

Οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν μόνον 0,7%, όταν οι εισαγωγές ενισχύθηκαν έως και 1,7%

Kathimerini.gr

Στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των κρατικών δαπανών αποδίδεται η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του έτους και όχι στις εξαγωγές, οι οποίες ήταν λιγότερες από τις εισαγωγές αυτήν την περίοδο. Η Γερμανία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή η ευρωστία της οικονομίας της στηρίζεται στις εξαγωγές. Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo υπολογίζει πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα είναι φέτος το υψηλότερο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των μεγάλων εξαγωγών της.

Από τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2018, προκύπτει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνον 0,7%, όταν οι εισαγωγές ενισχύθηκαν έως και 1,7%. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαδραμάτισαν οι κρατικές δαπάνες και η κατανάλωση, που έφτασαν στο 0,6% και 0,3%, αντίστοιχα. Συνολικά, η ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,5% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε κατά 0,4% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν.

Τα τελευταία στοιχεία περιορίζουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι απειλές του Λευκού Οίκου για την κήρυξη εμπορικού πολέμου ευρείας κλίμακας εναντίον της Ε.Ε. και της Κίνας θεωρούνται ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ανάπτυξη της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης. Αυτό προέκυψε, επίσης, από τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αφορούν τη συνεδρίαση του Ιουλίου και δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν αντιδράσει με αντίποινα.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απειλή του προστατευτισμού και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των διενέξεων στο παγκόσμιο εμπόριο», συμφώνησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της πολιτικής εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ. Συνέστησε, μάλιστα, στο Βερολίνο να λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, διότι δεν θα μπορεί να επαφίεται μόνο στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του 2018, καθώς ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X