ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινές δυσκολίες, αντίθετες πορείες για Nokia και Ericsson

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι ρευστή, με τις δύο εταιρείες να προσπερνούν διαρκώς η μία την άλλη

Kathimerini.gr

Πριν από λίγες δεκαετίες, η φινλανδική Nokia και η σουηδική Ericsson ακολουθούσαν παράλληλη πορεία κερδοφορίας. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι ρευστή, με τις δύο εταιρείες να προσπερνούν διαρκώς η μία την άλλη σε ό,τι αφορά το ύψος των κερδών.

Πριν από μία πενταετία, η σουηδική εταιρεία υποδομών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων βρισκόταν σε περίοδο ακμής, καθώς ήταν η πρώτη σε πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Η φινλανδική εταιρεία με τις αντίστοιχες δραστηριότητες δοκιμαζόταν από τα προβλήματα που ανέκυψαν στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων.

Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η Nokia κατόρθωσε να ορθοποδήσει και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Προέβη σε σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών και αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, ενώ αντιθέτως η Ericsson υφίσταται έντονες πιέσεις.

Διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας γίνονται αντιληπτές με διαφορετικούς τρόπους. Λόγου χάριν, επιχειρηματικοί σύμβουλοι που έχουν ειδικευθεί σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επισημαίνουν ότι η Nokia ετοιμάζεται για νέες επιχειρηματικές κινήσεις, ενώ, παράλληλα, η Ericsson εγκαταλείπει τα σχέδιά της να απαλλαγεί από τα προβληματικά της περιουσιακά στοιχεία. Πρόσφατα απέκτησαν νέους μετόχους, με τη Nokia να προσελκύει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Φινλανδίας, Solidum.

Στην Ericsson απέκτησε μερίδιο ο όμιλος επενδυτικών κεφαλαίων της Cevian Capital. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι Financial Times, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ακτιβιστή μέτοχο της Γηραιάς Ηπείρου. Ενα ακόμα κοινό στοιχείο είναι ότι και οι δύο αναμένουν πως το 2018 θα είναι η χρονιά για το λανσάρισμα των πολυαναμενόμενων δικτύων 5ης γενιάς.

Πέραν τούτου, τα τελευταία αποτελέσματα της Nokia υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί την ημέρα της ανακοίνωσής τους η τιμή της μετοχής κατά 9%, ενώ οι ζημίες της Ericsson αποδείχθηκαν υψηλότερες των προβλέψεων. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 9%. Εντούτοις, όσο οφθαλμοφανείς κι αν είναι οι διαφορές τους σε μία πρώτη ανάγνωση, οι επενδυτές μάλλον διστάζουν να επιλέξουν.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως φαίνεται, η Nokia έχει ξεπεράσει την Ericsson και η μετοχή της έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Της Ericsson έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ωστόσο, η τιμή της μετοχής της Ericsson ενισχύεται και της Nokia υποχωρεί 10%.

Ομοιότητες

Και οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες πέραν των βασικών τους δραστηριοτήτων στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με τη σουηδική Εricsson να στρέφεται στον χώρο των ΜΜΕ. Στην αρχή επένδυσε σε αυτό το πεδίο με όχι θετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και άλλαξε ρότα.

Τα ανεπιτυχή πειράματα της φινλανδικής Nokia είχαν να κάνουν με την ιατρική τεχνολογία, καθώς και με καινοτόμες κάμερες που βγάζουν φωτογραφίες, τραβάνε βίντεο και δημιουργούν περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας. Κατά τους αναλυτές, τέλος, η Nokia θα κυνηγήσει τον επόμενο στόχο εξαγοράς, αφού απέκτησε την Alcatel-Lucent πριν από τρία χρόνια. Μία άλλη επιλογή της ίσως να είναι η αμερικανική Juniper Networks, με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 9 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση