ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Ψηφίζουν το σχέδιο ΕΣΤΙΑ οι δανειολήπτες

Μεγάλη η ανταπόκριση από πολίτες βάσει στοιχείων από Τρ. Κύπρου, Ελληνική και ΚΕΔΙΠΕΣ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Λευκή επιταγή δίνουν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής των δόσεών τους στις τράπεζες προκειμένου να δοθεί μία λύση, συμμετέχοντας στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το κυβερνητικό σχέδιο επιχορήγησης δόσεων από κράτος και τράπεζες. Για ένα Σχέδιο το οποίο δεν έχουν καθοριστεί τελικώς οι όροι του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν το έχει ακόμα εγκρίνει και δεν αποκλείεται να δεχθεί περαιτέρω αλλαγές, μέχρι την εφαρμογή του. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, η Κύπρου και η Ελληνική, έχουν αποστείλει ήδη επιστολές στο δείγμα που οι ίδιες επέλεξαν βάσει των κριτηρίων. Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που έλαβαν τις επιστολές για συμμετοχή στο Σχέδιο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η «Κ» από τις δύο τράπεζες, είναι ήδη πολύ μεγάλο, δεδομένου και του μη καθορισμού –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– των τελικών όρων. Η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει πως ήδη έχει δώσει «ατύπως» τα χέρια με το 80 - 85% των δανειοληπτών που άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως οι δανειολήπτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσουν σε διακανονισμό για αναδιάρθρωση του δανείου τους με την όποια τράπεζα έχουν συνάψει το δάνειό τους και να πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου απέστειλε συνολικά 4.300 επιστολές προς τους δανειολήπτες που μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, μια διαδικασία που κράτησε περί τις δύο εβδομάδες. Από τις 4.300 επιστολές που απεστάλησαν, οι οποίες αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, πέραν των 2 χιλιάδων δανειοληπτών εξέφρασαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Σχέδιο και με δανειολήπτες που δεν είναι επιλέξιμοι. Πρόσθετα, γύρω στους 1.400 δανειολήπτες έχουν αρχίσει ήδη τη «συζήτηση» με την τράπεζα (κατ’ αρχήν αναδιάρθρωση του δανείου τους) και οι 1.100 είναι αυτοί που έχουν «δώσει ήδη τα χέρια» για συνεργασία ασχέτως των όποιων τελικών κριτηρίων.

Η Ελληνική Τράπεζα από πλευράς της, απέστειλε 1.100 επιστολές πριν από περίπου δύο εβδομάδες, για ένα δείγμα δανείων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ που δεν εξυπηρετούνται και είναι επιλέξιμοι. Τη διαδικασία έχει αναλάβει η APS Recovery Cyprus, η εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση - εξυπηρέτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Τράπεζας. Αν και η Ελληνική δεν έδωσε ακριβές ποσοστό ενδιαφέροντος από τους δανειολήπτες, τραπεζικοί από την Ελληνική τράπεζα ανέφεραν στην «Κ» πως το ποσοστό ενδιαφέροντος είναι αντίστοιχο με αυτό της Τράπεζας Κύπρου. Σημείωσαν δε, ότι μεγάλο είναι και το ποσοστό των δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν στο Σχέδιο και ζήτησαν να βρεθεί τρόπος για να ενταχθούν.

7.000 από ΚΕΔΙΠΕΣ

Στις 7.000 ανέρχονται τα δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ από πλευράς ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία απαρτίζεται από διάφορες Υπηρεσίες της ίδιας και της Altamira, της εταιρείας διαχείρισης ΜΕΔ που είχε συνάψει συμφωνία με τον Συνεργατισμό. Μπορεί να μην έχουν αποσταλεί ακόμα επιστολές στους δανειολήπτες από την ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά τονίστηκε ότι γίνονται όλες οι σχετικές προετοιμασίες, όπως η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των νομικών εγγράφων. «Βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών παραμέτρων του ΣΧΕΔΙΟΥ», είπαν χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως παρόλο που η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι μέλος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, συμμετέχει σε ομάδες εργασίας για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Στην περίμετρο της ΚΕΔΙΠΕΣ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 7.000 δάνεια τα οποία είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη στο Σχέδιο. «Ήδη έχει δρομολογηθεί η εκτίμηση των ακινήτων που πιθανόν να εντάσσονται στο Σχέδιο και όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα αποσταλούν και οι επιστολές», κατέληξαν από πλευράς τους.

Απειροελάχιστες οι διαφορές

Μετά τις αλλαγές που επιδέχθηκαν τα κριτήρια του Σχεδίου αρχές του μήνα σε σχέση με αυτό που είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2018, υπήρξαν φόβοι ότι θα αλλάξει άρδην το δείγμα των δανειοληπτών που είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στο Σχέδιο. Οι δύο τράπεζες σημείωσαν ότι η αλλαγή των κριτηρίων επηρέασε πολύ λίγο το δείγμα που αρχικώς είχε επιλεγεί και δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες ποσοτικές διαφορές.

Αρκετό μάζεμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειολήπτες που έχουν επιλεγεί από τις τράπεζες για να συμμετάσχουν έχουν αρκετό όγκο εγγράφων για να μαζέψουν. Ενδεικτικά, τραπεζικές πηγές από τα τμήματα που ασχολούνται με το ΕΣΤΙΑ ανέφεραν ότι τα έγγραφα είναι πάρα πολλά που θα πρέπει να μαζευτούν από δημόσιες υπηρεσίες, άρα και θα πρέπει οι δανειολήπτες που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν ή σκέφτονται να συμμετάσχουν να πληροφορηθούν εγκαίρως τι θα χρειαστεί. Το Σχέδιο αν και θα «ενεργοποιηθεί» από 1/1/2019, τονίζεται πως το Μάρτιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ενδιαφέρον με αστερίσκους

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών Κύπρου Κώστας Μελάς επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία και από πλευράς δανειοληπτών, αλλά και τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να βρεθεί λύση κατά τη γνώμη του και για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, αφού αυτοί δεν θα μπορούν να μπουν στο Σχέδιο. Ο κ. Μελάς σημείωσε θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και γι’ αυτούς, γιατί κατέστησαν μη βιώσιμοι εξαιτίας των τραπεζών και του κράτους, ενώ το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ πρέπει να συμπεριλάβει, όπως τόνισε, όλους τους δανειολήπτες, ακόμη και εκείνους που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, εφόσον φυσικά τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις ένταξης βάσει των κριτηρίων.

Ποια τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο Σχέδιο

Το Σχέδιο αφορά δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις ανεξαρτήτως νομίσματος, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Τα δάνεια και οι πιστωτικές διευκολύνσεις είναι εξασφαλισμένα με πρώτη υποθήκη κύριας κατοικίας (ιδιόκτητη στέγη που χρησιμοποιείται ως μόνιμη κατοικία από τον δανειολήπτη ή/και από μέλη της οικογένειάς του). Η αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350.000.

Κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2017, τουλάχιστον το 20% του υπολοίπου των συνολικών δανείων του δανειολήπτη στην τράπεζα προς όφελος της οποίας έχει εγγραφεί πρώτη υποθήκη, ήταν μη εξυπηρετούμενο για περισσότερες από 90 μέρες. Το συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

(α) τις εξήντα χιλιάδες ευρώ (€60.000) για ζεύγος με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα άτομα,

(β) τις πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€55.000) για ζεύγος με τρία εξαρτώμενα άτομα,

(γ) τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) για ζεύγος με δύο εξαρτώμενα άτομα,

(δ) τις σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€45.000) για ζεύγος με ένα εξαρτώμενο άτομο,

(ε) τις τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€35.000) για ζεύγος χωρίς εξαρτώμενα άτομα και

(στ) τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) για μονήρη νοικοκυριά.

Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού (δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, μείον οι τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις εξαιρουμένου του δανείου που εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το 80% της αγοραίας αξίας της πρώτης κατοικίας.

Οποιαδήποτε μετρητά ή καταθέσεις που υπερβαίνουν το 20% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του νοικοκυριού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μείωση των υποχρεώσεων του αιτητή προς τη συμμετέχουσα Τράπεζα/Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X