ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύματα εθελούσιας από τις τράπεζες

Αναμένεται να εφαρμοστεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 στην Τρ.Κύπρου – Στους 500 ο αριθμός των υπαλλήλων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Κύματα προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αναμένονται με την έναρξη του νέου χρόνου, με τις ηγεσίες των περισσοτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων να βλέπουν μείωση των υπαλλήλων τους. Πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να εφαρμόσει η Τράπεζα Κύπρου, δίχως να υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι πρόνοιες για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου της Τράπεζας. Ωστόσο, συζητείται εντός των διαδρόμων και βρίσκεται σε αρχική μορφή. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της Τράπεζας –αν και πρώιμη σκέψη ακόμα- είναι να αποχωρήσουν 500 υπάλληλοι, κάτι που θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Εναλλακτική της Τράπεζας αν δεν καταφέρει να πιάσει αυτό το στόχο είναι η επανεκπαίδευση των υπαλλήλων σε θέσεις οι οποίες ενδεχομένως να πάψουν να λειτουργούν με την πάροδο των χρόνων. Όλα τα παραπάνω στη βάση μόνο και μίας θεωρίας, αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης και του βάρους που θα δείξει η τράπεζα σε αυτό τον τομέα. Επίσης, η Τράπεζα –όπως κάθε τράπεζα εξάλλου- αναμένεται με το Σχέδιο να ανακόψει τα ετήσια έξοδα προσωπικού της. Προηγούμενα σχέδια έδειξαν πως η τράπεζα εξοικονομεί γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για κάθε 200 – 250 υπαλλήλους που αποχωρούν. Άρα, αν αληθεύει ότι θα αποχωρήσουν γύρω στα 500 πρόσωπα από την Τράπεζα Κύπρου, ένας «πρόχειρος» υπολογισμός δείχνει εξοικονομήσεις 24 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το σχέδιο αυτό θα είναι το τέταρτο κατά σειρά που έχει εφαρμοστεί από το 2013.

Τέλος, αναφορικά για τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα του σχεδίου που θα υποστεί λόγω των αποζημιώσεων, με τους ίδιους «πρόχειρους» υπολογισμούς θα ανέλθει στα 75 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο εθελουσίας που είχε εφαρμόσει τον Ιούνιο του 2016 και που είχαν φύγει 369 άτομα, είχε κοστίσει στο Ίδρυμα 57 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία αποτελέσματα της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναφέρουν πως τα συνολικά έξοδα ανήλθαν σε 218 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 214 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2017), εκ των οποίων το 53% αφορούν κόστος προσωπικού (116 εκατ. ευρώ), 41% αφορούν άλλα λειτουργικά έξοδα (90 εκατ. ευρώ) και 6% (12 εκατ. ευρώ) αφορούν ειδική εισφορά επί των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο και συνεισφορά ΕΤΕ.

Τα συνολικά έξοδα για το β’ τρίμηνο του 2018 ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 106 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2018 (αύξηση 5%). Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε 116 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2018, αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της επίδρασης από την ανανέωση της ετήσιας συλλογικής σύμβασης της συντεχνίας των υπαλλήλων. Το κόστος προσωπικού για το β’ τρίμηνο 2018 ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το β’ τρίμηνο 2018 ανήλθε σε 56%, σε σύγκριση με 46% για το α’ τρίμηνο 2018, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μείωση στο σύνολο εσόδων κατά 13% σε τριμηνιαία βάση. Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για το 2018 βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση, καταλήγει η Τράπεζα.

Εχθρός η τεχνολογία

Για το αμέσως επόμενο διάστημα και πόσω μάλλον για την επόμενη δεκαετία, οι Τράπεζες της Κύπρου –και όχι μόνο η Τράπεζα Κύπρου- βλέπουν ως κύριο ανταγωνιστή την τεχνολογία και όχι τα άλλα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Από την περασμένη εβδομάδα οι κυπριακές τράπεζες νιώθουν την ανάσα της Fintech εταιρείας Revolut, η οποία προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της και στην ελληνική γλώσσα. Μπορούν πλέον ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα τόσο καλά να ανοίξουν ένα τρεχούμενο λογαριασμό μέσω διαδικτύου και να μεταφέρουν χρήματα δίχως προμήθειες λόγω μετατροπής του συναλλάγματος. Κι ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, οι τράπεζες της Κύπρου «τσακώνονται» με ανακοινώσεις για το ποια έχει περισσότερα καταστήματα, περισσότερους υπαλλήλους και για το πόσα χρεώνουν στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες τις οποίες, μεταξύ άλλων, θέλουν να καταργήσουν (π.χ. επιταγές). Ο Nikolay Storonsky, σε σχετικό δελτίο τύπου της εταιρείας Revolut, σχολιάζει με δικό του τρόπο τα παραπάνω, λέγοντας πως η Revolut ήρθε για να τερματίσει το «πάρτι» για τους τραπεζίτες και να προσφέρει στην Κύπρο μια καθημερινή, καινοτόμο τραπεζική εναλλακτική λύση, αφού όπως υποστηρίζει, οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τους πελάτες τους για χρόνια με ατελείωτες τραπεζικές αμοιβές και ανεπαρκή τεχνολογία.

Επανεκπαίδευση

Οι κυπριακές τράπεζες αναπόφευκτα θα πρέπει να στραφούν στην τεχνολογία. Εκεί οδεύει το τραπεζικό σκηνικό, ασχέτως των Σχεδίων Εθελούσιας Εξόδου που θα έρθουν. Η τεχνολογία όμως δυστυχώς συνεπάγεται την αντικατάσταση εργασιών που γίνονταν από υπαλλήλους –όχι μόνο σε τράπεζες- από εφαρμογές και αυτοματισμούς. Άρα είτε μιλάμε για 500 υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου στο πρώτο τρίμηνο του 2019, είτε για άλλους 500 της χ και ψ εκάστοτε τράπεζας, είναι κάτι που επίσης αναπόφευκτα θα γίνει. Και θα γίνει. Εντός του 2019 αναμένονται και άλλα Σχέδια Εθελούσιας από κυπριακές τράπεζες. Οι τραπεζίτες στο τελευταίο Banking Forum το είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά: Στα επόμενα 5 χρόνια η Κύπρος δεν θα έχει 13 τράπεζες, η Κύπρος θα έχει μονοψήφιο νούμερο τραπεζών. Άρα, είχαν στείλει ξεκάθαρα και το μήνυμά τους ότι οι θέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν, αν και δεν το είχαν πει ξεκάθαρα. Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στην «Κ» πως η λύση δεν είναι μόνο τα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου και η μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Λύση γι αυτούς είναι και η επανεκπαίδευση. Βάσει των ικανοτήτων του κάθε υπαλλήλου, της ηλικίας του, των σπουδών του και άλλων στοιχείων που θα αξιολογηθούν, αρκετοί θα επανεκπαιδευτούν από τις ίδιες τις τράπεζες ώστε να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες.

Γρίφος η ΕΤΥΚ

Γρίφος για τα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου η στάση που θα τηρήσει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου. Τα μέλη της σίγουρα αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τεχνολογική στροφή στον κλάδο, διότι εάν δεν μεταμορφωθούν δεν πρόκειται να συνεχίσει να υπάρχει ο κλάδος, τουλάχιστον στην παραδοσιακή του μορφή. Είδαμε στην τελευταία πράξη Εθελουσίας, αυτή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αν και δόθηκαν επαρκείς αποζημιώσεις, κράτησαν μια ιδιαίτερη στάση και διαχώρισαν τη δική τους θέση από αυτές των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση