ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες θα ανταλλάζει η Κύπρος από το 2018

«Κάναμε έρευνα για να διαπιστωθεί η εμπιστευτικότητα και έτσι θα γίνει τον επόμενο χρόνο η ανταλλαγή πληροφοριών με αυτές τις 11 χώρες», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από το 2018 η Κύπρος θα ανταλλάζει φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες μέσω του κοινού προτύπου φορολογικής αναφοράς (CRS) του ΟΟΣΑ, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ήδη η Κύπρος ανταλλάζει φορολογικές πληροφορίες με 23 χώρες, ενώ άλλες 11 χώρες ζήτησαν να διαπιστωθεί η διαφύλαξη της εμπιστευτικότητας των στοιχείων προτού προχωρήσουν σε ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

«Κάναμε έρευνα για να διαπιστωθεί η εμπιστευτικότητα και έτσι θα γίνει τον επόμενο χρόνο η ανταλλαγή πληροφοριών με αυτές τις 11 χώρες», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

Το θέμα του CRS, καθώς και ζητήματα πάταξης φοροδιαφυγής, η λίστα Λαγκάρντ, οι μεταθέσεις λειτουργούν από τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Φορολογίας τέθηκαν σε συνεδρία της επιτροπής, παρουσία του κ. Πατσαλίδη, του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών ότι αποσύρθηκε ποινική υπόθεση που αφορούσε οφειλές στον ΦΠΑ ύψους €800.000, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η υπόθεση αποσύρθηκε αρχικά από το ΥΠΟΙΚ για να ελεγχθούν τα ποσά και στη συνέχεια κατατέθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο.

Ο κ. Μαρκίδης είπε από την πλευρά του πως οι κυπριακές φορολογικές αρχές πήραν ήδη τις πληροφορίες μέσω του CRS και χρειάζονται χρόνο να τις επεξεργαστούν. Εξήγησε ακόμη πως οι 11 χώρες δεν ήθελαν να ανταλλάζουν πληροφορίες με την Κύπρο διότι φοβούνταν ότι η Κύπρος δεν θα έκανε σωστή διαχείριση των πληροφοριών.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας, ο κ. Μαρκίδης είπε πως από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.000 επιχειρήσεις, ενώ εντόπισαν φορολογούμενους με αδήλωτα ενοίκια, προσθέτοντας ότι έγινε εκστρατεία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Όπως αναφέρθηκε, οι λειτουργοί φορολογίας έχουν το δικαίωμα έρευνας μέχρι 6 ετών σε φορολογικούς φακέλους, ενώ για έρευνες πέραν των 6 ετών και μέχρι τα 12 χρόνια, χρειάζεται να τεθεί σχετικό σημείωμα αιτιολόγησης ώστε να ληφθεί η έγκριση από τον ίδιο τον Έφορο.

Αναφορικά με τις μεταθέσεις λειτουργών στο Τμήμα Φορολογίας, ο κ. Μαρκίδης είπε πως η μετακίνηση προσωπικού είναι αρμοδιότητα του Εφόρου Φορολογίας και πρόσθεσε πως όσον αφορά τη διαχείριση του Τμήματος όλα είναι ανοικτά για έλεγχο από τη Ελεγκτική Υπηρεσία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X