ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με Εxxon συνεχίζεται το πρόγραμμα

Αν και φεύγει η ΕΝΙ ο σχεδιασμός συνεχίζεται - Σήμερα στην Οικονομική «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex εντός της ΑΟΖ, επικεντρώνεται η κυβέρνηση η οποία υπό τις περιστάσεις θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του συνόλου των ερευνητικών εργασιών εντός της ΑΟΖ. Νooυμένου ότι η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 -υπό τας περιστάσεις- ακυρώνεται, και το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αποχωρεί από την περιοχή, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Ενδεικτικό των προθέσεων της εταιρείας είναι και η διαρροή -μεσούσης της κρίσης στο τεμάχιο 3- ότι στην Κύπρο αναμένεται η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο τεμάχιο 10. Η άφιξη των δυο ερευνητικών σκαφών είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η εταιρεία. Τα δυο σκάφη με τον εξοπλισμό που φέρουν θα καθορίσουν τους στόχους γεώτρησης εντός του τεμαχίου 10. Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Exxon στις παρασκηνιακές επαφές με αξιωματούχους στη Λευκωσία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για διαχείριση της όλης κατάστασης, υπό το πρίσμα του ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό την αίρεση των τουρκικών απειλών το σύνολο του ενεργειακού σχεδιασμού εντός της ΑΟΖ.

Συνάντηση με Ντόχερτι

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έχει από την Exxon η Λευκωσία, στα θετικά συγκαταλέγεται και η στάση της Ουάσιγκτον στο ευρύτερο θέμα των ενεργειακών της ΚΔ, τόσο δημόσια όσο και στις επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους. Τα ζητήματα με τις τουρκικές προκλήσεις φαίνεται ότι απασχόλησαν, κατά διαστήματα, και τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί αμερικάνικου εδάφους. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται ότι θα τεθούν και στη συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Αν Ντόχερτι η οποία θα γίνει δεκτή από τον Νίκο Αναστασιάδη σήμερα.

Τετελεσμένα στην ΑΟΖ

Η επικράτηση του χειρότερου σεναρίου, αυτό της ανανέωσης της παράτυπης Navtex, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις της Τουρκίας για δημιουργία τετελεσμένων εντός της ΑΟΖ. Τετελεσμένα που θα ακυρώνουν το ερευνητικό πρόγραμμα, στην προκειμένη περίπτωση στο τεμάχιο 3, ανοίγοντας συνάμα το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Νοουμένου ότι η ανανέωση της Navtex δεν θα σημαδευτεί με αποχώρηση των πολεμικών πλοίων, όπως συνέβη στο παρελθόν σε άλλες περιοχές της ΑΟΖ, το πρώτο θέμα που προκύπτει αφορά την εδώ παρουσία του γεωτρύπανου που χρησιμοποιεί η ΕΝΙ για τις έρευνές της. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, η εταιρεία στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το γεωτρύπανο, έχει δώσει παράταση μέχρι αύριο Πέμπτη που ολοκληρώνεται η αρχική τουρκική Navtex. Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, δεν είχε παρατηρηθεί μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη θέση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες, με αρμόδιες πηγές να λένε στην «Κ» ότι η εταιρεία δεν ενημέρωσε για μετακίνηση του γεωτρύπανου. Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση πως η εξέλιξη στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ.

Η ΕΝΙ στην ΑΟΖ

Η κρατική εταιρεία της Ιταλίας κατέχει το μερίδιο του λέοντος στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί στους τρεις γύρους. Από τα οκτώ τεμάχια (2, 3, 6, 8, 9, 10, 11, και 12) που έχουν δοθεί άδειες για έρευνα και εξόρυξη, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, μόνος του ή με κοινοπραξίες, δραστηριοποιείται στα 6 ( 2, 3 και 9 με την Kogas, 6 και 11 με την γαλλική TOTAL και στο 8 αυτόνομα). Μέχρι τέλος του 2018 οι προγραμματισμένες εργασίες της εταιρείας ήταν η γεώτρηση στο τεμάχιο 6, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και στο τεμάχιο 3. Μετέωρη βρίσκεται και μια τρίτη γεώτρηση χωρίς να έχει διευκρινιστεί το τεμάχιο που θα πραγματοποιηθεί. Στο πρόγραμμα της εταιρείας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μια επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6.
Κραδασμοί στη μετοχή

Η παρουσία της ΕΝΙ στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται να επηρεάζει και την πορεία της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Από την Πρωτοχρονιά που το γεωτρύπανο της ΕΝΙ ξεκίνησε εργασίες στο τεμάχιο 6 μέχρι και σήμερα, η μετοχή παρουσιάζει μεταβολές. Συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου 2017, τρεις μέρες πριν από την έναρξη εργασιών στο 6, η αξία της μετοχής ήταν στα 13,80 ευρώ. Από τότε η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε μια συνεχή άνοδο μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου φθάνοντας στα 14,96 ευρώ. Από τις 26 Ιανουαρίου και μετά εμφανίζεται να υποχωρεί συνεχώς με την μετοχή την περίοδο της κρίσης εντός της ΑΟΖ να πέφτει κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων έξι μηνών που είναι 13,64 ευρώ. Την περασμένη Τρίτη η μετοχή της εταιρείας ήταν στα 13,35 ευρώ.


Το ΦΑ ζεσταίνει τις σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ

Από την πρόθεση να συνεργαστούν στον τομέα του Φυσικού Αερίου, Ισραήλ και Αίγυπτος πέρασαν στην πράξη. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες Delek και Noble Energy από πλευράς Ισραήλ, καθώς και Dolphinus Holdings Ltd από αιγυπτιακής πλευράς, αναβιώνει τη συνεργασία που είχαν στο παρελθόν οι δυο χώρες με την εξαγωγή ΦΑ προς την εσωτερική αγορά του Ισραήλ. Οι δυο πλευρές που βρισκόντουσαν σε διαβουλεύσεις από το Μάρτιο του 2015, με την υπογραφή τότε μνημονίου συναντίληψης, κατέληξαν στην υπογραφή δυο δεσμευτικών συμφωνιών αυτή την φορά για εξαγωγή ΦΑ από τα ισραηλινά κοιτάσματα (Ταμάρ και Λεβιάθαν) προς την εσωτερική αγορά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από πλευράς των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δυο ισραηλινά κοιτάσματα, για τα επόμενα 10 χρόνια θα εξαχθούν προς την Αίγυπτο 64 δισ. κ.μ (BCM) Φυσικού Αερίου. Η εξαγώγιμη ποσότητα κοστολογείται από τους εξαγωγείς στα 15 δισ. δολάρια. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν η συμφωνία προβλέπει εξαγωγή συνολικής ποσότητας 64 BCM ΦΑ μέχρι το 2030.

Οι εξαγωγές ΦΑ από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής μεταφοράς του ΦΑ προς την Αίγυπτο. Για το κομμάτι αυτό στο τραπέζι βρίσκονται τρεις επιλογές οι οποίες έχουν να κάνουν με χερσαίες υποδομές. Η πρώτη που εξετάζεται είναι του υφιστάμενου αγωγού EMG, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την εξαγωγή ΦΑ από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία και το Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος αγωγός είχε αποτελέσει στόχο βομβιστικών επιθέσεων. Μια δεύτερη επιλογή είναι η εξαγωγή προς Ιορδανία και από εκεί στην Αίγυπτο. Η τρίτη επιλογή που εξετάζεται είναι η κατασκευή ενός νέου αγωγού ΦΑ που θα συνδέει απευθείας το Ισραήλ με την Αίγυπτο.

Ευφορία στο Ισραήλ

Η συμφωνία ήλθε σε μια περίοδο που στο γειτονικό Ισραήλ υπήρχαν έντονες ανησυχίες για την τύχη των ισραηλινών κοιτασμάτων, στις γειτονικές αγορές από τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχίες που πήγαζαν από τα ενθαρρυντικά ευρήματα στο τεμάχιο 6 και τις εκτιμήσεις εντός Ισραήλ περί συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία εξαγωγής ΦΑ έρχεται επίσης σε μια χρονική περίοδο όπου υπήρχαν έντονες πληροφορίες για περιορισμένη οικονομική ρευστότητα των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δυο ισραηλινά κοιτάσματα. Από πλευράς Delek Group Ltd, η συμφωνία χαιρετίστηκε με διθυραμβικές αναφορές. Η εταιρεία θεωρεί τη συμφωνία ένα σημαντικό ορόσημο στην πραγματοποίηση του οράματος, το Ισραήλ να καταστεί παραγωγός χώρα με εξαγωγές ΦΑ, ενισχύοντας έτσι τις περιφερειακές σχέσεις. Το ισραηλινό ΦΑ θα διοχετευθεί στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου. Ο δρόμος για σύναψη συμφωνίας άνοιξε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τις εισαγωγές ΦΑ από ιδιώτες για ιδία χρήση ή για εμπορικούς σκοπούς εφόσον δεν επηρεάζεται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Η Dolphinus Holdings

Η Dolphinus Holdings, εταιρεία η οποία θα εισάγει 64 BCM ΦΑ από το Ισραήλ, είναι ιδιωτική εταιρεία αιγυπτιακών συμφερόντων και σύμφωνα με την Delek μια κοινοπραξία βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών ΦΑ. Το ΦΑ που θα εισαχθεί θα διοχετευθεί στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου. Το Ισραήλ πέρα από την συμφωνία με την Αίγυπτο εξάγει ΦΑ από το κοίτασμα Ταμάρ στην Ιορδανία για σκοπούς παραγωγής . Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι αξίας 10 δισ. δολαρίων.

.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση